joi, 22 septembrie 2022

Festivalul TransPort Literacki


 

          Particip în următoarele câteva zile la Festivalul TransPort Literacki, care se ține în portul pomeranian Kołobrzeg, altădată știut drept Kolberg, este ediția a 27-a a acestui festival în cadrul căruia voi citi și voi avea lansarea volumului tradus de către Jakob Kornhauser și publicat recent, kobalt. Am mai scris despre asta în vara lui 2019, când am fost câteva zile la New York: de când am început să călătoresc prin lume, dacă prilejul este o invitație la un festival, târg de carte, atelier sau rezidență literară, iau cu mine (măcar) o carte a unui autor român care mi-e drag, și o citesc sau recitesc în zilele cât cutreier pe unde am treabă: am făcut asta de-a lungul vremii cu scriitori foarte diferiți, de la Max Blecher la Ion Caraion, de la Iordan Chimet la Virgil Mazilescu și de la Bogza și Naum la Monciu-Sudinski, Angela Marinescu, Ion Mureșan și Mariana Marin, iar de data asta voi merge în Polonia (unde ajung din nou după ceva mai bine de nouă ani) cu proza scurtă a celor doi Caragiale (pun aici la socoteală și Sub pecetea tainei). Am emoții pentru reîntâlnirea cu ei. 


sâmbătă, 17 septembrie 2022

Institutul Blecher, ediția 259

  


Clubul de lectură Institutul Blecher vă invită, duminică 18 septembrie 2022, de la ora 18.30, în Gașca Veche Pub (Str. Episcopul Radu 28, sector 2), la întâlnirea cu poeții Livia Ștefan și Artiom Oleacu. Este a treia ediție itinerantă a proiectului „Cu Institutul Blecher prin București”, în colaborare cu ARCUB, din cadrul „București RE:imaginat 2021-2022”.

 

Livia Ștefan (n. 1982, Giurgiu) trăiește de cincisprezece în ani în București. A publicat trei volume de poezie: re.volver (2012), Lolita32 (2016) și Thanato Hotel (2019, 2022). Fotografă și traducătoare de poezie din limba engleză, a mai fost vocalista trupei Oedip Piaf, cu care a avut câteva concerte incendiare.

Artiom Oleacu (n. 1986, Chișinău) este actor, poet și dramaturg, absolvent al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Este autorul piesei de teatru Diagonala B (2015) și al volumelor de poezie: Miere pentru toate exponatele (2019), Spinner (2021) și Plin de adevăr (2022).

 

Moderator: Claudiu Komartin


duminică, 11 septembrie 2022

Institutul Blecher, ediția 258

  


Clubul de lectură Institutul Blecher vă invită, miercuri 14 septembrie 2022, de la ora 18.30, în Londohome (Str. David Praporgescu 31, sector 2), la întâlnirea cu poeții bulgari Aksinia Mihailova și Ivan Hristov, care vor citi în cadrul celei de-a XII-a ediții a FIPB (Festivalul Internațional de Poezie București).

 

Aksinia Mihailova (n. 1963, Rakevo) a studiat Filologie Slavă la Universitatea Sf. Kliment Ohridski din Sofia. A lucrat ca bibliotecară, iar după căderea comunismului a fost unul dintre fondatorii primei reviste literare independente din Bulgaria, iar ulterior a lucrat pentru editura Paradox. A debutat în 1994 cu volumul de poezie Тревите на съня (Ierburile visului), urmat de mai multe publicații, printre care Луна в празен вагон (O lună într-un vagon gol, 2004), Разкопчаване на тялото (Desfacerea corpului, 2011) și Смяна на огледалата (Schimbarea oglinzilor, 2015). A tradus din limba franceză peste 30 de cărți (Bataille, Genet, Vénus Khoury-Ghata, Sylvie Germain ș.a.), iar poezia sa a fost publicată și premiată în Franța: Ciel à perdre (2014, Premiul Apollinaire), Le baiser du temps (2019, Premiul Max Jacob), Ciel à perdre suivi de Le Jardin des hommes (2021). O antologie din poezia sa a fost transpusă în românește de Irina Nechit: Descheierea corpului (Tracus Arte, 2019).

Ivan Hristov (n. 1978, Borovo) este absolvent de Filologie bulgară la Universitatea Sf. Kliment Ohridski și și-a luat în 2009 doctoratul (pe mișcarea literară „Săgetătorul”, foarte influentă în Bulgaria de acum aproape un secol) la Academia Bulgară de Științe. Membru, alături de Petăr Ciuhov, Emanuil Vidinski și Angela Rodel, al grupului poetico-etno-rock Gologan (până la destrămarea trupei în 2012). A publicat volumele de poezie: Сбогом, деветнайсети век (Bun-rămas pentru veacul al XIX-lea, 2001), Бдин (Bdin, 2004), Американски поеми (Poeme americane, 2013), Любовен речник (Dicționar de dragoste, 2018). Ediții ale volumelor sale au apărut în franceză, turcă, slovacă, polonă și română – Bdin, urmat de Poeme americane a fost publicată de Casa de Editură Max Blecher în 2016, în traducerea lui Claudiu Komartin și a Lorei Nenkovska. A mai citit în 2011 și 2016, la edițiile 41, respectiv 121 ale Institutului Blecher.

 

Moderator: Claudiu Komartin


sâmbătă, 3 septembrie 2022

Bac-Fest 2022


Înainte de orice, vreau să spun că e o veste frumoasă reluarea Festivalului Național „George Bacovia”, Bac-Fest, după o pauză de doi ani. Părea că festivalul de poezie de la Bacău e istorie, însă n-a fost așa – reamintesc că la cele trei ediții anterioare Premiul Național „George Bacovia” le-a fost decernat Angelei Marinescu, lui Emil Brumaru și Ilenei Mălăncioiu. Un început, oricum ai lua-o, excelent. Iar anul ăsta sunt nominalizați (spre deosebire de ceea ce vedem de un deceniu și jumătate încoace la Premiul Național „Mihai Eminescu”) doar poeți unul și-unul: Constantin Abăluță, Mircea Cărtărescu, Mariana Codruț, Șerban Foarță, Gabriela Melinescu, Ion Mureșan, Marta Petreu, Ioan Es. Pop, Octavian Soviany. Oricui îi va fi acordat premiul „Bacovia” în 2022, nivelul rămâne foarte ridicat.
E nominalizată la poezie și cărticica mea de anul trecut, „Autoportret în flama de sudură”, care a mai fost și pe lista scurtă a premiilor „Observator cultural”. Dat fiind că l-am luat deja în 2019 pentru „Maeștrii unei arte muribunde”, mi-aș dori ca anul acesta premiul să îi fie decernat Ștefaniei Mihalache, a cărei carte din 2021, „Cronica Akasha”, a fost o revenire foarte reușită la cinci ani de la „Sisteme de fixare și prindere”.
Desigur că mă interesează și celelalte două premii, cel pentru debut și acela pentru critică de poezie, unde sunt, la fel, nominalizări foarte bine alese (și unde favoriții mei sunt Adelina Pascale, cu „maki for 2”, respectiv Nicolae Coande, cu „Manualul vânătorului de poeți” – deși premiul la critică e meritat în egală măsură de Cosmin Ciotloș pentru „Cenaclul de Luni. Viața și opera”).
Membrii juriului, Bianca Cernat, Florina Pîrjol, Radu Vancu, Alex Goldiș și Bogdan Crețu, arată astfel că se poate să existe și la noi premii literare fără compromisuri și care, în plus, arată pluralism și refuzul infectului spirit de gașcă ce sapă la temelia a orice în cultura română.


miercuri, 31 august 2022

Institutul Blecher, ediția 257

 


A doua ediție din ciclul de trei potrivite împreună cu ARCUB în cadrul proiectului „București RE:imaginat 2021-2022” are loc duminică 4 septembrie, de la ora 18.30, în Hidden (Str. Doamna Chiajna 26, sector 3), avându-i ca invitați pe Mitoș Micleușanu și pe Rita Chirian.

Mitoș Micleușanu (n. 1972) este artist vizual, scriitor, muzician, realizator de emisiuni radio și TV. A creat, împreună cu Florin Braghiș, proiectul „Planeta Moldova”. A publicat mai multe volume de proză scurtă și romane: Organismecanisme (2002), Tuba Mirum (2003), Kasa Poporului (2008), Nekrotitanium (2010, semnat Planeta Moldova), Trepanoia (2011), Un milion de morți (carte-obiect, 2013) și volumul de poezie Munca (2015). Are în pregătire antologia retrospectivă Făină de oase, carne de tun.

Rita Chirian (n. 1982) a publicat volumele de poezie Sevraj (2006), poker face (2010), Asperger (2012) și Casa fleacurilor (2016). Este doctor în Litere (2012), cu teza Sandalele lui Empedocle. Anatomia mutațiilor po(i)etice postcomuniste. Redactor al revistei „Euphorion”, scrie cronică de carte și eseuri și a tradus câteva cărți din limba franceză (Maurice G. Dantec, J.M.G. Le Clézio ș.a.). Trăiește la Sibiu.

Moderator: Claudiu Komartin


joi, 25 august 2022

Nadejda Radulova, „Femeia din casa de la colț”

 


De la primele poeme pe care i le-am citit, am admirat biografismul dens al Nadejdei Radulova, intensificat de o imagerie amplă, ce amintește de tehnica „detaliilor luminoase” preconizată de Pound. Poetă complexă, capabilă, așa cum cred că o arată selecția din această antologie, să lucreze în registre diferite și să păstreze același dinamism al scriiturii cu toate că abordează diferite modalități discursive (inclusiv instrumentând în spirit postmodern mitologicul, ignorat cu desăvârșire de poeții români ai ultimilor douăzeci și cinci de ani), Radulova are forță și rafinament, iar transpunerea poeziei sale în românește a fost, aș spune, proba cea mai dificilă pe care Lora Nenkovska și cu mine am dat-o în anii de când colaborăm. „Femeia din casa de la colț” este cartea unuia dintre cei mai buni și mai plini de vitalitate poeți bulgari ai ultimelor decenii.

Nadejda Radulova (n. 24 aprilie 1975, Pazardjik) este o poetă, traducătoare și editoare bulgară, doctor în literatură comparată, autoare, între 1994 și 2020, a opt volume de poezie, printre care Памук, стъкло и електричество (Bumbac, sticlă și electricitate, 2004), Бандонеон (Bandoneon, 2008), Когато заспят (Atunci când ei adorm, 2015) și Малкият свят, големият свят (Lumea mică, lumea mare, 2020). Prezentă în antologiile A Fine Line: New Poetry from Eastern and Central Europe (2004) și A Balkan Exchange (2007). A tradus în bulgărește cărți semnate de Philip Roth, Jean Rhys, Sam Savage, J.M. Coetzee, Jackie Kay.


vineri, 12 august 2022

Pentru Gellu Naum

 


Fundația Gellu Naum / Open House / în memoria lui Gellu și a Lyggiei Naum / în Casa lor de la Comana /14 august 2022.
Participă poeți, scriitori, artiști vizuali, regizori, actori, realizatori de film / iubitori ai operei lui Gellu Naum.
Accesul publicului este liber în intervalul 15,30-19.
În parteneriat cu Aparte Film va avea loc proiecția filmului de animație Insula (The Island, 2022) de Anca Damian / în avanpremieră / o adaptare dupa piesa cu același nume de Gellu Naum (în intervalul 16-17,30, în prezența realizatoarei.
Filmul a fost prezentat la Festivalul de la Annecy, Festivalul de la Rotterdam, TIFF.

joi, 4 august 2022

Institutul Blecher, ediția 256

 


Clubul de lectură Institutul Blecher va integra, în lunile august și septembrie 2022, trei ediții speciale în zone „cultural-periferice” ale Bucureștiului. Prima ediție din seria de evenimente „perife(e)rice” va avea loc duminică, 7 august 2022, de la ora 18:30, pe terasa Nuaj (str. Matei Voievod 27, sector 2, București), în cadrul căreia vor citi poeții Diana Iepure și Andrei Dósa.

Diana Iepure (n. 1970) a absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universității de Stat din Chișinău. A publicat volumele de poezie Liliuța (2004), O sută cincizeci de mii la peluze (2011) și În rest, viața e frumoasă (2021). A tradus din limba rusă cărți de Boris Akunin, Alexei Salnikov și Serghei Timofeev, precum și două antologii din clasici ai literaturii ruse: Iarnă rusească (2013), Pagini alese din literatura rusă a secolului XIX (2017).

Andrei Dósa (n. 1985) a publicat volumele de poezie Când va veni ceea ce este desăvârșit (2011), American Experience (2013), Nada (2015), adevăratul băiat de aur (2017), Expectativa luminoasă (2020) și romanele Ierbar (2018), Multă forță și un dram de gingășie (2021) și Ceaikovski la walkman (2022). Traducător din maghiară și engleză, a transpus în română mai multe cărți, printre care volume ale unor importanți poeți maghiari recenți (Borbély Szilárd, Kemény István) și o antologie a tinerilor poeți maghiari din Transilvania.

Moderator: Claudiu Komartin


joi, 21 iulie 2022

„cobalt” în Polonia

 


       cobalt (2013) a fost al patrulea volum de poezie pe care l-am publicat, cu puțin înainte să împlinesc treizeci de ani. Fiindcă devenise între timp intruvabil, l-am reluat patru ani mai târziu, în Maeștrii unei arte muribunde.
       Nu știu dacă e cea mai reușită, dar cu siguranță e cartea mea cea mai norocoasă – a fost publicată la sfârșitul lui 2017 în bulgară, iar acum apare în polonă, la editura Biuro Literackie din Wrocław, în traducerea lui Jakub Kornhauser, care a mai transpus cărți de Henri Michaux, Gellu Naum, Gherasim Luca, Dumitru Crudu.
       Cu această copertă așa de diferită de stilurile care îmi sunt familiare, kobalt iese în ambițioasa colecție „Nowego europejskiego kanonu literackiego” („Noul canon literar european”), la exact un deceniu de la prima carte care mi-a apărut în altă limbă, ediția bilingvă Und wir werden die Maschinen für uns weinen lassen, de la editura vieneză Korrespondenzen, în care se găseau și șapte poeme inedite din ceea ce avea să devină în primăvara următoare cobalt.
Așa se rotunjesc, uneori fericit, lucrurile.


vineri, 15 iulie 2022

Concursul de debut în poezie „Max Blecher”, ediția a XII-a

 


I-am dat drumul acum o lună. Este a douăsprezecea ediție a concursului de debut pe care Casa de Editură Max Blecher îl organizează, cu doar câteva luni înainte să împlinească 12 ani. Urmarea celor unsprezece ediții precedente a fost publicarea a unsprezece cărți în care, alături de cei care au alcătuit de-a lungul vremii juriile concursului, am crezut. În 2015 premiul nu a fost acordat, iar în 2020 au fost doi câștigători. Sper ca și în 2022 să publicăm un poet sau o poetă care să fie cel puțin la nivelul celor de până acum (Matei Hutopila, Anatol Grosu, Florentin Popa, Ștefan Ivas, Ciprian Popescu, Dan Dediu, Ioana Vintilă, Veronica Ștefăneț, Mircea Andrei Florea, Dumitru Fanfarov, Adelina Pascale).

Adresa de e-mail la care cărțile vor fi înscrise este:
debut@maxblecher.ro.
Data limită de trimitere este 15 septembrie 2022.

Condiția principală de participare este să nu fi debutat în volum.
Nu există limită de vârstă pentru înscriere.
Cartea propusă poate fi trimisă într-un singur fișier, în orice format de tipul .doc, .docx, .rtf sau .pdf. Nu există condiții în ce privește fontul ales pentru paginare.
Este obligatoriu ca fiecare „manuscris” să aibă o întindere suficientă pentru a constitui, de sine stătător, un volum tipărit (ne-am dori să publicăm o carte de 60-90 de pagini — nici plachetă, dar nici tom).
Nu este necesară ascunderea identității autorului. Participanții pot folosi adresa personală de e-mail pentru înscrierea în concurs.
Acele manuscrise care nu conțin diacritice vor fi eliminate din concurs.

Cartea câștigătoare va fi anunțată în octombrie și va apărea în a doua parte a lui noiembrie 2022.


luni, 11 iulie 2022

Centenarul PEN România

 

Se împlinesc 100 de ani de la înființarea centrului PEN din România, la un an după ce luase naștere cel de la Londra. În fapt, mâine 12 iulie e fix un secol de la scrisoarea adresată de către diplomatul român Marcu Beza conducerii PEN International, iar noi vom încerca să marcăm acest moment printr-o întâlnire ce va avea loc la Brașov. Pe afiș, dacă ghiveciul ăsta poate fi numit afiș (la drept vorbind, e un fel de caiet-program al reuniunii de la Bastionul Țesătorilor), sunt notate lucrurile care se vor întâmpla, marți între orele 17 și 23 și miercuri dimineață, de la 10 la 14. Nu e nimic sectar, poate veni și asista orișicine, chiar ne-am bucura să nu fim doar noi între noi.joi, 23 iunie 2022

Sâmbătă și duminică, 25&26 iunie, la Weekend Sessions

 

La sfârșitul săptămânii se întâmplă din nou Weekend Sessions, cred că de data asta petrecerea nu se va anula, fiindcă se anunță vreme-nsorită și peste 30 de grade. Sunt invitat să citesc pe scena de la Grădina Botanică (e o coincindență tare că am acolo aceste două lecturi pe 25, respectiv 26, la câteva zile după lectura avută la Zagreb la câțiva pași de grădina lor botanică). Ne-am entuziasmat și eu, și percuționistul Radu Zăgrean de întâlnirile pregătitoare de până acum (și vom mai repeta cel puțin o dată până la eveniment), am mai lucrat cu muzicieni în trecut, dar sunt foarte încrezător că asta va fi una dintre cele mai reușite colaborări. Sâmbătă și duminică de la orele 18 la 18.30, la Botanică, în Cotroceni.
duminică, 19 iunie 2022

Mâine, la Zagreb

 

M-am întors în Croația la zece ani de la festivalul la care am participat în Zagreb și Rijeka, împreună cu V. Leac, Andrei Dósa & Gabriel Daliș, o aventură dintre cele mai simpatice pe care le-am avut în neagra străinătate. De data asta e vorba despre un workshop de poezie și traduceri la care participă trei croați (Miroslav Kirin, a cărui poezie a apărut, cred, prima oară în românește în „Poesis internațional”, nr. 10 / septembrie 2012; Nada Topić și Sanja Baković) și trei români (Ștefan Manasia, Olga Ștefan și cu mine), supervizați de poetul și traducătorul bilingv Adrian Oproiu.

Mâine, luni 20 iunie, vom avea de la ora 18 o lectură în Botaničar (Trg Marka Marulića 6, 10000, Zagreb). Ne-am înțeles bine, textele sună bine, credibil și rezonant în românește (și mi se șoptește că și-n croată), musai să veniți dacă sunteți în zonă.luni, 13 iunie 2022

Undercloud XV

 

Mă regăsesc printre cei șase poeți invitați în cadrul celei de-a XV-a ediții a Festivalului Independent de Teatru Undercloud, care are anul acesta integrat proiectul-pilot intitulat „Vin. Intimitate. Poezie”, desfășurat în cinci zile consecutive, începând de azi, pe Calea Griviței 53, în spațiul unde se va construi teatrul G53. 

Conceptul este ca fiecare dintre lecturi să aibă loc cu un public restrâns, de 12 spectatori, de la ora 22, iar ziua mea va fi joi, 16 iunie.
vineri, 3 iunie 2022

Institutul Blecher, ediția 255

  


Clubul de lectură Institutul Blecher vă invită, duminică 5 iunie 2022, de la ora 19, în Londohome (Str. David Praporgescu 31, sector 2), la întâlnirea cu poeții Ionel Ciupureanu și Alexandru Ioan. În cadrul întâlnirii vor fi lansate volumul hangare (Casa de Editură Max Blecher, 2022) de Ionel Ciupureanu și numărul 29 (1/2022) al revistei „Poesis internațional”.


Ionel Ciupureanu (n. 1957) este autorul a nouă volume, de la debutul cu Pacea poetului (1994) la hangare (2022). Fost inginer și textier, în anii ’90, al uneia dintre primele trupe punk din România, Terror Art.

Alexandru Ioan (n. 1960) a lucrat ca bibliotecar în Goești, Dolj, și a publicat trei volume de poezie între 1999 și 2009, primul dintre ele (Scriptura sinucigașilor) fiind premiat în 2000.

 

Moderatori: Claudiu Komartin și Mihai Laurențiu Fuiorea


joi, 2 iunie 2022

Bookfest, după trei ani

 


Doi ani și jumătate de la ultimul târg de carte care-a avut loc în București, trei ani de la ultimul Bookfest, când veneam cu volume noi de Livia Ștefan, Nicolae Coande și Luminița Amarie, precum și cu numărul 23 (1/2019) din „Poesis internațional”, totul încheindu-se en fanfare la gazda de pe atunci a Institutului Blecher, Tramvaiul 26, cu ediția 205 a întâlnirilor noastre.

De mâine voi fi și eu la Bookfest, la standul Casei de Editură Max Blecher, păzit ieri și azi cu strășnicie de Ana și Camelia Toma. Vom avea și câteva lansări, iar duminică seara, la Londohome, vom trage cortina cu ediția 255 a Institutului, în cadrul căreia vom lansa „Poesis internațional” 29 (1/2022) și hangare a lui Ionel Ciupureanu (la câteva ore după ce vom fi făcut asta și la Romexpo). 

Standul nostru (A05) e chiar la intrarea în pavilionul B2 și avem în program așa:

Vineri, 3 iunie:

* ora 17, lansarea volumului Fire lungi de wolfram de Radu Andriescu. Vorbesc Octavian Soviany și Ștefan Manasia.

Sâmbătă, 4 iunie:

* ora 17.30, lansarea volumului meu recent, 17 poeme de dragoste și un pantoum imperfect. Vorbesc Radu Vancu și Ioana Tătărușanu.

* ora 18, lansarea volumului Republica surdă de Ilya Kaminsky (în traducerea lui Gabriel Daliș). Se vor exprima Emilian Galaicu-Păun și Radu Vancu.

Duminică, 5 iunie:

* ora 15, lansare hangare de Ionel Ciupureanu, în prezența auctorelui.

* ora 15.30, lansare „Poesis internațional” nr. 29 (1/2022). Sunt așteptați să vină și să ia cuvântul sau să citească din revistă toți cei care au contribuit la realizarea acestui număr.


duminică, 29 mai 2022

Luni, la Podgorița

 

Nu cred că-s prea mulți dintre cei care mai urmăresc pagina asta în Muntenegru, ce să faci tu, ca muntenegrean, pe blogul unui poet muntean (ce-i drept cam negru,-n cerul gurii, cum ar fi zis o poetă cu care aveam odată simpatice fight-uri pe atitudine & autocontrol). Totuși, notez aici și dau de știre că luni, 30 mai, de la ora 19, voi fi la Biblioteca Națională din Podgorița (sala Marko Miljanov), unde voi purta un dialog cu Dragana Erjavšek pe tot felul de teme, de la poezia românească recentă și contemporană la volumul care mi-a apărut la Belgrad acum șapte ani și de la activitatea PEN România (al cărei vicepreș. sunt de doi ani și jumătate) până la relația scrisului meu cu istoria în contextul războiului din Ucraina și felul în care evenimentele de asemenea magnitudine își pun amprenta pe modalitățile în care ne (re)formulăm acțiunea textuală.
vineri, 27 mai 2022

Institutul Blecher, ediția 254

 

 

Clubul de lectură Institutul Blecher vă invită, duminică 29 mai 2022, de la ora 17, în Londohome (Str. David Praporgescu 31, sector 2), la întâlnirea cu poeții Elena Ștefoi și Matei Udriște.

Elena Ștefoi (n. 1954) a absolvit în 1980 Facultatea de Filosofie a Universității București. Debutează cu volumul de poezie Linia de plutire (1983), urmat de Repetiție zilnică (1986), Schițe și povestiri (1989), Câteva amănunte (1990), Alinierea la start (1996), În urma învingătorilor (antologie de poezie 1983-2005) (2007), ediția bilingvă Undeva, în alt plan / Somewhere in a Different Realm (2008), Raport de etapă (2011), Opera poetică (2016) și De toate cele (2021). Este, de asemenea, autoarea câtorva cărți de dialoguri și doctor în Filosofie.

Matei Udriște (n. 2000) este student în anul al III-lea la Universitatea Națională de Arte din București. Scrie poezie și se ocupă cu grafica & designul.

Moderatori: Claudiu Komartin și Ioana Tătărușanu


marți, 24 mai 2022

Joi, la MȚR

 

Joi 26 mai, de la ora 18, la MȚR, particip și eu, într-o companie de-a dreptul intimidantă, la dubla lansare a numărului 1-2/2022 al revistei „Transilvania” (dedicat sociologului Henri H. Stahl, ale cărui personalitate și operă m-au pasionat  fiind unul dintre nucleele centrale ale „arhipelagului gustian”  în ultimii ani) și a ultimului volum din operele complete ale lui Anton Golopenția.vineri, 20 mai 2022

Institutul Blecher, ediția 253

 


Clubul de lectură Institutul Blecher vă invită, duminică 22 mai 2022, de la ora 17, în Londohome (Str. David Praporgescu 31, sector 2), la întâlnirea cu poeții Gelu Diaconu, Dana Ștefan și Mihaela Munteanu.


Gelu Diaconu (n. 1962) vine pentru a șaptea oară la Institut (prima lectură a avut-o la ediția a 19-a, din aprilie 2010), cu al șaptelea său volum de poezie, tramvaie vechi, autobuze care nu mai vin (CDPL, 2022).

Dana Ștefan este absolventă de Litere, în prezent profesoară la Școala Europeană București. Scrie și traduce poezie.

Mihaela Munteanu (n. 2002) este studentă la Facultatea de Limbi Străine. A mai citit la Institutul Blecher în februarie 2021.


Moderator: Claudiu Komartin


miercuri, 18 mai 2022

Sâmbătă după-amiază, la Hanul Gabroveni

 

De la ora 14, la ARCUB (Hanul Gabroveni, Str. Lipscani 84-90, București), moderez un eveniment în care va fi prezentat albumul-catalog al expoziției „Secret Wing” de la Bienala Art Encounters de anul trecut și vom mai vorbi despre poezia Marianei Marin (al cărei titlu din 1986, Aripa secretă, l-a inspirat pe cel al expoziției curatoriate de Maria Rus Bojan și Bogdan Ghiu), precum și despre Anne Frank și cunoscutul său Jurnal, împreună cu Charlotte van Rooden și Alexa Stoicescu.vineri, 13 mai 2022

Institutul Blecher, ediția 252

 


Clubul de lectură Institutul Blecher vă invită, duminică 15 mai 2022, de la ora 17:00, în Londohome (Str. David Praporgescu 31, sector 2), la întâlnirea cu Iulia Motoc și Sorina Rîndașu.
.

Iulia Motoc (n. 1967) este doctor în Drept internațional (1996) și în Filosofie (1999). Judecătoare și profesor universitar în cadrul Universității București, a publicat cărți și studii de specialitate în volume colective, precum și romanul Maria și Machiavelli (2020).
Sorina Rîndașu (n. 2003) este elevă la Colegiul Național „Petru Rareș” din Suceava și membră a Casei de Poezie L.ink. A debutat foarte precoce, la 15 ani, însă dă semne că se va revanșa.

Moderatori: Claudiu Komartin și Ioana Tătărușanu

vineri, 6 mai 2022

Institutul Blecher, ediția 251

 


Clubul de lectură Institutul Blecher vă invită, duminică 8 mai 2022, de la ora 17, în Londohome (Str. David Praporgescu 31, sector 2), la întâlnirea cu poeții Teodor Dună și Vlad Beu. În cadrul întâlnirii va fi prezentat volumul mamifere subatomice (Tracus Arte, 2021) de Vlad Beu.

 

Teodor Dună (n. 1981) a publicat volumele de poezie trenul de treieșunu februarie (2002), catafazii (2005), de-a viul (2010), obiecte umane (2015), kirilă (2017) și antologia minunata lume (2019). Este director editorial la Tracus Arte.

Vlad Beu (n. 1980) a debutat în 2021 cu volumul de poezie mamifere subatomice.

 

Moderator: Claudiu Komartin


joi, 7 aprilie 2022

Radu Andriescu și Nicolae Coande la Casa de Editură Max Blecher

 

Două volume excelente, ale unor poeți care-mi plac aproape fără rezerve, dintre cei mai buni care au început să publice după 1990, Fire lungi de wolfram de Radu Andriescu și Nu sînt eu bestia de Nicolae Coande, sunt cărțile cu numărul 119 și 120 publicate de Casa de Editură Max Blecher în cei unsprezece ani și jumătate de când am pornit-o. Vor fi lansate duminică 17 aprilie, la ediția 250 a Institutului Blecher.

Apariția lor are o semnificație specială nu doar fiindcă întărește împlinirea unui deziderat cu care am pornit în aventura noastră editorială – acela de a avea poeți dintre cei mai buni care scriu azi în românește care ajung, iată, să publice a treia sau a patra carte la CdEMB (va urma Ionel Ciupureanu) –, ci și pentru că sunt cărțile de la aproape 60 de ani ale lui Andriescu și Coande (vârstă pe care o vor împlini în iunie, respectiv septembrie). Doi meseriași ai poeziei contemporane, ale căror volume stau grozav de bine unul lângă celălalt, în colecția „Plantații”.


