miercuri, 3 mai 2017

Zilele „Constantin Virgil Bănescu” & Blecher Fest


Două concursuri pentru tineri autori în luna mai. Unul care are deja o tradiție, Zilele „Constantin Virgil Bănescu”, ajuns la ediția a VIII-a, și altul care pornește anul ăsta. Primul, în memoria lui Constantin Virgil Bănescu (1982-2009), celălalt făcut de câțiva oameni pasionați de literatura lui Max Blecher (1909-1938).
Zilele „Constantin Virgil Bănescu” (sau Concursul Național de Poezie „Același cer ce nu e”) se vor desfășura între 13 și 14 mai la Pucioasa (pentru prima dată, după șapte ediții care au avut loc în orașul lui Virgil, Târgoviște). Juriul deja a stabilit câștigătorii, dintr-o listă de 49 de poeți care au trimis texte. Ei sunt, chiar în ordinea asta, Raluca Ialomițeanu, Ioana Pătulea, Irina Temneanu, Ioana Iacob, Anastasia Gavrilovici, Mircea Teodor Răduță și Andreea Petrovici. Pe lângă ei, am remarcat cel puțin încă 10 participanți care puteau liniștit să ia un premiu, i-aș menționa în primul rând (fiindcă au fost printre preferații mei) pe Lucian Brad, Ioana Vintilă și Andreea Chiper. De altfel, Raluca Ialomițeanu și Andreea Chiper vor citi peste patru zile la ediția 151 a Institutului Blecher.
Blecher Fest e organizat de Asociația Anima Intelligentia și pare (cu toate că nu e încă rodat) îndeajuns de promițător (fiindcă organizatorii lui au cele mai bune intenții). Noi, cei de la Casa de Editură Max Blecher, le dăm o mână de ajutor, și poate că asta va cântări întrucâtva în reușita proiectului. În plus, consider importantă și oportună prezența criticului, eseistului și profesorului excepțional care e Dorin Mironescu la Roman pe 27 mai, când va fi festivitatea de premiere. Pentru Blecher Fest se pot trimite texte până pe 14 mai. Regulamentul, puțin cam alambicat, poate fi găsit aici, și mi-aș dori să văd cât mai mulți participanți, fiindcă reușita și continuitatea acestui eveniment în memoria lui Blecher depind și de autorii care vor fi premiați la prima ediție.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu