vineri, 29 noiembrie 2013

"Aici, unde am ajuns, / e mai bine ca binele"Cluj București: 12 ore. Noapte bună, CFR! Somn ușor, România!

marți, 26 noiembrie 2013

Miercuri, la Cluj
Mâine, Casa de Editură Max Blecher pornește în expediție la Cluj. Mai întâi vom arăta, de la ora 17, poporului clujean cobalt la Book Corner (Bd. Eroilor, nr. 15), unde vor mai vorbi Ion Pop și Rita Chirian, iar apoi, de la ora 18, trecem strada la Insomnia (Str. Universității, nr. 2), unde voi citi împreună cu Rita Chirian poezii din carte, precum și câte ceva mai nou, gazde și moderatori fiindu-ne trupa de la "nepotu' lui Thoreau": Ștefan Manasia, Ștefan Baghiu, François Breda, Szántai János.

joi, 21 noiembrie 2013

Vineri și sâmbătă ne strângem cu toții


Așa arată programul zilelor de vineri, 22.11, și sâmbătă, 23.11, în care vom organiza o ediție specială, cu petrecere și surprize, a Institutului Blecher (mâine la Tramvaiul 26) și vom lansa la târgul de carte "Gaudeamus" cele mai recente patru cărți publicate de Casa de Editură Max Blecher:


vineri, 22 noiembrie 2013, de la ora 17.00, lansarea volumului bilingv Cântece vis de John Berryman (trad.: Radu Vancu; Casa de Editură Max Blecher & Editura Armanis, 2013) [la Gaudeamus, căutați Herg Benet / Max Blecher, standul nr. 349, nivelul 7.70]


vineri 22 noiembrie 2013, de la ora 20.30, în Tramvaiul 26 [strada Cercului nr. 6, sect. 2, București], ediția 81 a Institutului Blecher, cu Ştefan Baghiu şi Florentin Popa, care vor citi din volumele lor de debut (Spre Sud, la Lăceni vs Trips, heroes & love songs), apărute zilele acestea la Cartea Românească, respectiv Casa de Editură Max Blecher.
 

sâmbătă, 23 noiembrie 2013, de la ora 15.00, lansarea volumului Trips, heroes & love songs de Florentin Popa (Casa de Editură Max Blecher, 2013) [la Gaudeamus, standul Herg Benet / Max Blecher]

   
sâmbătă, 23 noiembrie 2013, de la ora 15.30, lansarea volumului cântec de leagăn pentru păpuşa cu pleoape căzute de George Floarea (Casa de Editură Max Blecher, 2013)
[la Gaudeamus, standul Herg Benet / Max Blecher]


sâmbătă, 23 noiembrie 2013, de la ora 13:13, lansarea volumului colectiv Tranzbordare 13 (Casa de Editură Max Blecher, 2013) [la Gaudeamus, standul Herg Benet / Max Blecher]
 

miercuri, 20 noiembrie 2013

Cele mai frumoase poeme din 2012proaspăt gătită pentru Gaudeamus,
zilele acestea, la Tracus Arte.

luni, 18 noiembrie 2013

Înregistrarea de la Literaturwerkstatt Berlin


A fost o seară de nota 10, unul dintre cele mai reușite evenimente cu autori români la care am participat, cu poeți care au fost în formă maximă (câțiva dintre ei, ca mezinii Văsieș & Nițescu, încă al naibii de tineri și deja întru totul convingători), cu un Anatol Grosu în zi de grație (în timpul lecturii lui s-a și râs, dar am auzit și exclamații de admirație, inclusiv de la Andrei Dosa, care a avut după aceea și el o lectură-șnur), cu Tăușance pus pe entertainment și performance, mărturisindu-ne apoi că noaptea de la Literaturwerkstatt l-a făcut să-și dorească să scrie poezie din nou, cu Răzvan Țupa controlând toată povestea timp de trei ore cum numai el știe, cu Iulia Militaru & Anca Bucur însoțite vizual, ca și-n Dramadoll, de Florentina-Cristina Budar, cu Silvia T. gravă și emoțională, cu desenele Alinei Nicu proiectate în timp real și, mai ales (în ce mă privește), cu neobositul Bandesnaci, pe care-mi doream să-l întâlnesc de vreo doi ani (când a făcut show la Bastilia împreună cu Țupa: se lansa poetic. cerul din delft, eu fiind plecat pe-atunci la Londra). Iată ce ne-a ieșit:

vineri, 15 noiembrie 2013

Astăzi, la Literaturwerkstatt Berlin(cu Răzvan Țupa, Vlad Tăușance, Radu Nițescu, Andrei Dosa, Silvia T., Anca Bucur, Iulia Militaru, Bandesnaci, Alina Daniela Nicu, Anatol Grosu, Alex Văsieș)

marți, 12 noiembrie 2013

Mâine, la Braşov şi Cluj


Mâine, miercuri 13 noiembrie vor avea loc la Braşov, respectiv Cluj, lansările celor trei volume apărute anul acesta în colecţia "Plantaţii" a Casei de Editură Max Blecher: Metode de Vlad Drăgoi, All Death Jazz a lui Nicolae Avram şi Cobalt-ul meu, astfel:Vă aşteptăm, cum s-ar zice.

luni, 11 noiembrie 2013

Hotel Slavija


Nu ai niciun motiv să te temi, mi-a spus S., a cărei furie, rece, de-abia reținută, făcea lămpile să pâlpâie în restaurantul pustiu de la parterul hotelului.
E mort și gata.
Da, a fost, era tatăl meu, dar a murit.
Am așteptat asta prea mult pentru ca acum să simt vreun fel de regret. Gândește-te cât de torturat a fost, un om strălucit ca el, închis așa în propria minte, toți anii ăia.
Nu ne putem pierde vremea cu regrete. Peste o vreme vei fi tu bătrânelul ăsta senil care își târșâie picioarele în slow-motion pe coridor.
Te vei tot împiedica și vei cădea-n nas în fața intrării.
Nici nu îți închipui cât de mult e până la baie când nu mai știi unde e baia și nu mai ești în stare nici măcar să formulezi întrebarea care te-ar scoate din tot rahatul ăsta.
Îți amintești ceașca de porțelan despre care ne povestea L.? Degeaba continuă să o caute. Obiectele știu mai bine decât noi când să dispară. Și literele la fel, cuvintele. Instrumentele muzicale se întorc până la urmă în rumeguș.
Pânzele, partiturile, cioburile și așchiile de os se fac praf fin, și discurile devin o pastă neagră și inflamabilă, și ceasurile cu cuc implodează în întuneric.
Statuia de peste drum va rămâne doar în amintirea cuiva de foarte demult, toată literatura pe care ai citit-o vreodată și pe care ți-ai dorit s-o citești, milioanele de volume din bibliotecile lumii ăsteia vor încăpea ușor pe un cip mai mic decât unghia, și dobitocul de îngrijitor de pe stația orbitală unde vor păstra toate vechiturile inutile îl va înghiți din greșeală o dată cu masa de seară.
O să i se umfle burta și o să crape. Va fi o treabă al naibii de împuțită.
Și râsetele vor înceta, pentru că se va termina cu glumele și nimănui n-o să-i mai dea mâna să o țină tot într-o ironie. Câțiva câini sălbăticiți și bolnavi vor roade osișoarele poleite ale lui Woody Allen.
Orice ar fi, nu ai niciun motiv să te temi.sâmbătă, 9 noiembrie 2013

Premiul "Iustin Panța" pentru debut (ediția a 12-a)


Ieri și astăzi au avut loc la Sibiu zilele revistei Euphorion, care își respectă memoria și îl evocă, an de an, din 2002, pe excepționalul poet tânăr (decedat la doar 36 de ani) care a fost Iustin Panța. Premiul pentru debut a fost câștigat anul acesta de către Krista Szöcs, pentru volumul ei, Cu genunchii la gură (Charmides, 2012). Krista este, după Anatol Grosu în 2012, al doilea membru al grupării "Zona nouă" care debutează și, la fel ca Anatol, este unul dintre debutanții redutabili ai anului. Sunt sigur că Ion Buzu, care a fost și el printre opțiunile juriului, format din Dumitru Chioaru, Ioan Radu Văcărescu (vajnicii redactori ai revistei Euphorion), Ion Mureșan, Aurel Pantea și subsemnatul, are o șansă importantă la Premiul Național "Mihai Eminescu" Opera prima, unde juriul va trebui să aleagă dintre Cu genunchii la gură, 3 ml de konfidor a lui Buzu, așteptata carte a lui Ștefan Baghiu, spre sud, la lăceni, și volumele debutanților de luna aceasta de la Casa de editură Max Blecher (George Floarea și Florentin Popa).
Iar lectura și prezentarea făcute ieri dimineață împreună cu Vlad Pojoga la Colegiul Național "Gheorghe Lazăr" (cu peste 100 de elevi de la "Lazăr" și câțiva de la "Goga") a fost una dintre întâmplările din ultima vreme care mi-au dat încredere și speranță. Chiar și un bătrânel de 30 de ani ca mine a putut vedea și simți pentru o oră energia, vitalitatea și frumusețea stenică a acestor tineri.


duminică, 3 noiembrie 2013

Cobalt la Galaţi
cu Radu Niţescu şi Florin Buzdugan, în Paris Café