Radu Andriescu, Fire lungi de wolfram
Casa de Editură Max Blecher, 2022
colecția „Plantații”


Nicolae Coande, Nu sînt eu bestia
Casa de Editură Max Blecher, 2022
colecția „Plantații”

miercuri, 6 aprilie 2022

Al doilea „iarmaroc de poezie” (9-10 & 16-17 aprilie)

 


Casa de Editură Max Blecher, Revista „Poesis internațional” & Clubul de lectură Institutul Blecher organizează, timp de două weekenduri consecutive, cel de-al doilea „iarmaroc de poezie”.
◴ Vă dăm întâlnire sâmbăta și duminica (9-10 aprilie & 16-17 aprilie 2022), la Londohome (str. G-ral David Praporgescu 31, București), între orele 12:00-22:00.
În cele patru zile dedicate evenimentului vor avea loc, începând cu ora 17:30, edițiile 247, 248, 249, precum și ediția aniversară cu numărul 250, ale Clubului de lectură Institutul Blecher:
* ediția 247 | sâmbătă, 9 aprilie | Invitați: Silviu Gongonea și Elena Bălășanu
* ediția 248 | duminică, 10 aprilie | Invitați: Sebastian Reichmann și Claudiu Komartin
* ediția 249 | sâmbătă, 16 aprilie | Invitați: Bogdan Munteanu și Cătălin Pavel
* ediția 250 | duminică, 17 aprilie | Invitați: Olga Ștefan, Diana Geacăr, Daniela Luca, Cristina Ispas, Radu Andriescu, Nicolae Coande, Dmitri Miticov, Răzvan Andrei
Vor modera: Claudiu Komartin, Anastasia Gavrilovici și Ioana Tătărușanu

sâmbătă, 2 aprilie 2022

Sorin Delaskela (1968-2022)

 

A fost un om corect, vertical și receptiv, un prozator și eseist bun, de recitit, cu toate că nu a avut parte decât relativ târziu de o mică recunoaștere, când a primit o distincție ce i s-a potrivit mănușă – „Cartea discretă a anului 2019”, pentru Destrămare.

La numai cincizeci și ceva de ani, Sorin Delaskela a căzut pe stradă într-o zi ploioasă de 1 aprilie și nu s-a mai ridicat, privând orașul Turnu Severin, literatura și managementul cultural (făcea de câțiva ani o treabă foarte bună ca director al Palatului Culturii „Teodor Costescu”) de un om de mare calitate și promptitudine intelectuală.

Drum în lumină, Sorin.


Sorin Delaskela, în iunie 2010, la Institutul Blecher
foto: Ana Toma

vineri, 1 aprilie 2022

Institutul Blecher, ediția 246

 


Clubul de lectură Institutul Blecher vă invită, duminică, 3 aprilie 2022, de la ora 17, în Londohome (Str. David Praporgescu 31, sector 2), unde vor citi Gelu Vlașin și Alina Țârcoman-Ochea. În cadrul întâlnirii va fi prezentată antologia Modus Vivendi (1999-2011) (Editura Școala Ardeleană, 2021).


Gelu Vlașin (n. 1966) a debutat cu volumul de poezie Tratat la psihiatrie (1999, 2014), urmat de Atac de panică (2000, 2002), Poemul turn (2001), Ultima suflare (2005), Omul decor (antologie, 2009), Ayla (2011) și Modus vivendi (antologie, 2021). A mai publicat volume de publicistică literară, iar două dintre cărțile sale au apărut recent în traducere spaniolă (El último aliento, 2017; Ayla, 2019). 

Alina Țârcoman-Ochea (n. 1989) a urmat studii de licență în Literatură Universală şi Comparată – Limba şi literatura Engleză la Universitatea din Bucureşti. A colaborat cu poeta Angela Marinescu la realizarea Operei Omnia Subpoezie (2015).


Moderatori: Claudiu Komartin & Ioana Tătărușanu


luni, 28 martie 2022

Lansare „La întretăierea drumurilor comerciale”

 


E numai online și numai pe facebook, azi de la ora 19 pe canalul/pagina editurii Cartier și pe cea a Cărtureștiului, dar o vom face și așa, pentru că vremurile complicate nu s-au chiar încheiat. În afară de mine, vor participa Teona Farmatu (prefațatoarea antologiei), Bogdan-Alexandru Stănescu și Olga Ștefan, iar discuția va fi moderată, ca de obicei, de către redactorul-șef al editurii Cartier, Emilian Galaicu-Păun.


vineri, 25 martie 2022

Institutul Blecher, ediția 245

 


Clubul de lectură Institutul Blecher vă invită, duminică, 27 martie 2022, de la ora 17, în Londohome (Str. David Praporgescu 31, sector 2), cu Bogdan-Alexandru Stănescu și Iustin Butnariuc. În cadrul întâlnirii vor fi prezentate volumul de poezie adorabilii etrusci (Charmides, 2021) și romanul Abraxas (Polirom, 2022).


Bogdan-Alexandru Stănescu (n. 1979) este poet, prozator, traducător, eseist și editor, autorul volumelor de poezie Apoi, după bătălie, ne-am tras sufletul (2012), anaBASis (2014) și adorabilii etrusci (2021), al biografiei Caragiale. Scrisoarea pierdută (2019) și al romanelor Copilăria lui Kaspar Hauser (2017), care a primit mai multe premii și a fost pe lista scurtă a Premiului European pentru Literatură, și recentul Abraxas (2022). Doctor în filologie (2012), cu teza Emil Botta: Ars moriendi, a tradus din Alberto Manguel, James Joyce, Tennessee Williams, William Faulkner, Edward Hirsch, Paul Auster.

Iustin Butnariuc (n. 1999) este student al Facultății de Medicină Generală în cadrul Universității de Medicină și Farmacie ,,Gr. T. Popa" din Iași. A câștigat câteva concursuri de poezie pentru poeți nedebutați. Scrie poezie și proză, inclusiv sub pseudonimul Ian Davos.


Moderatori: Claudiu Komartin & Ioana Tătărușanu


marți, 22 martie 2022

Miercuri, „versul și reversul”, la Târgu Jiu          Am primit invitația de a merge la Târgu Jiu pentru o întâlnire la care vor participa mai cu seamă liceeni, dar nu numai (bănuiesc), și care o să aibă loc la Biblioteca Județeană „Christian Tell”. Se întâmplă mâine, miercuri 23 martie, de la ora 17, în mansarda Bibliotecii (din câte înțeleg). Voi veni cu cele două cărți pe care le-am publicat anul trecut, respectiv anul ăsta, cu cel mai recent număr din „Poesis internațional” (2/2021) și cu mai multe curiozități, idei, propuneri pe care vreau să mi le verific împreună cu cei pe care îi voi întâlni cu ocazia aceasta.


vineri, 18 martie 2022

Institutul Blecher, ediția 244

 


Clubul de lectură Institutul Blecher vă invită, duminică, 20 martie 2022, de la ora 17, în Londohome (Str. David Praporgescu 31, sector 2), cu poeții Ștefan Manasia și Iren Sorg.


Ștefan Manasia (n. 1977) a absolvit Facultatea de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj. A fondat în 2008 la Cluj clubul de lectură „Nepotu’ lui Thoreau” (alături de Szántai János și François Bréda). A publicat volumele de poezie: Amazon și alte poeme (2003, 2005, 2020), Cartea micilor invazii (2008), Motocicleta de lemn (2011), Bonobo sau cucerirea spațiului (2013), Cerul senin (2015) şi Gustul cireşelor (2017), o carte de proză, Cronovizorul (2020), și volumul de eseuri şi cronici literare Stabilizator de aromă (2016).

Iren Sorg (n. 2003) este în ultimul an de studii la Colegiul Național „Matei Basarab” din București. A publicat poezie și cronică pe mai multe platforme online, printre care Poetic Stand, omiedesemne.ro, litero-mania.


Moderatori: Claudiu Komartin & Ioana Tătărușanu


marți, 15 martie 2022

Mâine, la Cărturești Verona

 

Seria de evenimente ce stau sub titlul „Cercul” ține de ani buni (încă de când se chema „Cercul literar”, adică din 2015-2016) și am mai participat, ca moderator, la întâlniri cu Angela Marinescu, Octavian Soviany, Marius Oprea, Bogdan Ghiu, iar ca invitat alături de Radu Vancu într-o discuție „Despre prietenie” condusă de Eugen Ciurtin pe 30 octombrie 2018.

Mâine seară, de la 19.30, Ana Toma și cu mine vom fi luați la-ntrebări de către Dan Pleșa, titlul ediției fiind „Poezie în formă continuată”, iar asta cred că nu mai are nevoie de vreun adaos. luni, 14 martie 2022

Balansoar

în memoria lui Nistor Tănăsescu

Și uite-mă încă scriind poezie, sau ce o mai fi asta
în timp ce în lume prin poezie se înțeleg o mie
de lucruri
și uneori parcă nimeni nu mai înțelege
nimic.
Mai încolo spre est
oamenii mor pentru asemenea lucruri – și nu atât
pentru poezie, cât pentru un adevăr neconcesiv
care nu le dă unora voie
să tacă,
și atunci răbufnesc. Acolo se moare, și noi
aplaudăm sau protestăm
în semn de.
Ca-ntotdeauna, pentru unii e-un joc
oarecare, moftul unor inși plictisiți
de lume și de ei înșiși,
un pretext pentru spiridușii tik-tok
când se alintă că-s postumani.
Și uite-o pe fata care și-a implantat
în braț un senzor care se activează
ori de câte ori undeva
pe pământ e-un cutremur –
în timp ce oamenii mor sub dărâmături sau în lifturi
căzând în gol sau trece peste ei un tsunami de
cincizeci de metri,
ea dansează pentru noi toți
și asta e (de ce nu) tot o poezie,
cum avem toți până la urmă dreptul să inventăm
cu tălpile goale așteptând într-un
balansoar făcut să se legene
doar dacă-l vei hrăni măcar o dată cu o picătură
din sângele tău


mai 2016 / martie 2022