vineri, 28 ianuarie 2022

Premiul „Gheorghe Iova – textuare”, ediția a treia

 


Ediția a III-a a premiului pentru experiment literar «Gheorghe IOVA – TEXTUARE»

în cadrul Institutului Blecher online #20,

sâmbătă 29 ianuarie 2022, de la ora 19

 

                                     Motto: „Scrisul meu este acţiunea mea.”

                                                                                   Gheorghe IOVA

 

În 2010, artistul vizual Cătălin Guguianu îl invită, la Paris, pe Gheorghe Iova să colaboreze la proiectul său «veloLINGA».

Cătălin Guguianu (www.catalin-ation.com) patronează asociația cultural-artistică «’ECHALIER – PÎRLEAZU’».

Cu această ocazie, Iova i-a cerut lui Cătălin să preia și să gestioneze premiul său pentru experiment literar.

După dispariția lui Gheorghe Iova din vara anului 2019, în ianuarie 2020 s-a inaugurat premiul testamentar «Gheorghe IOVA – TEXTUARE», fiind acordat în acel an poetului și jurnalistului Răzvan Țupa.

Premiul constă în:

– 1801 lei, valoarea pensiei lunare a lui Cătălin Guguianu, percepută de la Asociația Foștilor Deținuți Politici din România, pentru trei ani de domiciliu forțat;

– o diplomă stampă, creată de Cătălin Guguianu și digitalizată de artista plastică Valérie Touzet.

Ediția a II-a a premiului a fost câștigată de scriitoarea Paula Erizanu, iar în 2022, laureat este poetul și artistul V. Leac. 

Acțiune susținută de Doina Iova, la care participă Răzvan Țupa, Paula Erizanu, V. Leac și, ca moderator, Claudiu Komartin, de la ora 19, pe pagina Institutului Blecher.


joi, 20 ianuarie 2022

O masă întinsă un țărm nu departe de moarte

          

                                                     „Müde ist deine Haut,

                                                      dein Fleisch, von dem,

                                                      was so lebt.”

                                                                            Rolf Bossert

 

Adia răcoros, ridicând

în răstimpuri colțurile feței de masă 

pe care zăceau toropite gardenii și cale 

ne pândeam unul altuia colții

printre care se scursese saliva

amestecată cu sirop de melasă

cât făcusem cu mișcări studiate să

clinchetească tacâmuri,

să se răstoarne paharele nu de tot goale

în vânticelul iscat dinspre golf.


Am privit într-acolo, spre fictiva

lotcă destinată să ne ducă departe

(am fi vrut s-ațipim ca să nu mai murim),

unul din noi a șoptit visător

terțina sinucisului Rolf: sufletul lui

pătimaș și voyeur părea a pluti pe aproape.


miercuri, 19 ianuarie 2022

Un interviu în revista cehească PLAV

 


Numele revistei PLAV vine de la „Překladatelé – Literáti – Autoři – Vykladači” („Traducători – Literați – Autori – Interpreți”). Cel mai recent număr îi este dedicat literaturii române, iar în el pot fi citiți Tzara, Bogza, Naum, Dimov, Blandiana, Dinescu, materiale despre literatura noastră mai veche și mai nouă.
Apar și eu cu acest dialog: am stat de vorbă cu Jiřina Vyorálková despre o mulțime de lucruri, inclusiv despre antologia de poezie post-1990 de care m-am ocupat și care a apărut recent la Bratislava în traducerea Evei Kenderessy. Titlul dialogului se leagă de ceva ce am spus la un moment dat, citându-l pe belgianul Pierre Mertens, legat de „reînnoirea vigilenței limbajului”.
Se cuvine să le fim recunoscători încă o dată câtorva traducători și autori dedicați care de zeci de ani fac cunoscută literatura noastră în Cehia: Libuše Valentová, Jiří Našinec, Jarmila Horáková.


duminică, 16 ianuarie 2022

Institutul Blecher, ediția 240

 


Clubul de lectură Institutul Blecher vă invită, duminică, 16 ianuarie 2022, de la ora 17, în Londohome (Str. David Praporgescu 31, sector 2). Vor citi poezie Paul Mihalache și Daniela Vizireanu.

 

Paul Mihalache (n. 1982) este absolvent de Filosofie la București (2007) și de Litere la Iași (2017). Doctor în literatură (2020) și autorul a trei cărți de proză: Ceasuri târzii (2008), Târg de arlechini (2011) și Igor Iosif Faustulus, nobilul ţăran psihiatru, mâncătorul de suflete (2014, împreună cu Helena Corogoda) și al volumului de poezie Celălalt pământ (2012).

Daniela Vizireanu (n. 1999) a absolvit Facultatea de Litere la Universitatea București și urmează cursurile masteratului de Studii Literare. Scrie poezie și cronică de carte.

  

Moderatori: Claudiu Komartin & Ioana Tătărușanu


miercuri, 5 ianuarie 2022

Institutul Blecher, ediția 239

 


Prima ediție din 2022 a clubului Institutul Blecher are loc mai devreme decât oricând în anii precedenți, pe 8 ianuarie de la ora 17. Se întâmplă la Londohome (Str. David Praporgescu, nr. 31), gazda noastră din ultimele șaisprezece luni. Citesc Ciprian Popescu, venit din Canada, căruia îi vom lansa proaspăta „Mile-Ex”, și ieșeanul Darius Brașov.
Pentru „catastif”, adică istoria celor 238 de ediții de până acum ale Institutului, puteți arunca un ochi aici, suntem o ditamai gașca: http://maxblecher.ro/institutul_blecher.php
Cât despre cartea lui Ciprian, dacă nu puteți ajunge la lansare și nici nu vreți să așteptați până intră în librăriile cu care lucrăm, o puteți comanda trimițând un mail la casadeeditura@maxblecher.ro
Evenimentul va fi transmis, ca de obicei, și live online.

Ciprian Popescu (n. 1979, Caransebeș) a absolvit cursurile secției Jurnalistică-Engleză din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Coproprietar al legendarului birt Retro, a emigrat în Canada în 2007. În 2016 a câștigat a câștigat a șasea ediție a concursului de debut „Max Blecher”, iar volumul care i-a apărut, Mile End, a primit Premiul Național „Mihai Eminescu” Opus Primum.

Darius Brașov (n. 2001, Iași) este student la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza”. A debutat publicistic în „Timpul”.