sâmbătă, 29 iunie 2013

joi, 27 iunie 2013

Ion Gheorghe


Ultimul mare poet șaizecist. Cei care vor vrea să mă contrazică, să citească Nopți cu lună pe Oceanul Atlantic (1966), Vine iarba (1968) și Elegii politice (1980). Îi provoc. Mi se pare rușinos că poezia lui extraordinară (din aceste trei volume) e întru totul ignorată. Chiar și pentru o țară uitucă și necinstită ca România. Nu pot să nu fiu mânios când Premiul Național "Mihai Eminescu" Opera Omnia a fost luat de câțiva poeți care nu au scris nici un singur vers adevărat, iar pe Ion Gheorghe criticii și istoricii literari l-au îngropat de câteva decenii. E aici, e cu noi, și la fel sunt cărțile sale.(poemul acesta a fost scris în 1965, cam când Ana Blandiana publica Vibratoare pe Argeș)

marți, 25 iunie 2013

Marea confuzie

Mi-ai cerut să-ți descriu într-un poem
orașul și lacul în ceață,
micul debarcader adormit.

Descrierea e un procedeu ca oricare altul,
dă-mi un motiv simplu și te voi compara
cu orice.

Deghizează-te în fetiță și bate-mi la ușă
când începe să nu îmi mai pese.
Ieși în calea mea cu kalașnikovul nevrozei.

Nu vreau să descriu nimic.

Orașul tău e crud și murdar,
dar o să învăț să-l iubesc pentru tine.

Lacul e mic și meschin, iar parcul din jurul lui
pare opera unui maniac.
Debarcaderul e o ruină.

O să mă obișnuiesc și cu asta.

O să învăț să trăiesc cu nodul în gât.

O să inventez cele mai frumoase minciuni.
Cele mai simpatice mici demențe.

Dar nu va folosi la nimic.
Marea confuzie a păsărilor negre va rămâne
întotdeauna să lucreze în creierul meu.

Oprește totul și fă-mă să tac.
Sau ține-mă de mână până apune.

joi, 20 iunie 2013

Poesis international 12


Alexandru Mușina (1954-2013)


foto: Mircea Struțeanu


O mie cinci sute

Bineînțeles că vom pleca în munți
Când societatea își va plăti datoriile
Față de noi
Cu nervii mei ca niște fire de curent neizolate
Cu viitorul tău de mamă model
Vom uita că ziua ne soarbe nepăsătoare celulele
Pe terasele cofetăriilor
Vom uita că toamna a fost lungă
Și că de fapt asta nu înseamnă nimic
Vom uita îngerii moi din pântecele liceenelor
Vom uita privirea fără bilet
Vom schimba în sfârșit
Aerul acesta buhăit și virgin
Vom fi doi tineri ai zilelor noastre
În vizită la munte vom face să adoarmă frigul
În porii păturilor groase din cabane vom spune
Că iată Soarele răsare frumos
Între vânturile albe ale înălțimilor vom trăi
Ca într-o ilustrată vom trăi îți promit
Buna mea mic-burgheză cu ochi obosiți
Buna mea mic-burgheză astenizată
Buna mea mic-burgheză martiră
A stelelor de săpun a jocurilor hulpave
De-a poezelele buna mea draga mea mic-burgheză
Vom pleca îți promit când societatea
Își va plăti datoriile față de noi


http://poesisinternational.blogspot.ro/2012/07/poesis-international-nr-9-2012.html

miercuri, 19 iunie 2013

O cronică de Jan Kuhlbrodt


Pentru vorbitorii de germană (poate îmi traduceți și mie pasajele esențiale):

http://www.fixpoetry.com/feuilleton/rezensionen/2170.html

E prima cronică pe care o descopăr la Und wir werden die Maschinen...

luni, 17 iunie 2013

Cobalt (chiar și) în librării


Fiindcă am tot fost întrebat (și fiindcă niște penibili s-au apucat să vorbească despre cartea mea fără să o fi văzut măcar, copiind poeme găsite pe net  apreciez interesul, dar cred că se puteau strădui mai mult): de săptămâna trecută, cobalt se găsește la librăria Bastilia din București, precum și la chioșcul Muzeului Literaturii de pe Bd. Dacia, la cafeneaua Tramvaiul 26, în Bookstory din Cluj, în curând va ajunge și în celelalte librării din lanțul Librarium (singurul cu care se mai poate lucra acum dacă e vorba de poezie), dar poate fi comandată și de pe internet (de pe site-ul editurii sau diverse librării online), așa că nu mai aveți chiar nici un motiv să nu o luați și citiți.

miercuri, 12 iunie 2013

Un comentariu al lui Jan H. Mysjkin

(la textul meu de acum câteva zile)


Je viens de lire le communiqué de presse de l’ICR Bruxelles sous le titre « Luna poeziei româneşti în Belgia şi Olanda ». Claudiu a raison : l’affirmation que la soirée roumaine au Felix Poetry Festival soit initiée et soutenue par l’ICR est erronée. Daniel Bănulescu, Doina Ioanid et Claudiu Komartin ont été invités au Felix Poetry Festival sur ma recommandation, non pas sur celle de l’ICR. L’institut ne paie ni le déplacement, ni le logement, ni le cachet, ni la traduction des poètes impliqués. Il y a d’autres suggestions trompeuses dans le communiqué de presse, sur lesquelles je passe. Aucune, mais vraiment aucune des manifestations en Flandre et aux Pays-Bas n’ont été l’initiative de l’ICR (ni la présence de Doina Ioanid au festival de Namur en Wallonie d’ailleurs). La vérité, c’est que l’ICR a usurpé – et comme il s’agit de la Roumanie, disons plutôt « vampirisé » – ces initiatives.

Jan H. Mysjkin

marți, 11 iunie 2013

Azi, la Sibiu, cobaltDe la ora 19.30, în Scottish Pub, cu Vlad Argint-Viu Pojoga.

luni, 10 iunie 2013

Încă o impostură icr-istă


Citesc - și nu este pentru prima oară în ultima vreme când am neplăcuta surpriză să văd că ICR-ul publică comunicate mincinoase și își asumă co-participări mincinoase - că prezența mea de la sfărșitul săptămânii la festivalul de poezie Felix de la Anvers are de-a face (sau este susținută, sau făcută cu sprijinul ICR Bruxelles) cu această instituție condusă lamentabil de la București de imbecili fuduli și aparatcici de care mi-e silă, de care m-am săturat până-n gât.
Prin aceasta, repet ceea ce am tot spus în ultimele șase luni: niciodată nu voi participa la programele lor, niciodată nu voi accepta să mi se plătească drum sau diurnă sau să merg să particip la prostiile lor răsuflate cât timp această instituție demantelată de cuplul Marga-Gârbea va fi dusă la sapă de lemn de acest duo stupid, neprofesionist, cu competențe mai scăzute decât ale cadrelor din perioada iliesciană. Ei arată cât se poate de clar în ce mizerie ne-au dus pe toți politicianismul și nerușinarea noii nomenclaturi, și ca atare nu vreau să am de-a face cu ei - când am primit telefon de la ICR Bruxelles în urmă cu câteva luni, am spus foarte clar (și poate prea politicos) că mă delimitez de orice asociere cu această instituție. Înainte de asta, semnasem petiția inițiată de Radu Vancu pentru destituirea dezastruosului fost ministru de externe Marga, filosoful specializat în jocuri de culise și combinații jegoase. Mai clar de atât nu pot și nu știu să mă exprim. Când am fost invitat cu vreo lună în urmă să merg la New York în nu știu ce bursă finanțată de ICR am spus iarăși nu. Când am fost chemat la Poznan să vorbesc despre Blecher le-am spus organizatorilor polonezi că nu vreau ca drumul meu să fie plătit de ICR, iar ei au înțeles situația și s-au ocupat de acest detaliu. Însă nerușinarea ICR-ului de a amesteca lucrurile în comunicate oficiale, preluate apoi peste tot, depășește orice imaginație.
Mi-e scârbă, o scârbă viscerală cum nu am mai simțit de ani buni, față de tupeul acestor libărci care încearcă pe orice cale să bifeze evenimente la care nu au nici o contribuție, inducând totodată ideea că eu aș fi inconsecvent în deciziile mele (și nici măcar nu e vorba de mine aici - cu tot regretul pentru conducerea ICR Bruxelles, pe care o simpatizez de la distanță, același lucru i l-au făcut și lui Mircea Cărtărescu anul acesta, anunțând că a mers să aibă în Belgia o lectură prin ICR, ceea ce era o altă - a câta - minciună).
Minciuni grosolane, dezinformare, încercări susținute de a compromite și de a bagateliza hotărârea unor oameni pentru care principiile, domnule Andrei Marga, nu sunt ceva cu care (pentru o sinecură, o bursă sau un bilet de avion) te poți șterge la fund. Spălați-vă cu ele pe cap și încetați să vă mai împăunați cu activități în care nu faceți decât să vă strecurați ca niște șobolani. Până aici!

vineri, 7 iunie 2013

Institutul Blecher 78, ultima ediție a anului IVDoi poeți extraordinari vin duminică la ediția a 78-a a Institutului Blecher, cu cărțile lor recente. Nu-i pierdeți, o asemenea întâlnire poate face istorie :)

Angela Marcovici, Intimitate (Charmides, 2013)


Vlad Drăgoi, Metode
(Casa de Editură Max Blecher, 2013)

miercuri, 5 iunie 2013

sâmbătă, 1 iunie 2013Astăzi, la târgul de carte Bookfest, de la ora 18, voi fi împreună cu Cosmin Perța și contrabasistul Andreas Aron pentru cobalt.