joi, 28 martie 2019

Institutul Blecher, ediția 198



Clubul de lectură Institutul Blecher vă invită, duminică, 31 martie 2019, de la ora 19, în Tramvaiul 26 (strada Cercului nr. 6, sect. 2, București), la întâlnirea cu scriitorii Dan Perșa și Miruna Vlada.


Dan Perșa (n. 1960) este scriitor și geofizician, iar pe lângă bogata sa activitate publicistică (a fost în colectivul redacțional al revistelor „Tomis”, „Amphion”, „Ateneu”, „Ziarul de Bacău”) a scris un volum de poezie și zece romane, printre care Vestitorul (1997), Șah orb... (1999), Război ascuns (2005), Cu ou și cu oțet (2007), Arca (2012), Înapoi pe Solaris (2017) și Dincolo (2018).

Miruna Vlada (n. 1986) a studiat și a trăit în București, Graz, Berlin, Ljubljana, Sarajevo și Priștina. A debutat precoce cu o carte-vedetă a primilor ani de după 2000, Poemextrauterine (2004), urmată de alte două volume de poezie, Pauza dintre vene (2007) și Bosnia. Partaj (2014). Este cadru universitar la SNSPA. A mai citit la edițiile 31, 91 și 100 ale Institutului Blecher. Scrie la primul său roman.


Moderator: Claudiu Komartin

marți, 26 martie 2019

în fosforescența învăluitoare

pentru Alexandru și Diana

haide să facem un exercițiu simplu
și să ne gândim pentru o clipă că
oricât ar părea de reale
toate filmele astea cu noi sunt
tot niște vise fluide
(e dificil să fii om ne învăța un
mistic local suflând
un fel de abur peste
luna nepăsătoare)

în fiecare ochi o clepsidră
la care ne putem gândi
în mod magic
sau numai respectând teoriile
reputate ale băștinașilor
despre trecere
și constrângerile care eliberează

există copaci care cresc chiar
acum doar înăuntru doar
în fosforescența învăluitoare
cu umezimea la căpătâi
și semințe din care cresc pleoape noi
ele nu știu nimic
despre ce am desfigurat
până astăzi din neștiință

există copaci care nici măcar nu au
rădăcini i-am văzut într-o noapte
în timp ce căram cu prietenul
meu o canapea neagră de piele
dintr-o scorbură-n alta
apoi ne-am așezat gâfâind
ne-am odihnit puțin
răsfirați în lumina pe care
chipul surorii o tot fenta

și am reluat urcușul
înotând prin valurile de iarbă
în fosforescența învăluitoare

sâmbătă, 23 martie 2019

Astă seară în Aleatorio (Calle Ruiz 7, Malasaña, Madrid)


Astă seară de la ora 21, într-un fel de Tramvaiul 26 al Madridului, numit Aleatorio (Calle Ruiz 7, Malasaña, Madrid), alături de poetul hispano-sirian Escandar Algeet.


vineri, 22 martie 2019

Diverbium


Pare la prima vedere o nebunie, și e cu atât mai incitant să văd cum va ieși. Un eveniment care poartă amprenta lui Gelu Vlașin, poet și agregator cultural care cu donquijotismul lui a pus la cale această lectură (care chiar arată ca un festival internațional, ce sper să crească în anii care vin) de unul singur, adunând la Madrid douăzeci și doi de poeți din tot atâtea țări. Voi fi și eu acolo, și voi citi trei poeme, cândva între orele 18 și 20, la Casa de Vacas, un teatru situat în celebrul parc Retiro.


miercuri, 20 martie 2019

„Sârmă ghimpată. Când focurile se vor stinge printre ruine” la Madrid


Mâine, de ziua mondială a poeziei, ajung cu antologia „Sârmă ghimpată. Când focurile se vor stinge printre ruine” (Cartier, 2018) la Ambasada României din Madrid, unde voi vorbi despre promoția eclatantă care începea să se afirme în cumpliții ani ai celui de-al Doilea Război Mondial și voi spune istoria celor șapte ani care au precedat genocidul cultural de după 1947, așa cum e ea reliefată în literatura și biografiile ciopârțite ale generației lui Constant Tonegaru, Geo Dumitrescu, Ion Caraion, Ben. Corlaciu & Co.


marți, 19 martie 2019

Ghost Notes


Ai vrut dramă? Dramă-ai primit. Cam ce-ți închipui
că poate să mai urmeze acum? – mâini
tremurând involuntar, apucate de streche, făcându-i să
te privească îngrijorați, ca pe un dărâmat, un nevrotic,

mâini cu pielea subțire ca un pergament ce-o să
se sfărâme la prima atingere, într-o lume de
compuși ai siliciului și suprastructuri inclasabile...
Nu-mi răspunde: știm amândoi că speranța e scorojită

și s-a retras în reci buzunare de carne, gângurind în ultima
stație a colapsului ca un sex de bătrân –
un parc de rulote abandonate la marginea căii ferate

spre Dundee, prin care bântuie stafia unui flăcău efeminat,
pe capul căruia atârnă boțit voalul de mireasă
cu care sătenii l-au înhumat în batjocură pe-nserat.

vineri, 15 martie 2019

Institutul Blecher, ediția 197



Clubul de lectură Institutul Blecher vă invită, duminică, 17 martie 2019, de la ora 19, în Tramvaiul 26 (strada Cercului nr. 6, sect. 2, București), la întâlnirea cu poeții Bianca Buta, Dumitru Galupa, Florin Gherman și Denisa Păun.


Bianca Buta e studentă a masteratului de Inovare Culturală din cadrul Facultății de Litere a Universității Transilvania din Brașov și membră a cenaclului „Corpul T” coordonat de Dan Țăranu.

Dumitru Galupa e mai știut după numele de scenă, Fanfarov. Scrie poezie, face rap, e la masterul de Inovare Culturală de la Brașov, își trăiește tripu.

Florin Gherman e din Focșani, dar trăiește de șase ani în Brașov. Masterand la Inovare Culturală, membru al cenaclului „Corpul T”.

Denisa Păun a terminat liceul și facultatea în Brașov, apoi a absolvit clasicul master de Inovare Culturală, pe la „Corpul T” a fost mai mult în trecere, i-a apărut un grupaj în nr. 2 (22) / 2018 al revistei „Poesis internațional”.


Moderatori: Claudiu Komartin, Robert Gabriel Elekes

miercuri, 13 martie 2019

„Sârmă ghimpată” ajunge vineri la Brașov



Vineri seară, de la ora 18, în sala Centrului Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, de la ora 18, voi purta împreună cu universitarii Geoargeta Moarcăs, Dan Țăranu și Adrian Lăcătuș (decan al Facultății de Litere și directorul Centrului) o discuție despre antologia poeziei generației războiului, Sârmă ghimpată. Când focurile se vor stinge printre ruine (Cartier, 2018). Va fi a cincea ieșire la rampă a cărții, după Chișinău, Sibiu, București și Turnu Severin, și sigur una dintre cele mai interesante (știu, e un cuvânt uzat și aparent lipsit de miez, dar exact așa cred că va fi: o oră și jumătate în care ce se va discuta în jurul cărții va stimula interesul pentru subiect și pentru personalitățile poetice care sunt protagoniștii acestei cărți).

sâmbătă, 9 martie 2019

Festivalul StAnza


Voi fi sâmbătă și duminică, 9-10 martie, la Festivalul Internațional de Poezie al Scoției, StAnza. Este a douăzeci și doua ediție și se desfășoară în orășelul universitar St Andrews (în limba locului Saunt Aundraes), la 50 km de Edinburgh, unde voi campa două zile. Evenimentul ai cărui protagoniști suntem Simona Nastac, Raluca Popa și cu mine va avea loc duminică după-amiaza, de la 14.15, la Byre Theatre de pe Abbey Street, un teatru deschis acum optzeci și șase de ani, care e unul dintre punctele nodale ale festivalului și ale vieții culturale a așezării de la Marea Nordului.


vineri, 8 martie 2019

Institutul Blecher, ediția 196




Clubul de lectură Institutul Blecher vă invită, duminică, 10 martie 2019, de la ora 19, în localul-librărie Tramvaiul 26 (strada Cercului nr. 6, sect. 2, București), la întâlnirea cu poeții Gelu Diaconu și Monica Stoica. În cadrul întâlnirii va avea loc prezentarea volumului Mother (Paralela 45, 2018) de Gelu Diaconu.

Gelu Diaconu (n. 1962) este jurnalist și scriitor și a publicat romanele Fabian (2006) și Sebastian (2018) și volumele de poezie Antipoeme (2008), Resurse interioare (2012), Blues (2013), Resurse umane (2016) și recentul Mother (2018), o „carte surprinzătoare și seducătoare, developând cu minuțiozitate ipostaze ale feminității, ale posesiei și dependenței, ale răzvrătirii, ale iubirii și chiar ale refuzului, durerii și neputinței.” (Cosmin Perța)

Monica Stoica (n. 1990) a terminat Litere, secția Literatură universală și comparată, la București. Este jurnalistă la Hotnews / Perspektiva, unde se străduiește să resusciteze jurnalismul cultural. S-a spus despre poezia ei că e socială și post-apocaliptică (Moni Stănilă) sau că e un fel de sinteză telegrafiată / schițată a unui fotoreporter (Gelu Vlașin), ea însăși declarând că „dacă creierul meu ar fi un aparat de fotografiat, aș regla diafragma pentru cât mai multă profunzime.”

Moderator: Tiberiu Neacșu

miercuri, 6 martie 2019

„Înainte să inventez căderea” de Gheorghi Gospodinov


Gheorghi Gospodinov, Înainte să inventez căderea
Casa de Editură Max Blecher, 2019
traducere din bulgară de Lora Nenkovska și Claudiu Komartin


       Deși nu pot pretinde că aș fi vreo autoritate în ceea ce privește poezia contemporană scrisă în Bulgaria, am avut mai multe ocazii în ultimii zece ani, de când am fost invitat prima oară în casa vecinului meu de la sud, să intru în contact cu discursuri și personalități poetice de primă mână și mi-am dorit să pot ajunge să alcătuiesc o hartă cât de cât lizibilă a peisajului proxim. Astfel, știu că nu greșesc dacă spun că Gheorghi Gospodinov este cel mai stimat scriitor bulgar de azi și că a avut în vremurile recente o influență majoră în literatura țării sale, comparabilă probabil doar cu cea exercitată la noi, dintre optzeciști, de Mircea Cărtărescu, iar dintre nouăzeciști, de Cristian Popescu și, poate, până nu demult de către Ioan Es. Pop.
       Prin volumele sale de poezie, prinse acum într-o antologie solidă și concentrată în românește, apoi prin romanele pe care le-a publicat, cunoscute pe plan mondial, Gospodinov a avut un aport remarcabil la emanciparea literaturii bulgare, intrate odată cu poeți ca el, Ani Ilkov, Vladimir Levcev, Kristin Dimitrova, Mirela Ivanova sau Ivan Hristov, într-o nouă vârstă. Cititorul român are în față acum o mostră convingătoare a postmodernismului bulgăresc de vârf – poezie confesivă, biografistă, tranzitivă, în care se regăsesc însă și lucruri care fac apel la modalități lirice ce țin de o sensibilitate anume, tipică, din câte îmi pot da seama, unei tradiții literare bulgărești destul de diferite de a noastră.
       Cu traducerea poeziei lui Gheorghi Gospodinov, seria începută cu sprijinul Traduki acum trei ani (când Casa de Editură Max Blecher a publicat Bdin, urmat de Poeme americane a lui Ivan Hristov) începe să prindă contur – ne dorim ca ea să continue în viitorul apropiat cu traducerea uneia dintre cele mai puternice poete din Bulgaria, Nadejda Radulova, pentru a înțelege cât mai mult din literatura vecină și pentru a vedea în ce măsură ne asemănăm – și mai cu seamă unde ne despărțim.

vineri, 1 martie 2019

Institutul Blecher, ediția 195




Clubul de lectură Institutul Blecher vă invită, duminică, 3 martie 2019, de la ora 19, în localul-librărie Tramvaiul 26 (strada Cercului nr. 6, sect. 2, București), la întâlnirea cu scriitoarele Daniela Rațiu și Lavinia Bălulescu.

Daniela Rațiu a publicat simultan în 2005 volumul de poezie Ciorap cu firul dus și romanul Ochelari de damă. A recidivat cu romanul In vitro (2006). Scenaristă și editorialistă prezentă în mai multe antologii de poezie contemporană, a scos recent un volum de teatru, Măcelarul îi citea pe ruși (2016) și unul de poezie, Staniol (2018).

Lavinia Bălulescu este absolventă de Jurnalism la Timișoara și a debutat precoce cu volumul de poezie Mov (2004), urmat de Lavinucea (2007) și de romanul La mine-n cap (2013), iar în 2018 a publicat o carte de publicistică, Terasa fericirii, și un epistolar poetic, Zmeii sunt de treabă, semnat alături de tatăl său, Constantin Bălulescu.

Moderator: Claudiu Komartin