Anul trecut,
au intrat în USR aproape 100 de noi scriitori. Noutatea - povestea absolut discutabilă cu stagiatura. Se pare că discuţiile pe care le aveam anul trecut cu domnul Gabriel Chifu în legătură cu regimul foarte lejer de intrare în Uniune nu au adus nici un rezultat. Disperaţi cum sunt ca armata domnului Manolescu să rămână, în ciuda ratei ridicate a deceselor, foarte numeroasă ("poporul userist", am putea spune), ei primesc, de vreo zece ani încoace (de când sunt eu cât de cât atent), scriitori cu toptanul. Nu contează ce au scris, cine sunt, ce anume îi recomandă ca
scriitori... Nu există, de acolo de unde privesc eu lucrurile, nici un criteriu, nici o sită valorică. Mai ales dacă au sub 35 de ani, sunt mană cerească, fiindcă în felul ăsta, media de vârstă a membrilor Uniunii poate ajunge din nou undeva sub 50 de ani. Curată performanţă!
Dupa "anul trecut", virgula ar pune numai un semidoct. Iar tu pui.
RăspundețiȘtergereComplementul de timp in pozitie initiala nu se separa prin virgula de restul propozitiei. Asta se invata la scoala generala, nici macar la liceu. Tu le-ai absolvit pe amandoua, de bine de rau. Asa ca n-ai scuza.
10.1.2.2. Se izolează prin virgulă:
RăspundețiȘtergere—
complementele circumstanţiale aşezate înainte de locul pe care îl ocupă în ordinea normală a complementelor (topică inversată). Această schimbare de topică are rolul de a atrage atenţia în mod deosebit asupra acestor complemente circumstanţiale:
- se pot izola prin virgulă diferite tipuri de circumstanţiale (de timp, de mod, de loc etc. ), în funcţie de gradul legăturii cu regentul şi de topică.
http://publications.europa.eu/code/ro/ro-4100102.htm
am mai dat si de asta
Observatie: Cand subiectul este asezat dupa predicat, complementele circumstantiale se despart prin virgula, numai daca autorul vrea sa insiste asupra lor. ( Exemplu: 58947fmn92ciq9n S-a rezolvat, gresit, exercitiul.) Toate aceste complemente circumstantiale asezate la inceputul propozitiei inaintea subiectului (in cazul in care acesta este exprimat) sau a predicatului, se despart prin virgula de restul propozitiei.
http://www.referatele.com/referate/romana/online19/Gramatica---Punctuatia-si-ortografia---propozitie-exclamativa--propozitie-imperativa--cazuri---dativ.php
asta pt că n-am timp acum să caut manualul de gramatică, dar al meu e unul vechi. de prin 1996
"Ieri, am fost la scoala." Ti se pare ok ?
RăspundețiȘtergereV-am spus că sunt un om periculos
RăspundețiȘtergereŞi nu mi-aţi luat avertismentu-n seamă.
V-am spus s-aveţi pentru persoana mea
Un plus de-ngrijorare şi de teamă.
V-am spus că fac teribil de urât
De sunt călcat puţin pe libertate.
V-am spus ca sunt oşteanul credincios
Dar care doar cu inamici se bate.
V-am spus să vă astâmpăraţi şi voi,
Cenzori capricioşi ai vremii mele,
C-o să vă coste scump măruntul moft,
De a ne face nouă zile grele.
V-am spus să puneţi mâna să munciţi.
Să nu mai tot pândiţi zeloşi din umbră,
V-am spus că n-o să placa nimănui
Pornirea voastră, tulbure şi sumbră.
V-am spus că vremurile s-au schimbat
Şi că situaţia e mai complexă,
Nu-i intelectualul - servitor.
Cultura nu-i ceva ca o anexă.
Şi lumea nu se poate cuceri
Umflând la cifre şi mimind tumulturi
Cu aroganţi şi trindavi doctoranzi,
Cu papagali care ţin loc de vulturi.
V-am spus şi am puterea să mai spun
Ca nu încape muntele în seră
Ca prea-i scurt drumul de la rai la iad
Şi de la căprioară la panteră.
V-am spus să nu-l fetişizaţi pe Marx,
Să nu-i păstraţi în spirt învaţătura
Şi voi într-una fără să-l ciţiti
Îl pomeniţi până vă doare gura.
V-am spus că bătălia pentru om
Nu iartă astăzi nici o dezertare
Şi voi v-aţi decorat voi între voi
Când lupta este în desfăşurare.
V-am spus că muzica nu-i un microb
Care ameninţă civilizaţii
E-a omului pentru a fi mai bun,
V-am spus: ceva care să-i placa daţi-i.
