luni, 30 mai 2011

Ion Zubaşcu (1948-2011)


A murit, sâmbătă 28 mai, Ion Zubaşcu. Cred că ultima sa lectură, din cartea pe care tocmai o terminase, a fost la Institutul Blecher. O după-amiază în care, după o prea lungă suferinţă, a găsit puterea de a se bucura alături de noi, în Rotonda MLR, de câtă viaţă şi câtă poezie încăpuseră acolo. Odihneşte-te în pace, Ion Zubaşcu.

duminică, 29 mai 2011

Trgni se! Poezija!

Festivalul la care am participat la Belgrad, de miercuri până sâmbătă, s-a terminat. Aseară a fost o petrecere cu care s-au încheiat zilele evenimentului organizat de Treći Trg. Am avut trei lecturi, joi, vineri şi sâmbătă, de fiecare dată într-un alt spaţiu, fiecare având altceva deosebit, iar azi-noapte am moderat, împreună cu catalanul Jaume Pons Alorda, închiderea din inenarabilul bar Casa Garcia. Înainte să dau legătura la Bucureşti, un scurt poem/colaj pe care l-am improvizat aseară şi pe care l-am tradus împreună cu poetul croat Marko Pogacar. Sună aşa:

Jedino što mogu učiniti
za tebe jeste da ti napišem pesmu.

Zapravo nisam za interesovan
za poeziju,
samo želim da budem živ!

marți, 24 mai 2011

duminică, 22 mai 2011

Lucrurile pe care le-am văzut

După o săptămână plină, cu Târgul Naţional al Cărţii de Poezie (încheiat aseară cu cea mai dezagreabilă şi mai mitocănească întâlnire la care am fost am fost de multă vreme, avându-i ca protagonişti pe mahărul din Groapă, Eugen Suciu, indescriptibilul Ion Mureşan ş.a.) şi Zilele de Poezie Constantin Virgil Bănescu (în cadrul cărora am lansat volumul Zidul de mătase, care cuprinde cele trei cărţi ale lui Virgil), am luat o scurtă pauză de la socializare şi heirup. Care nu va dura prea mult, fiindcă săptămâna viitoare sunt invitat la Festivalul de poezie de la Belgrad.
Până una, alta, câteva fotografii şi înregistrări făcute de Victor Potra la Institutul Blecher 41 de joi.

miercuri, 18 mai 2011

Astăzi şi mâine la TNCP

Astăzi începe a doua ediţie a Târgului Naţional al Cărţii de Poezie. Multe evenimente, multe cărţi, mulţi poeţi. Printre acestea, azi de la 18.00 în Rotonda Muzeului Literaturii, o lectură de poezie cu Florin Iaru, Octavian Soviany, Marian Drăghici, Paul Vinicius şi eu, infilitrat cine ştie cum printre ei.

Mâine de la 17.00, Institutul Blecher 41 cu un poet bulgar, Ivan Hristov, unul ungur, Santha Attila, şi doi români: Gabriel Daliş şi Dan Mihuţ. Iar apoi, de la ora 20.00 atacă la baionetă 2000-iştii: în cafeneaua de la Muzeul Literaturii citesc celebrii Dan Sociu, Teodor Dună, Mugur Grosu, Răzvan Ţupa şi inevitabilul SGB. Tot mâine, la Uniune, de la 16.00, lectură Ştefan Manasia, Miruna Vlada şi Lucian Vasilescu.



marți, 17 mai 2011

De la Londra


De la Londra, cu Amanda Hopkinson şi Aoiffe Mannix.


Mulţumiri speciale Cristinei Catalina, care a recitat excelent poemele mele în limba engleză.

miercuri, 11 mai 2011

Mâine, lectură la Londra


Voi citi poeme cam 30 de minute (Ce ascunzi în palmă?, Romanian Oddity, Circul domestic, Cinci zile, Alien Redemption, Black Butterfly, Irina, Incizie, Refugiu, Poemele cu tătuca), simultan cu lectura traducerilor în engleză. Alături de mine va fi Amanda Hopkinson și, sper, Stephen Watts, împreună cu care am lucrat la traducerea câtorva dintre textele citite mâine. Mai multe detalii despre minunea din Belgrave Square, organizată în colaborare cu organizația Poet in the City, aici. "Promptly at 7.00 pm". Să-mi țineți pumnii.

22 de diapozitive mentale


1.
şi dacă ar trebui
să-ţi aminteşti

2.
dintre toate zilele, una singură

3.
când corpul se credea suflet

4.
auzisem ceva de un sânge

5.
se răsese în cap
făcuse multă linişte

6.
în timpul căderii

7.
"acum nu te mai pot vedea
cum nici muzica nu poate fi văzută”

8.
şi printre mâini zbătându-se

9.
dedesubt

10.
printre ghemotoace de praf
şi de spaimă

11.
de câte ori nu m-am simţit
ca un extraterestru

12.
când m-ai făcut să
plâng Cobalt

13.
descoperirea că celălalt e
un drog

14.
când tăişul va avea ochi

15.
vom fi laconici vom în-
nebuni

16.
după mai bine de 300 de ani

17.
descoperind aceeaşi
nevoie de ordine

18.
cei doi sori pe care îi vedeam

19.
“e doar un coşmar, dragule
culcă-te la loc”

20.
compulsia lui pentru frumuseţe

21.
suferinţa intermitentă

22.
lumină întreruptă de dinţi.

luni, 2 mai 2011

Cartea Românească 2011

Din păcate, de acuma e clar: editura Cartea Românească a devenit oficial o anexă editorială a Poliromului, o colecţie printre atâtea altele. Vivat capitalismul!