duminică, 23 aprilie 2023

Institutul Blecher, ediția 276

 


Clubul de lectură Institutul Blecher vă invită, duminică 23 aprilie 2023, de la ora 18.00, la MONONOM (str. Oituz nr. 5, Timișoara), la întâlnirea cu scriitorii Marjan Čakarević, Anda Vahnovan și Alexandru Mărtinaș.

Marjan Čakarević (n. 1978, Čačak) este un poet, traducător și eseist sârb. A absolvit Facultatea de Filologie din Belgrad, unde și-a susținut și teza de doctorat. A publicat volumele de poezie: „Paragrad” [„Paraorașul”, 1999], „Sistem” [„Sistemul”, 2011], „Jezik” [„Limba”, 2014, premiul „Miroslav Antić”], „Sedam reči grada” [„Șapte cuvinte ale orașului”, 2014] și „Tkiva” [„Țesuturi”, 2016, premiul „Branko Miljković”]. Din 2014, este membru în redacția revistei culturale „Polja” din Novi Sad.
Anda Vahnovan (n. 1978, Chișinău) a studiat la Chișinău și la Cluj, unde și-a susținut teza de doctorat la Facultatea de Sociologie a Universității „Babeș-Bolyai”. A emigrat în 2017 la Londra, unde trăiește în prezent. A publicat în 2022 volumul de poezie „Sârme” și volumul de proză „Underground: povestiri londoneze”.
Alexandru Mărtinaș (n. 1977, Deva) trăiește în Timișoara din 1996, când a venit să studieze Economia la Universitatea de Vest. Scrie poezie și texte dramatice, colaborând în 2022 cu Vlaicu Golcea la proiectul acestuia, Teatrul Postnațional Interfonic. Tot anul trecut, a fost pe lista scurtă a Concursului de debut „Max Blecher” (ediția a XII-a).

Moderator: Claudiu Komartin

vineri, 7 aprilie 2023

Institutul Blecher, ediția 275

 


Clubul de lectură Institutul Blecher vă invită, duminică 9 aprilie 2023, în Hidden – The Social Space (Str. Doamna Chiajna 26, București), la întâlnirea cu romancierul Mihai Radu și poetul Alexandru Funieru.

Mihai Radu (n. 1977) a absolvit Facultatea de Filosofie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Este jurnalist la săptămânalul „Cațavencii” și scrie pentru emisiunea „Starea Nației”. După volumul de proză scurtă Hobby și alte povestiri (2009), a publicat, împreună cu Simona Tache, Femeile vin de pe Venus, bărbații de la băut (2013) și Bărbații vin de pe Marte, femeile de la coafor (2015). Este autorul romanelor Sebastian, ceilalți și-un câine (2014), Extraconjugal (2017, 2018), Contaminare (2019) și Repetiție pentru o lume mai bună (2022) – cel din urmă pus recent în scenă de regizorul Radu Afrim.

Alexandru Funieru (n. 1979) a absolvit Filologia (română-franceză) la Universitatea „Transilvania”, unde a obținut în 2020 titlul de doctor. A publicat poezie în „Vatra”, „Astra”, „Corpul T”, iar candelabre în valul artificial, la care a scris mai bine de un deceniu, reprezintă volumul său de debut.
Moderator: Claudiu Komartin

Alexandru Funieru, „candelabre în valul artificial”

 

Primul volum pe care Casa de Editură Max Blecher îl publică în 2023 este debutul lui Alexandru Funieru, candelabre în valul artificial, recomandat pe ultima copertă de Caius Dobrescu și Andrei Dósa. O carte așteptată, la care Funieru a lucrat vreo unsprezece ani, în descendența lui Alexandru Mușina și a poeților Grupului de la Brașov, candelabre în valul artificial este al 21-lea titlu din colecția „Opera prima”, în care și-au făcut intrarea, din 2011 încoace, Matei Hutopila, Anatol Grosu, Teodora Coman, Ligia Pârvulescu, Florentin Popa, Victor Țvetov, Ana Donțu, Ciprian Popescu, Ioana Vintilă, Veronica Ștefăneț, Anastasia Gavrilovici, Dumitru Fanfarov, Mircea Andrei Florea sau Adelina Pascale.

Conceptul grafic al cărții îi aparține lui Paul Burcia, cu care am ajuns la cea de-a treia colaborare, după copertele făcute anul trecut la Nu sînt eu bestia de Nicolae Coande și buncărul de origami a Ioanei Vintilă.


Alexandru Funieru, candelabre în valul arificial
Casa de Editură Max Blecher, 2023

duminică, 2 aprilie 2023

Institutul Blecher, ediția 274

 


Clubul de lectură Institutul Blecher vă invită, duminică 2 aprilie 2023, de la ora 18.30, în Hidden (Str. Doamna Chiajna 26, București), la întâlnirea cu prozatoarele Maria Tănăsescu și Alexandra Rusu.

Maria Tănăsescu (n. 1979) a studiat la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine. A publicat proză scurtă în „Poesis Internațional” și în antologia Izolare (Nemira, 2020) și a tradus numeroase cărți pentru copii și adolescenți, dar și proză scurtă semnată de Guadalupe Nettel. Cu o activitate de peste zece ani ca traducător, redactor și interpret, a coordonat mai multe colecții de literatură pentru copii la diferite edituri din țară, iar în prezent este editor de carte și locuiește în București.

Alexandra Rusu (n. 1981) a studiat literatura la București, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, și la Berlin, European College of Liberal Arts. A coordonat mai multe colecții de ficțiune străină, la diverse edituri din România. A contribuit la antologia De la Waters la Similea: Oameni cool scriu despre muzica lor (Humanitas, 2013) și a publicat două cărți pentru copii: Cartea năsoaselor, un basm contemporan (Arthur, 2022) și Huptilup: O poveste megatare cu un burete de mare (AHA BOOKS, 2022), o poveste pe tema neurodiversității. 

Moderator: Anastasia Gavrilovici