V-am spus, concetăţeni analfabeţi,
Şi luaţi aminte şi să ţineţi minte.
Dar nu ştiam ca v-aţi născut şi surzi
Şi scoateţi arma când vedeţi cuvinte.
:) doar de asta sunteţi în stare, de procesul unei virgule?
RăspundețiȘtergerece bivoli
şi nici măcar n-au dreptate cu amărâta lor de virgulă. claudiu, dacă ăştia ţi-s detractorii, poţi dormi liniştit.
RăspundețiȘtergere:-s
RăspundețiȘtergereDespre alte specii:
RăspundețiȘtergereArhitectii au si ei la randul lor o congregatie randuitoare, anume Ordinul Arhitectilor. Fara sa fii membru in acest Ordin n-ai drept de semnatura, ceea ce tradus in termenii tai ar insemna ca nu poti sa publici. Dupa 6 ani de facultate trebuie sa te angajezi si sa faci 2 ani de stagiatura, timp in care cotizezi la Ordin cat sa se umple bine buzunarul alocat tie. In final, cu prea putina legatura cu progresul sau talentul tau in ale arhitecturii iti vei lua semnatura. Everybody does in the end. Nu esti mai arhitect. Nici nu conteaza daca ai lucrat ani buni in facultate lucruri pertinente in domeniu. Nu conteaza nimic.
Cat despre ce vad frecvent in comentarii pe blogul tau, mi se pare extrem de trist. Teoria virgulei luata de pe referatele.com...wtf!!
Trec des pe aici pentru ca mi se pare ca merita, nu prentu unde pui virgula. Mi-e scarba felul nostru meschin de a fi, de cautatul nodului in papura si de greutatea cu care acceptam valoarea celuilalt. Nu obisnuiesc sa comentez tocmai din motivele de mai sus.
Poate ar trebui sa-mi ia si altii exemplul.
Anca
super asta cu arhitectii, complet fara legatura. in primul rand ca omologul uniunii scriitorilor e uniunea arhitectilor, nu ordinul arhitectilor. uniunea se ocupa de partea culturala a profesiei si de pensiile pentru arh batrani, ordinul de partea administrativa si de gestionarea dreptului de semnatura al arh activi (deci nu pensionati)
RăspundețiȘtergeresi fiindca e fara legatura, sa dezvoltam: structuri similare cu ordinul arh exista in toate tarile europene, se cheama 'colegiul arh' sau 'riba' (royal institute of british arch) sau 'ordine degli architetti' samd - iar cotizatia pentru un stagiar e vreo 2-3 milioane pe an, in timp ce pentru un arh cu drept de semnatura e vreo 7-8 milioane pe an, nu stiu exact, dar pe-acolo. asta in schimbul gestionarii dreptului de semnatura, protejarii profesiei (sa nu mai semneze proiecte de arh inginerii silvici sau medicii veterinari, cum a fost imediat dupa revolutie pana la apritia legii 50/1991), a gestionarii conflictelor profesionale, protectiei dreptului de autor, organizarii de expozitii si dezbateri profesioanale, organizarii de concursuri s.a.m.d. nu spun ca ordinul arh din romania face mare rahat pentru profesie, ar putea face mult mai mult, dar daca sumele de mai sus sunt imposibil de suportat pentru un arh practicant, chiar si acum pe criza, atunci acel arh practicant are o problema. poate problema e ca in timpul scolii, in loc sa invete, a ciubucarit pe la unii si altii, nu stiu, zic si eu. sau pur si simplu nu are vocatie pentru meseria asta si trebuie sa faca altceva. nu te obliga nimeni sa iti iei dreptul de semnatura ca arh. poti f bine sa faci design interior, sau design de produs, sau sa vinzi gresie de lux, sau sa te angajezi consultant ikea si cate altele. pentru toate astea nu ai nevoie de drpet de semnatura si in multe cazuri se castiga mai bine (si mai fara bataie de cap) bani buni. uneori mai buni decat din proiectarea de arh
apoi, stagiul dureaza 2 ani daca nu ai master sau doctorat. daca le ai, dureaza 1 an. e adevarat insa ca examenul de obtinere a dreptului de semnatura e o laba, in fond, pentru ca ordinul are nevoie de oameni care sa cotizeze. ar trebui insaprit f tare, ca sa nu mai obtina stampila toate pupezele - scuze pt offtopic de offtopic de offtopic
fiecare cu ale lui
RăspundețiȘtergereDoar de vreo 10-15 dintre ei am auzit... dar cum eu nu sunt atoateștiutorul sau, mai bine spus, n-am diplomă de atoateștiutor...
RăspundețiȘtergere