Reîntors dintr-un periplu prin Ardeal (Satu Mare, Carei, Cluj), notez cu întârziere că ieri a fost ziua internaţională a poeziei. Nu am citit nimic despre asta (nici un eveniment legat de "sărbătoare" pe la noi), în schimb am aflat că tot ieri s-au împlinit 65 de ani (iar asta chiar e o dată pe care ar fi bine să n-o uităm) de la deportarea etnicilor germani din România în URSS. Mai exact, Siberia, în lagărele din Stalino şi Dombas, de unde nu s-au întors decât jumătate. Printre ei, poetul Oskar Pastior, a cărui poveste impresionantă sper să o spună odată un mare scriitor.
Astăzi, 22 martie, se decernează premiile "Observator Cultural". Eu unul pariez pe Andrei Terian (la debut), Adrian Lăcătuş (critică), Matei Vişniec (proză), Marius Oprea (eseu) şi Alexandru Muşina (poezie).
Mâine, 23, are loc gala premiilor "Radio România Cultural". La poezie e nominalizată şi Un anotimp în Berceni, într-o companie foarte bună. Aici cred că vor lua premii: Angela Marinescu (poezie), Varujan Vosganian (proză), Corneliu Porumboiu (film), Adrian Ghenie (arte plastice).
Voi reveni miercuri cu o ediţie excelentă a Institutului Blecher (invitaţi: Radu Aldulescu & Ionel Ciupureanu).
Bancul zilei, poza zilei…
Acum 5 ore
S-ar putea ca dorinta ta sa fie deja indeplinita. :)
RăspundețiȘtergereDespre deportarea sasilor in URSS scrie Herta Muller in "Atemschaukel"; romanul se bazeaza pe experientele lui Oskar Pastior, deportat la virsta de 17 ani. A scris cartea dupa convorbiri cu Pastior, primul lor plan era sa scrie impreuna, au si vizitat lagarul in 2004.
Am avut placerea sa ascult la Sibiu, la festival, capitolul "Despre impachetatul lucrurilor in valiza", in care personajul narator se desparte de Sibiu. Exceptional.
Cartea apare la Humanitas cu titlul "Leaganul respiratiei".
le-ai nimerit aproape pe toate la observator. bafta la premiile rcc!
RăspundețiȘtergerehttp://www.dreampoet.ro/2010/03/23/ce-mai-citesc/ te-am amintit si eu intr-o postare, nu strica putin PR :)
RăspundețiȘtergere