miercuri, 28 iulie 2021

Festivalul „Gellu Naum”, 31 iulie - 1 august 2021

 

Festivalul „Gellu Naum” a-nceput în 2015, de-abia-n decembrie, deși centenarul lui Naum se împlinise cu patru luni mai devreme. A fost un fel de ediție-pilot (de altfel, întâlnirea de la Cărturești din 2015 nu s-a numit festival), din 2016 fiind preluat de Muzeul Național al Literaturii Române din București. De atunci, a devenit o tradiție, iar anul ăsta are loc ediția a VI-a, în două zile consecutive (31 iulie și 1 august), la sediul MNLR (Str. Nicolae Crețulescu, nr. 8). Din păcate, în anii trecuți se mergea într-o după-amiază și la Comana, de data asta nu, însă vor fi alte noutăți (discuții și lecturi prin intermediul platformelor de comunicare online).



joi, 22 iulie 2021

Sâmbătă, la Nocturnele de Poezie



Pentru al șaptelea an consecutiv, ARCEN organizează Nocturnele de Poezie contemporană. În 2021 ele arată puțin altfel decât până acum, o noutate fiind invitarea unor editori de poezie care vor avea un dialog. Matei Martin va modera, așadar, conversația dintre mine și Alex Ciorogar (ca reprezentanți ai Casei de Editură Max Blecher, respectiv OMG Publishing), sâmbătă seară, pe terasa blocului Millo (str. Matei Millo nr. 6), după lectura poetelor Deniz Otay și Cătălina Stanislav. 


luni, 12 iulie 2021

Institutul Blecher, ediția 230 – ultima a celui de-al XII-lea an

 

Al doisprezecelea an al Clubului de lectură Institutul Blecher s-a încheiat ieri cu ediția 230, la care au citit Moni Stănilă și Alexandru Vakulovski.



Am reușit în sezonul acesta din prima parte a lui 2021, cu toate greutățile restricțiilor, să organizăm zece ediții, după ce în 2020 nu reușiserăm să facem obișnuitele noastre întâlniri decât de cinci ori. Între 20 februarie și 11 iulie au citit optsprezece autori (dintre ei, cinci au făcut-o pentru prima oară) și am lansat nouă cărți și cel mai recent număr al semestrialului „Poesis internațional”.

Sper să reîncepem, fără mari emoții și hârtoape, la toamnă, cu oameni și cărți noi.


sâmbătă, 3 iulie 2021

Institutul Blecher 229, lansare „Poesis internațional” 27 (1/2021) & „Autoportret în flama de sudură”

 


Duminica asta, pe 4 iulie, de la 4 după-amiaza, are o însemnătate deosebită pentru mine. La Institutul Blecher de la Londohome (Str. David Praporgescu 31) vom lansa noul meu volum, Autoportret în flama de sudură, scris între 2018 și 2020 și pritocit de atunci cam o jumătate de an, precum și primul număr din 2021 al semestrialului „Poesis internațional”. De la Sofia vine Gheorghi Gavrilov (n. 1991), un prieten și poet foarte bun care are în revistă un grupaj consistent tradus de Iulia Bahovski. În centrul numărului este Gertrude Stein (1874-1946), o potrivire perfectă, de vreme ce la americani e Ziua Independenței. Voi citi împreună cu Gheorghi, iar amfitrion va fi însuși Florin Iaru.