vineri, 28 august 2020

A douăsprezecea ediție a Maratonului de Poezie și Jazz

 

Luni, 31 august, de la ora 16, în grădina Muzeului Național al Literaturii Române din București, are loc a douăsprezecea ediție a Maratonului de Poezie și Jazz, care se întâmpla de obicei în luna mai. Pe atunci lucrurile erau încă foarte neclare, așa că Maratonul are anul ăsta loc în ultima zi de vară: vor citi douăzeci și doi de poeți (Ioana Crăciunescu, Mina Decu, Anastasia Gavrilovici, Ioana Greceanu, Cătălina Matei, Rozana Mihalache, Iulia Pană, Alina Purcaru, Andra Rotaru, Amelia Stănescu și Florina Zaharia, Romulus Bucur, Teodor Dună, Sorin Gherguț, Bogdan Ghiu, Florin Iaru, Luca Ștefan Ouatu, Ioan Matiuț, Bogdan O. Popescu, Adrian Suciu, Robert Șerban și subsemnatul), însoțiți de acordurile de blues și jazz ale unor muzicieni binecunoscuți: Maria Răducanu, Nadia Trohin, Cătălina Beța, Mircea Tiberian și Mike Godoroja & Blue Spirit.

Voi citi poeme care nu au apărut în cărți, și pe care le-am regăsit și recitit în ultimele zile, încercând să-mi dau seama de ce, la vremea alcătuirii volumelor mele dintre 2009 și 2017  Un anotimp în Berceni (2009, 2010), Cobalt (2013), respectiv secțiunea de inedite cu care se deschide Maeștrii unei arte muribunde (2017, 2018) – nu le-am considerat potrivite în arhitectura lor. Voi chestiona, așadar, actualitatea câtorva dintre poemele inedite pe care le-am lăsat în urmă, scrise cu destui ani în urmă, curios fiind cum vor suna ele rostite în grădina de la MNLR în cele cinci-șase minute pe care le voi avea la dispoziție.




joi, 13 august 2020

Vineri, 14 august, la Nocturnele ARCEN

 

Am mai citit în vara lui 2017 la Nocturnele de Poezie ARCEN. L-am avut atunci alături pe Radu Nițescu, însă treaba s-a schimbat din pricina pandemiei și, deși voi citi mâine la o Nocturnă la care celălalt invitat este Ștefan Manasia, vom avea „segmente” diferite, eu intrând în scenă de la ora 22, moderat fiind de către Răzvan Țupa. Tot pe acoperișul clădirii Magheru One, unde însă nu mai pot veni decât poate un sfert sau o cincime (limita e de patruzeci de persoane în public) dintre cei care participau de obicei. Oricum, admir curajul celor de la ARCEN, care și-au asumat o treabă nu tocmai ușoară într-o perioadă haotică și plină de impedimente.

luni, 10 august 2020

Adela Greceanu, „Iar eu nu mai stau la rădăcina flăcării, / am intrat”

 

Adela Greceanu a fost unul dintre primii poeți ai generației născute după 1971-1973 care au debutat în volum, anticipând oarecum „douămiismul”, deși scriitura ei păstrează destul de puțin în comun cu autorii ce aveau să publice prima carte după 2000.
Cu cele trei volume ale sale de la sfârșitul anilor '90 și începutul anilor 2000, Adela s-a impus imediat ca o prezență înnoitoare și foarte originală. Am admirat-o enorm când începeam să scriu și cred că, fiind foarte atentă cu ceea ce publică, după cele trei volume care au confirmat-o, Titlul volumului meu, care mă preocupă atât de mult... (1997), Domnișoara Cvasi (2001) și Înțelegerea drept în inimă (2004), discreția sa a făcut ca poezia pe care o scrie să fie prea puțin cunoscută de generația care are azi douăzeci și ceva de ani.
Adela Greceanu a mai publicat în ultimii doisprezece ani doar două cărți, romanul Mireasa cu șosete roșii (2008) și volumul de poezie Și cuvintele sunt o provincie (2014). Ar fi, cred, foarte nimerită și binevenită o antologie din poezia Adelei Greceanu, pe care sper să o văd publicată în anii aceștia.

joi, 6 august 2020

Cristina Hermeziu, „între timp îți vezi de viața ta”


Cristina Hermeziu, între timp îți vezi de viața ta (Junimea, 2020)


*

ce fac oamenii 
împreună
când nimeni
nu vede
cu ochiul celuilalt

când nimeni
nu vorbește

cu gura altuia
ce fac oamenii
împreună
când nimeni nu tremură
cu pielea altuia

când nimeni
nu sângerează
cu sângele celuilalt

ce fac oamenii
împreună
când nimeni
nu urlă
cu urletul altuia

când nimeni
nu-și amintește
amintirile altuia

ce fac oamenii
împreună
când nimeni
nu îmbătrânește
în carnea altuia


*

bunica a cusut un strugure indigo pe un pătrat
de etamină albă
punctul în cruce e bombat uniform pe dos e
harta africii

(ziua și lumina scad împreună de dimineață
e o scurgere pe undeva)

le beaujolais nouveau est arrivé țipă radioul
cu baterii și energie de black friday
în bucătărie e frig

umezesc lipesc
mileul de geam
colmatez


*

întreabă-mă iar
cine sunt

răspund iar

sunt 
o coloană de porfir

sunt
un izvor roșu

sunt 
un fulger de sânge

întreabă-mă iar

și iar