joi, 23 iunie 2022

Sâmbătă și duminică, 25&26 iunie, la Weekend Sessions

 

La sfârșitul săptămânii se întâmplă din nou Weekend Sessions, cred că de data asta petrecerea nu se va anula, fiindcă se anunță vreme-nsorită și peste 30 de grade. Sunt invitat să citesc pe scena de la Grădina Botanică (e o coincindență tare că am acolo aceste două lecturi pe 25, respectiv 26, la câteva zile după lectura avută la Zagreb la câțiva pași de grădina lor botanică). Ne-am entuziasmat și eu, și percuționistul Radu Zăgrean de întâlnirile pregătitoare de până acum (și vom mai repeta cel puțin o dată până la eveniment), am mai lucrat cu muzicieni în trecut, dar sunt foarte încrezător că asta va fi una dintre cele mai reușite colaborări. Sâmbătă și duminică de la orele 18 la 18.30, la Botanică, în Cotroceni.




duminică, 19 iunie 2022

Mâine, la Zagreb

 

M-am întors în Croația la zece ani de la festivalul la care am participat în Zagreb și Rijeka, împreună cu V. Leac, Andrei Dósa & Gabriel Daliș, o aventură dintre cele mai simpatice pe care le-am avut în neagra străinătate. De data asta e vorba despre un workshop de poezie și traduceri la care participă trei croați (Miroslav Kirin, a cărui poezie a apărut, cred, prima oară în românește în „Poesis internațional”, nr. 10 / septembrie 2012; Nada Topić și Sanja Baković) și trei români (Ștefan Manasia, Olga Ștefan și cu mine), supervizați de poetul și traducătorul bilingv Adrian Oproiu.

Mâine, luni 20 iunie, vom avea de la ora 18 o lectură în Botaničar (Trg Marka Marulića 6, 10000, Zagreb). Ne-am înțeles bine, textele sună bine, credibil și rezonant în românește (și mi se șoptește că și-n croată), musai să veniți dacă sunteți în zonă.



luni, 13 iunie 2022

Undercloud XV

 

Mă regăsesc printre cei șase poeți invitați în cadrul celei de-a XV-a ediții a Festivalului Independent de Teatru Undercloud, care are anul acesta integrat proiectul-pilot intitulat „Vin. Intimitate. Poezie”, desfășurat în cinci zile consecutive, începând de azi, pe Calea Griviței 53, în spațiul unde se va construi teatrul G53. 

Conceptul este ca fiecare dintre lecturi să aibă loc cu un public restrâns, de 12 spectatori, de la ora 22, iar ziua mea va fi joi, 16 iunie.




vineri, 3 iunie 2022

Institutul Blecher, ediția 255

  


Clubul de lectură Institutul Blecher vă invită, duminică 5 iunie 2022, de la ora 19, în Londohome (Str. David Praporgescu 31, sector 2), la întâlnirea cu poeții Ionel Ciupureanu și Alexandru Ioan. În cadrul întâlnirii vor fi lansate volumul hangare (Casa de Editură Max Blecher, 2022) de Ionel Ciupureanu și numărul 29 (1/2022) al revistei „Poesis internațional”.


Ionel Ciupureanu (n. 1957) este autorul a nouă volume, de la debutul cu Pacea poetului (1994) la hangare (2022). Fost inginer și textier, în anii ’90, al uneia dintre primele trupe punk din România, Terror Art.

Alexandru Ioan (n. 1960) a lucrat ca bibliotecar în Goești, Dolj, și a publicat trei volume de poezie între 1999 și 2009, primul dintre ele (Scriptura sinucigașilor) fiind premiat în 2000.

 

Moderatori: Claudiu Komartin și Mihai Laurențiu Fuiorea


joi, 2 iunie 2022

Bookfest, după trei ani

 


Doi ani și jumătate de la ultimul târg de carte care-a avut loc în București, trei ani de la ultimul Bookfest, când veneam cu volume noi de Livia Ștefan, Nicolae Coande și Luminița Amarie, precum și cu numărul 23 (1/2019) din „Poesis internațional”, totul încheindu-se en fanfare la gazda de pe atunci a Institutului Blecher, Tramvaiul 26, cu ediția 205 a întâlnirilor noastre.

De mâine voi fi și eu la Bookfest, la standul Casei de Editură Max Blecher, păzit ieri și azi cu strășnicie de Ana și Camelia Toma. Vom avea și câteva lansări, iar duminică seara, la Londohome, vom trage cortina cu ediția 255 a Institutului, în cadrul căreia vom lansa „Poesis internațional” 29 (1/2022) și hangare a lui Ionel Ciupureanu (la câteva ore după ce vom fi făcut asta și la Romexpo). 

Standul nostru (A05) e chiar la intrarea în pavilionul B2 și avem în program așa:

Vineri, 3 iunie:

* ora 17, lansarea volumului Fire lungi de wolfram de Radu Andriescu. Vorbesc Octavian Soviany și Ștefan Manasia.

Sâmbătă, 4 iunie:

* ora 17.30, lansarea volumului meu recent, 17 poeme de dragoste și un pantoum imperfect. Vorbesc Radu Vancu și Ioana Tătărușanu.

* ora 18, lansarea volumului Republica surdă de Ilya Kaminsky (în traducerea lui Gabriel Daliș). Se vor exprima Emilian Galaicu-Păun și Radu Vancu.

Duminică, 5 iunie:

* ora 15, lansare hangare de Ionel Ciupureanu, în prezența auctorelui.

* ora 15.30, lansare „Poesis internațional” nr. 29 (1/2022). Sunt așteptați să vină și să ia cuvântul sau să citească din revistă toți cei care au contribuit la realizarea acestui număr.