luni, 28 martie 2022

Lansare „La întretăierea drumurilor comerciale”

 


E numai online și numai pe facebook, azi de la ora 19 pe canalul/pagina editurii Cartier și pe cea a Cărtureștiului, dar o vom face și așa, pentru că vremurile complicate nu s-au chiar încheiat. În afară de mine, vor participa Teona Farmatu (prefațatoarea antologiei), Bogdan-Alexandru Stănescu și Olga Ștefan, iar discuția va fi moderată, ca de obicei, de către redactorul-șef al editurii Cartier, Emilian Galaicu-Păun.


vineri, 25 martie 2022

Institutul Blecher, ediția 245

 


Clubul de lectură Institutul Blecher vă invită, duminică, 27 martie 2022, de la ora 17, în Londohome (Str. David Praporgescu 31, sector 2), cu Bogdan-Alexandru Stănescu și Iustin Butnariuc. În cadrul întâlnirii vor fi prezentate volumul de poezie adorabilii etrusci (Charmides, 2021) și romanul Abraxas (Polirom, 2022).


Bogdan-Alexandru Stănescu (n. 1979) este poet, prozator, traducător, eseist și editor, autorul volumelor de poezie Apoi, după bătălie, ne-am tras sufletul (2012), anaBASis (2014) și adorabilii etrusci (2021), al biografiei Caragiale. Scrisoarea pierdută (2019) și al romanelor Copilăria lui Kaspar Hauser (2017), care a primit mai multe premii și a fost pe lista scurtă a Premiului European pentru Literatură, și recentul Abraxas (2022). Doctor în filologie (2012), cu teza Emil Botta: Ars moriendi, a tradus din Alberto Manguel, James Joyce, Tennessee Williams, William Faulkner, Edward Hirsch, Paul Auster.

Iustin Butnariuc (n. 1999) este student al Facultății de Medicină Generală în cadrul Universității de Medicină și Farmacie ,,Gr. T. Popa" din Iași. A câștigat câteva concursuri de poezie pentru poeți nedebutați. Scrie poezie și proză, inclusiv sub pseudonimul Ian Davos.


Moderatori: Claudiu Komartin & Ioana Tătărușanu


marți, 22 martie 2022

Miercuri, „versul și reversul”, la Târgu Jiu          Am primit invitația de a merge la Târgu Jiu pentru o întâlnire la care vor participa mai cu seamă liceeni, dar nu numai (bănuiesc), și care o să aibă loc la Biblioteca Județeană „Christian Tell”. Se întâmplă mâine, miercuri 23 martie, de la ora 17, în mansarda Bibliotecii (din câte înțeleg). Voi veni cu cele două cărți pe care le-am publicat anul trecut, respectiv anul ăsta, cu cel mai recent număr din „Poesis internațional” (2/2021) și cu mai multe curiozități, idei, propuneri pe care vreau să mi le verific împreună cu cei pe care îi voi întâlni cu ocazia aceasta.


vineri, 18 martie 2022

Institutul Blecher, ediția 244

 


Clubul de lectură Institutul Blecher vă invită, duminică, 20 martie 2022, de la ora 17, în Londohome (Str. David Praporgescu 31, sector 2), cu poeții Ștefan Manasia și Iren Sorg.


Ștefan Manasia (n. 1977) a absolvit Facultatea de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj. A fondat în 2008 la Cluj clubul de lectură „Nepotu’ lui Thoreau” (alături de Szántai János și François Bréda). A publicat volumele de poezie: Amazon și alte poeme (2003, 2005, 2020), Cartea micilor invazii (2008), Motocicleta de lemn (2011), Bonobo sau cucerirea spațiului (2013), Cerul senin (2015) şi Gustul cireşelor (2017), o carte de proză, Cronovizorul (2020), și volumul de eseuri şi cronici literare Stabilizator de aromă (2016).

Iren Sorg (n. 2003) este în ultimul an de studii la Colegiul Național „Matei Basarab” din București. A publicat poezie și cronică pe mai multe platforme online, printre care Poetic Stand, omiedesemne.ro, litero-mania.


Moderatori: Claudiu Komartin & Ioana Tătărușanu


marți, 15 martie 2022

Mâine, la Cărturești Verona

 

Seria de evenimente ce stau sub titlul „Cercul” ține de ani buni (încă de când se chema „Cercul literar”, adică din 2015-2016) și am mai participat, ca moderator, la întâlniri cu Angela Marinescu, Octavian Soviany, Marius Oprea, Bogdan Ghiu, iar ca invitat alături de Radu Vancu într-o discuție „Despre prietenie” condusă de Eugen Ciurtin pe 30 octombrie 2018.

Mâine seară, de la 19.30, Ana Toma și cu mine vom fi luați la-ntrebări de către Dan Pleșa, titlul ediției fiind „Poezie în formă continuată”, iar asta cred că nu mai are nevoie de vreun adaos. luni, 14 martie 2022

Balansoar

în memoria lui Nistor Tănăsescu

Și uite-mă încă scriind poezie, sau ce o mai fi asta
în timp ce în lume prin poezie se înțeleg o mie
de lucruri
și uneori parcă nimeni nu mai înțelege
nimic.
Mai încolo spre est
oamenii mor pentru asemenea lucruri – și nu atât
pentru poezie, cât pentru un adevăr neconcesiv
care nu le dă unora voie
să tacă,
și atunci răbufnesc. Acolo se moare, și noi
aplaudăm sau protestăm
în semn de.
Ca-ntotdeauna, pentru unii e-un joc
oarecare, moftul unor inși plictisiți
de lume și de ei înșiși,
un pretext pentru spiridușii tik-tok
când se alintă că-s postumani.
Și uite-o pe fata care și-a implantat
în braț un senzor care se activează
ori de câte ori undeva
pe pământ e-un cutremur –
în timp ce oamenii mor sub dărâmături sau în lifturi
căzând în gol sau trece peste ei un tsunami de
cincizeci de metri,
ea dansează pentru noi toți
și asta e (de ce nu) tot o poezie,
cum avem toți până la urmă dreptul să inventăm
cu tălpile goale așteptând într-un
balansoar făcut să se legene
doar dacă-l vei hrăni măcar o dată cu o picătură
din sângele tău


mai 2016 / martie 2022

miercuri, 9 martie 2022

Vineri, la Brașov, ediția 50 a „Dactăr Nicu's Skyzoid Poets”

 

       Întâlnirile literare din localul Tipografia, ținut în centrul Brașovului de către Valentin Bărbat, au debutat, puse pe picioare de Robert G. Elekes, pe 23 octombrie 2015. Sunt mândru să-i fi fost alături la acea primă ediție, și de încă vreo șapte ori de-atunci și până în iunie trecut.

       Vineri va fi ediția 50 a seriei „Dactăr Nicu's Skyzoid Poets”, invitați fiind trei poeți care au debutat în 2021, Adelina Pascale, Ioana Zenaida Rotariu și Valeriu A. Cuc, la Casa de Editură Max Blecher, Tracus Arte, respectiv OMG. Prezentator va fi Robert Elekes, iar Andrei Dósa și cu mine vom face oficiul de moderatori. Va fi, deci, o întâlnire de două ore cu poezie românească scrisă de oameni tineri, dar și cu spirit aniversar, în ciuda războiului care-i la doar câteva sute de kilometri distanță. Vom încerca să ne bucurăm de ceea ce avem și încă mai e în puterea noastră.

       Dați clic pe afișul în care Roxa Târziu s-a jucat cu mai multe lucrări ale lui Edward Hopper, zău că merită, chiar dacă (sau mai ales fiindcă) eu sunt personajul misterios văzut de la ceafă.sâmbătă, 5 martie 2022

Institutul Blecher, ediția 243

 


Clubul de lectură Institutul Blecher vă invită, duminică, 6 martie 2022, de la ora 17, în Londohome (Str. David Praporgescu 31, sector 2), cu poeții Ion Buzu și Valeriu A. Cuc.


Ion Buzu (n. 1990, Ratuș, Rep. Moldova) a absolvit Facultatea de Marketing și Logistică a A.S.E. din Moldova. După debutul cu 3ml de konfidor (CDPL, 2013), a fondat revista Lolita. A revenit cu volumul de poezie Realist și egal (Charmides, 2021)

Valeriu A. Cuc (n. 1991, Oradea) a studiat Filosofia la Cluj și a debutat cu Poeme (OMG, 2021).


Moderatori: Claudiu Komartin & Ioana Tătărușanu


joi, 3 martie 2022

Vineri, la Suceava

 

maki for 2, cartea de poezie cu care a debutat Adelina Pascale acum trei luni, e o experiență reconfortantă în tumultul vremurilor pe care le traversăm, dar și în contextul poeziei celei mai noi din Ro. Cât despre Poesis internațional 28 (2/2021) am tot vorbit, e un număr foarte bogat, ce se deschide cu un dosar Gherasim Luca, poet puțin știut la noi cu poezia sa franceză, de o remarcabilă tenacitate lingvistică, și mare suprarealist aproape de tot uitat în țara sa de origine.

Pe amândouă le-aducem la Suceava, mâine 4 martie, de la ora 16, în Aula Colegiului Național „Petru Rareș”. Intrarea e liberă, vom fi între prieteni, încercând să ne dominăm tulburarea în conturul cel bun și răbduriu al poeziei.