joi, 21 iulie 2022

„cobalt” în Polonia

 


       cobalt (2013) a fost al patrulea volum de poezie pe care l-am publicat, cu puțin înainte să împlinesc treizeci de ani. Fiindcă devenise între timp intruvabil, l-am reluat patru ani mai târziu, în Maeștrii unei arte muribunde.
       Nu știu dacă e cea mai reușită, dar cu siguranță e cartea mea cea mai norocoasă – a fost publicată la sfârșitul lui 2017 în bulgară, iar acum apare în polonă, la editura Biuro Literackie din Wrocław, în traducerea lui Jakub Kornhauser, care a mai transpus cărți de Henri Michaux, Gellu Naum, Gherasim Luca, Dumitru Crudu.
       Cu această copertă așa de diferită de stilurile care îmi sunt familiare, kobalt iese în ambițioasa colecție „Nowego europejskiego kanonu literackiego” („Noul canon literar european”), la exact un deceniu de la prima carte care mi-a apărut în altă limbă, ediția bilingvă Und wir werden die Maschinen für uns weinen lassen, de la editura vieneză Korrespondenzen, în care se găseau și șapte poeme inedite din ceea ce avea să devină în primăvara următoare cobalt.
Așa se rotunjesc, uneori fericit, lucrurile.


vineri, 15 iulie 2022

Concursul de debut în poezie „Max Blecher”, ediția a XII-a

 


I-am dat drumul acum o lună. Este a douăsprezecea ediție a concursului de debut pe care Casa de Editură Max Blecher îl organizează, cu doar câteva luni înainte să împlinească 12 ani. Urmarea celor unsprezece ediții precedente a fost publicarea a unsprezece cărți în care, alături de cei care au alcătuit de-a lungul vremii juriile concursului, am crezut. În 2015 premiul nu a fost acordat, iar în 2020 au fost doi câștigători. Sper ca și în 2022 să publicăm un poet sau o poetă care să fie cel puțin la nivelul celor de până acum (Matei Hutopila, Anatol Grosu, Florentin Popa, Ștefan Ivas, Ciprian Popescu, Dan Dediu, Ioana Vintilă, Veronica Ștefăneț, Mircea Andrei Florea, Dumitru Fanfarov, Adelina Pascale).

Adresa de e-mail la care cărțile vor fi înscrise este:
debut@maxblecher.ro.
Data limită de trimitere este 15 septembrie 2022.

Condiția principală de participare este să nu fi debutat în volum.
Nu există limită de vârstă pentru înscriere.
Cartea propusă poate fi trimisă într-un singur fișier, în orice format de tipul .doc, .docx, .rtf sau .pdf. Nu există condiții în ce privește fontul ales pentru paginare.
Este obligatoriu ca fiecare „manuscris” să aibă o întindere suficientă pentru a constitui, de sine stătător, un volum tipărit (ne-am dori să publicăm o carte de 60-90 de pagini — nici plachetă, dar nici tom).
Nu este necesară ascunderea identității autorului. Participanții pot folosi adresa personală de e-mail pentru înscrierea în concurs.
Acele manuscrise care nu conțin diacritice vor fi eliminate din concurs.

Cartea câștigătoare va fi anunțată în octombrie și va apărea în a doua parte a lui noiembrie 2022.


luni, 11 iulie 2022

Centenarul PEN România

 

Se împlinesc 100 de ani de la înființarea centrului PEN din România, la un an după ce luase naștere cel de la Londra. În fapt, mâine 12 iulie e fix un secol de la scrisoarea adresată de către diplomatul român Marcu Beza conducerii PEN International, iar noi vom încerca să marcăm acest moment printr-o întâlnire ce va avea loc la Brașov. Pe afiș, dacă ghiveciul ăsta poate fi numit afiș (la drept vorbind, e un fel de caiet-program al reuniunii de la Bastionul Țesătorilor), sunt notate lucrurile care se vor întâmpla, marți între orele 17 și 23 și miercuri dimineață, de la 10 la 14. Nu e nimic sectar, poate veni și asista orișicine, chiar ne-am bucura să nu fim doar noi între noi.