luni, 15 iunie 2020

Concursul de debut „Max Blecher”, ediția a zecea


Fiind a zecea ediție a concursului de debut în poezie pe care Casa de Editură Max Blecher l-a pornit în iunie 2011, țin să fac o scurtă recapitulare a ceea ce a-nsemnat el în anii precedenți. E musai să încep prin a aminti că primele trei ediții au însemnat o colaborare, un concurs comun organizat de noi și de Editura Herg Benet, după primul an ne-am dat seama și unii, și alții, că cel mai firesc și mai „sustenabil” este ca noi să publicăm volumul câștigător la poezie, iar Herg Benet cel mai bun roman primit. Din 2014, am continuat singuri, exclusiv pe poezie, iar de atunci a fost un singur an în care nu am acordat premiul, cei trei membri ai juriului decizând că pe lista scurtă nu se găsește nici un volum îndeajuns de solid.

Juriile anilor precedenți și câștigătorii concursului:
• 2011: Ioan Es. Pop, Liviu Antonesei, Radu Vancu, Dan Coman, Răzvan Țupa, Alexandru Voicescu, Claudiu Komartin  câștigător Matei Hutopila, cu volumul copci
• 2012: Svetlana Cârstean, Iulia Militaru, Răzvan Țupa, Radu Vancu, Claudiu Komartin  câștigător Anatol Grosu, cu Epistola din Filipeni
• 2013: Rita Chirian, Gabriel Daliș, Dan-Liviu Boeriu, Chris Tanasescu, Claudiu Komartin  câștigător Florentin Popa, cu Trips, heroes & love songs
• 2014: O. Nimigean, Marius Conkan, Claudiu Komartin  câștigător Ștefan Ivas, cu mila schimbă gustul cărnii
• 2015: Ruxandra Cesereanu, Nicolae Coande, Claudiu Komartin  premiul nu a fost acordat
• 2016: Teodora Coman, Andrei Dósa, Claudiu Komartin  câștigător Ciprian Popescu, cu Mile End
• 2017: Radu Andriescu, Alex Ciorogar, Claudiu Komartin  câștigător Dan Dediu, cu 4,5 litri de sânge, miliardar
• 2018: Moni Stănilă, Cosmin Ciotloș, Claudiu Komartin  câștigătoare Ioana Vintilă, cu Păsări în furtuna de nisip
• 2019: Liviu Antonesei, Alexandru Vakulovski, Tiberiu Neacșu, Claudiu Komartin  câștigătoare Veronica Ștefăneț, cu scrum

Juriul de anul acesta e alcătuit din scriitoarele Simona Sora și Olga Ștefan, alături de care voi încerca pentru a zecea oară să găsesc un volum de poezie care să aibă calitățile pe care Casa de Editură Max Blecher le caută și mizează an de an.

Calendarul concursului: începând de astăzi, 15 iunie, până pe 15 septembrie 2020, primim pe adresa debutmaxblecher@gmail.com volumele potențial publicabile. Mai întâi, dintre aceste 50-100 de „manuscrise” alegem în jur de zece („lista scurtă” a concursului), din care sper că vom putea anunța la începutul lunii octombrie poetul și cartea pe care i-o vom publica în noiembrie.

Am două rugăminți, pe care le-am mai făcut și în trecut, și care-s de altfel legate între ele.

Mai întâi: nu vă înscrieți în concurs volumele dacă nu știți ce cărți publică această editură, dacă nu ați ținut în mână măcar câteva dintre cele aproape 100 de titluri pe care le-am editat din 2010 încoace. Nu are rost să ne pierdem timpul unii altora cu lucruri care nu se potrivesc explorărilor și viziunii noastre asupra poveștii ăsteia cu scrisul. În plus, găsesc puține lucruri mai detestabile decât cărțile trimise aleatoriu la toate concursurile care îți ies în cale, poate-poate o ieși ceva. Casa de Editură Max Blecher e o editură profesionistă și cu niște criterii de la care nu ne abatem. Așa că, dacă nu vă e cunoscut nimic din ce facem, sugerez ca mai întâi să comandați sau să cumpărați și să citiți una, două, patru cărți, poate și revista „Poesis internațional”, să știți dacă suntem din același film sau trebuie iar să citesc sute de poezii care ar fi putut fi scrise de Veronica Micle ori Dimitrie Petrino. Puteți comanda volume mai vechi sau mai noi, poeți cu stiluri și irizații foarte diferite, de pe site-ul editurii.

A doua: mai cu seamă în contextul pandemiei declarate în urmă cu câteva luni și al lucrurilor pe care ea le-a rostogolit în viețile noastre, e evident că o editură mică și independentă de poezie, ținută de doi oameni dedicați acestei activități de aproape zece ani, o duce azi mai greu ca oricând. Lucrurile pe care le facem (Clubul de lectură Institutul Blecher, revista semestrială „Poesis internațional”, Casa de Editură Max Blecher cu diversele ei colecții și proiecte în derulare) și de care ne ținem cu încăpățânare nu au parte de finanțări publice sau de sprijinul vreunui mogul financiar care a făcut o pasiune pentru noi.
Așa încât, convinși fiind că lucrul cel mai important pe care îl putem face (prin intermediul a tot ceea ce am conturat în acest hub) este crearea unei comunități literare autonome și incluzive, avem nevoie de orice susținere posibilă. De aceea, anul acesta am creat pe platforma Patreon o pușculiță prin care vă puteți alătura eforturilor noastre de a susține cărțile, revista și toate celelalte idei pe care le punem în practică: puteți ajuta cu mai puțin sau cu ceva mai mult, asta depinzând și de gradul de implicare pe care vi-l doriți, aș vrea să aveți în minte faptul că este în acest moment una dintre posibilitățile concrete ca ceea ce am construit până astăzi să continue, cel puțin până vom înțelege ce înseamnă „noua normalitate” de după 2020:
https://www.patreon.com/casadeedituramaxblecher?fbclid=IwAR24Oz4zud0s7uVKstF_cSJnHYVFkIH7MqdfRVql4zBaIK6tYxAOCe-7f7I

Baftă tuturor!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu