luni, 23 noiembrie 2015

Argument


            Tot mai cumplite, mai absurde și mai apropiate ne par tragediile ce lovesc lumea de azi producând panică, furie, dezolare, un sentiment general de apocalipsă lentă și insidioasă. Unei asemenea stări de lucruri – războaielor fără sens pentru cei care nu trăiesc în întunericul laboratoarelor genocidului, acolo unde se decid lovituri sinistre și se calculează numărul morților pentru un efect propagandistic cât mai răsunător, terorismului „freatic”, al psihopaților fără chip, lipsiți de orice respect față de valorile vieții umane, arta este chemată, ca în orice vreme de criză, să le răspundă. Și nu o poate face altfel decât cultivând și interogând valorile sensibile și fundamentale ale umanității noastre.
Compasiunea, solidaritatea, îngăduința, grija reciprocă și dragostea, puse astăzi în dubiu de valul de ură și intoleranță care a făcut de la începutul secolului atâtea victime în Statele Unite, India, Marea Britanie, Indonezia, Spania, Norvegia, Nigeria, Siria, Kenya, acum în Franța, trebuie reafirmate cu fiecare prilej – iar oamenii care se ocupă cu scrisul continuă să aibă un cuvânt important de spus. Nu neapărat angajându-se politic sau ideologic, ci stăruind în tot ceea ce fac, rămânând fermi în credința că spiritul uman nu poate fi supus prin excludere și teroare. Și pentru că literatura apropie deschizând noi căi de comunicare între oameni din diferite colțuri ale lumii, anulând barierele limbilor și ale stereotipurilor culturale sau religioase, poeții au rolul lor important exact în astfel de epoci pline de turbulențe și de confuzie, prin felul încăpățânat în care își expun căutările, încercările de înțelegere a lumii și a sinelui, indeciziile și dramele personale, pe care cei cu adevărat buni și autentici reușesc să le ridice deasupra experienței personale, ajungând astfel să vorbească în numele nostru, al tuturor.
            M-au uimit câteva rânduri scrise nu demult de un om politic (deși iau – ca noi toți, vreau să cred – cu un grăunte de sare tot ceea ce afirmă politicienii), și anume tânărul prim-ministru al Canadei, în scrisoarea către autoarea și activista Carolyn Marie Souaid: „avem nevoie de poeți pentru a schimba lumea”. Se întâmplă tot mai rar ca cineva să creadă asta și să o exprime, mai ales în emisfera occidentală, adică în lumea „liberă” și dezvrăjită care a urmat în ultima jumătate de secol un constant proces de relativizare a tuturor valorilor și conceptelor „tari”. Și totuși, poate că de asemenea naivități avem nevoie într-o lume jefuită de candoare pentru a mai putea crede în ceea ce facem și iubim. Eu unul, oricât de desuet le voi părea pragmaticilor și ironiștilor de serviciu, nu aș putea continua fără ele.
            „Poesis internațional” rămâne și în numărul 16 un spațiu de întâlnire pentru scriitori de orientări estetice și politice distincte. De la poetul-revoluționar Roque Dalton – devenit victima propriei sale gherile, Ejército Revolucionario del Pueblo –, ucis în urmă cu 40 de ani, până la extraordinara poetă de expresie germană Anemona Latzina, a cărei influență o vedem în evoluția Aktionsgruppe Banat, de la excentricii scriitori francezi Marcel Schwob și Victor Segalen până la poeta argentiniană Susana Thénon, diversitatea autorilor incluși în acest număr vorbește încă o dată despre multiplele modalități de acțiune ale literaturii. Eseurile generoase despre Roque Dalton, Philip Larkin și Mariana Marin, comentariile critice la recentele ediții Baudelaire, Pound și Celan traduse în românește, versurile a douăzeci și unu de poeți din douăsprezece literaturi, interviurile, fragmentele de proză și teatru din „Poesis internațional” conturează un loc al coabitării și al dialogului – un adăpost pentru iarna grea care se anunță.Pentru a comanda revista (lucru care, cred că se-nțelege, e important pentru a putea continua lucrurile pe care le facem) e suficient un e-mail la una dintre adresele: poesisinternational@yahoo.com sau casadeeditura@maxblecher.ro

Poesis internațional” nr. 16 costă 20 de lei și e de ajuns un clic pe copertă pentru a-i vedea sumarul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu