luni, 15 mai 2017

O șansă nesperată


       Încerc să-mi lămuresc chestiunea tot mai agasantă (și tot mai presantă, fiindcă mi se pare că încearcă să traseze niște linii de demarcație care dezbină o societate în loc să-i ofere un impuls spre solidaritate și acceptare, lezând mai multe minorități  deopotrivă sexuale și sociale) a redefinirii Constituției în sensul petiției introduse de Coaliția pentru Familie, care a condus recent la un vot stupid și rușinos în Parlamentul României.
       Stupid, pe de o parte, fiindcă e pe negândite, ca de obicei parlamentarii au votat fără să producă sau să încurajeze o dezbatere (dacă nu un ciclu de dezbateri) în urma căreia să supună la vot o decizie care le cerea o maximă exigență. Rușinos, pentru că arată în ce măsură aleșii sunt preocupați doar să câștige votul majorității, în loc să se gândească la binele general, dar și fiindcă ne întoarce de pe un drum pe care credeam că am apucat-o decis: spre un set de valori democratice și liberale, și nu către o viziune obscurantistă și ultraconservatoare, hotărâtă să nu admită diferența.
       Privite la rece, lucrurile se prezintă așa:
       Căsătoriile homosexuale nu reprezintă o problemă care să-mi aducă atingere în vreun fel, așa încât nu am nici un motiv să fiu pentru sau împotriva lor. Și voi continua să am această atitudine neutră dintr-un motiv simplu: atâta timp cât legiferarea lor nu are cum să mă lezeze, nu mă privește. Și, cum nu îmi imaginez nici o situație posibilă în care o asemenea eventualitate (uniunea legalizată dintre două persoane de același sex) să-mi facă vreun rău (mie sau celor dragi), consider că nu e problema mea.
       Devine problema mea în momentul în care unei minorități care e încă departe în România de a fi acceptată și integrată social i se spune verde-n față nu ai voie. Din momentul ăsta, sunt pregătit să renunț la securitatea neimplicării – repet, faptul că un grup de oameni încearcă să ridice un zid pentru ca alții, diferiți, să stea naibii la locul lor, mă activează în ciuda unei mentalități (nu văd de ce nu aș recunoaște asta) mai degrabă refractare față de ideea unei căsătorii homosexuale (care se datorează, în mod evident, unor modele tradiționale sub înrâurirea cărora am crescut și m-am format ca adult; dar asta deja nu mai are nici un fel de importanță, cum nu are niciodată atunci când asiști cum se trece la ofensivă împotriva cuiva lipsit de apărare).
       Apoi, redefinirea Constituției cerută de Coaliția pentru Familie și votată în Parlament cu o majoritate covârșitoare (fiindcă Parlamentul este alcătuit, într-o covârșitoare majoritate, din oameni care nu au ce să caute acolo) face din o cincime dintre români, adică aceia care trăiesc în familii monoparentale, cetățeni de mâna a doua. Ba nu, mai grav: le retrage un statut, le pune existența sub semnul întrebării. Nimeni nu ar trebui să-și poată permite o definiție închistată și meschină a familiei – fiindcă o familie poate să treacă prin greutăți și descurajări, prin rupturi, prin accidente sau prin moarte, fără ca toate astea să o distrugă. Faptul că o cincime (datele găsite de mine sunt relativ neclare, sigur însă pe undeva între 15 și 25%) din familiile acestei țări sunt trimise la colț printr-o redefinire care arată că, în mod obligatoriu, Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor, nu are cum să nu-mi pară îngrijorător. Mă ofensează. În primul rând pentru că arată o viziune foarte strâmtă asupra lumii și situațiilor atât de imprevizibile ale vieții. Momentul în care se ajunge la asta indică un grad sporit de ipocrizie și de intoleranță socială. Ambele îmi stau în gât. Mă sufocă. Și asta fiindcă, dacă nu ești ipocrit sau extraordinar de mărginit și vei privi în jurul tău, vei înțelege câteva lucruri:
       Nu căsătoriile homosexuale distrug familia. Sărăcia, violența în cuplu, lipsa de înțelegere și de susținere reciprocă, îngustimea minții în problemele așa de complicate, adesea arbitrare, adesea imposibil de prevăzut, pe care viața ni le așază înainte – ele pot face praf o familie, familia.
       Familia nu există doar în situația în care un bărbat și o femeie trăiesc împreună conform unei norme. Iar valorile ei nu fac doi bani atunci când sunt limitate la un model simplist, lipsit de nuanțe și de înțelegerea mai profundă a celuilalt.
       Acea formă de înțelegere care face din noi mai mult decât niște mașinuțe teleghidate de natură sau de Dumnezeu. Care ne face să-l acceptăm pe cel de lângă noi cu tot cu insuportabila lui fragilitate, cu neșansa, cu nesiguranța constantă a unei vieți ce nu ni s-a dat pentru a detesta și exclude.
       În definitiv, propunerea de redefinire a familiei în legea fundamentală a țării ne oferă înainte de orice altceva șansa imensă de a ne defini ca oameni.

16 comentarii:

  1. Mai baiatu, presupun ca nu ai nimic nici impotriva zoofililor,pedofililor,incestuosilor, ca subiectul nu te lezeaza si nu te priveste nici pe tine nici pe familia ta. De aia am ajuns cum am ajuns, mergand pe principiul ca ma doare in dos atata timp cat nu ma afecteaza pe mine...acum. Dar poate sa lezeze pe copiii tai ori pe nepotii tai. E de la sine inteles ca noi nu gandim in perepectiva ci traim in lumea noastra micuta unde nu e nevoie sa batem prea departe. Mergand pe principiul conform caruia azi dai un deget si maine ti se ia toata mana, asa cum s-a intamplat in alte tari, casatoria gay e pasul spre adoptie. Aici e o problema: oare acei copii(desi nu ai tai sau ai vreunui membru al familiei tale)care si asa sunt orfani, nu au dreptul sa creasca intr-un mediu natural, alaturi de o mama si un tata? Si sa mergem mai departe, pana la urma de ce sa mai adopte cand doi spermatozoizi se pot combina si placenta artificiala e testata, barbatii pot fi gravizi, pot naste, ba chiar pot hrani bebelusul si nu cu biberonul. Normal si firesc, nu? In cazul in care ai beneficiat de afectiunea, suportul si ingrijirea a doi parinti heterosexuali, poate te mai gandesti cum ar fi fost sa ai doua mame sau doi tati si ce ar fi insemnat lipsa unuia dintre parinti pentru tine. Dar cum e democratie, putem face fiecare ce vrea muschiu nostru si cum ne taie capul, prin urmare astept momentul cand tot aceeasi gloata care azi se intreaba de ce lumea e cu susul in jos, va cere si legalizarea zoofiliei, pedofiliei, incestului etc. Canada a legalizat zoofilia iar Olanda pedofilia. Nu vrei sa intram si noi in randul lumii?

    RăspundețiȘtergere
  2. știu, e un drum greu și dureros acesta – o societate trebuie să treacă prin el pentru a ieși din fundamentalismul ăsta gregar și mărginit. am văzut în trecut de ce eforturi îndelungate – și cu ce împotriviri din partea celor ca tine – a fost nevoie pentru abolirea sclaviei, pentru recunoașterea egalității rasiale și religioase, pentru sufragiul universal, pentru egalitatea în drepturi a tuturor oamenilor. e o istorie accidentată, fiindcă schimbarea mentalităților e dificilă și trebuie să se treacă peste o groază de clișee, de idei luate de-a gata, de frici, de ignoranță. dar toate astea s-au întâmplat, cu sau fără voia retrograzilor și a celor care cred că pot întârzia evoluția firească a societăților. va dura și la noi destul de mult, dar se va ajunge acolo. e o luptă de dat, așa a fost mereu, deși e atât de simplu – acceptarea celuilalt, chiar dacă e diferit și nu vrei în ruptul capului să îl înțelegi, să te pui în locul lui (lucrul cel mai simplu pe care îl poate face cineva pentru a se obiectiva puțin, pentru a ieși din el însuși sau din ea însăși și din prejudecățile care-i fortifică resentimentele).

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca n-ar fi existat natura aia care te teleghideaza pe tine acum, nici tu nu ai fi existat ...ori ai fost facut in laborator si traiesti din nimic? Daca n-ai fi avut o mama si un tata, n-ai fi existat. Insa din calitatea de posesor a doi parinti, mama si tata, e usor a scrie versuri cand nimic nu ai a spune. Ce au reusit oamenii, sa copieze pe ici pe colo natura, ca carpeasca si sa incropeasca, insa nici pe departe copia nu va fi identica cu originalul. Inainte sa te apuci de compus articole pe tema aceasta, n-ar fi rau sa te documentezi si asupra marturiilor copiilor care au crescut si au ajuns la maturitate in astfel de medii si care, se opun cu vehementa legalizarii adoptiei de catre cuplurile homosexuale, plus cercetarile psihologilor, psihiatrilor si socilologilor. Vei afla acolo ca saracia, violenta si ingustimea mintii nu sunt singurele probleme ce apar intr-o familie detinatoare de copii. Vei afla ca problemele pot fi si mai subtile si nuantate. Ca in Romania, in cele mai multe cazuri ne confruntam cu problemele mentionate de tine e una, dar asta nu inseamna ca asta e tot si nu ne putem confrunta si cu altele, in viitor. Imi pare rau sa te dezamagesc dar, lucrurile pot fi mult mai complexe si pot atinge si alte grade de deficienta paternala. In concluzie, pe langa toate cele mentionate, putin respect fata de natura careia ii suntem datori si pe care o sfidam la tot pasul, nu strica. Ba mai mult, consider ca vorbim deja despre un respect fata de propria persoana. Dar ce mai respectam noi oamenii astazi?

    http://www.cnsnews.com/news/article/lauretta-brown/adults-raised-gay-couples-speak-out-against-gay-marriage-federal-court

    RăspundețiȘtergere
  4. sigur, e mult mai bine să-ți petreci copilăria într-un orfelinat decât să fii crescut de doi bărbați sau de două femei care se iubesc și pentru care ești copilul lor și se devotează creșterii și instruirii tale... dar oamenii ca tine nu au treabă cu dramele și cu destinele frânte ale celorlalți, ci exclusiv cu propriile idei închistate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai raspuns fara sa te uiti in oglinda si se vede. Tocmai de inchistarea de care dai dovada, vorbesc. Ca sunt unii asa ca tine care se bat cu pumnul in piept cat de toleranti cand de fapt nici macar nu-s in stare sa accepte faptul ca oamenii sunt diferiti si implicit pot avea idei diferite. Mai rau e ca tot acesti oameni vin sa ne dea noua lectii de altruism si intelegere a celui de langa el si se apuca de compus articole bazate pe destainuirea propriilor idei si nu pe un studiu aprofundat (vezi si link-ul pe care l-am lasat si pe care cu siguranta nici nu l-ai deschis).Ai idee macar cum sunt tratati copiii din orfelinatele din afara? Iti spun eu ca nu ai pentru ca altfel nu puteai spune astfel de fabulatii. Prisma ta e stramta si mica si se numeste Romania unde totul merge pe dos inclusiv copiii si batranii din camine. Le-am rezolvat pe toate, mai lipsea legalizarea homosexualitatii.

      Ștergere
    2. ce legătură au orfelinatele "din afară" cu viața unui orfan de aici? vrei să știi mai multe, pune mâna și citește cărțile cumplite ale lui Nicolae Avram, vezi proiectele lui Daniel Rucăreanu și ale Asociației Federeii, statisticile și concluziile încă deprimante legate de felul în care statul are grijă de copiii abandonați și azi (deși e clar că niște progrese s-au făcut în ultimii 25 de ani). argumentul tău e că un ingrat crescut de doi gay face, pentru puțină publicitate și faimă, caz de "anormalitatea" familiei în care a crescut? dar cei atât de mulți pe care asta îi poate salva de la o viață chinuită și lipsită de perspective? altruism și înțelegere, astea sunt cuvintele, poți să le rostești, dar nu înțelegi o iotă din ele

      Ștergere
    3. 1. NU, in orfelinat sau adoptat de un cuplu gay nu sunt singurele 2 posibilitati.

      2. Nu stii tu ca homosexualii ii vor adopta fix pe acei copii pe care nu ii adopta nimeni si care daca n-ar fi adoptati de homosexuali ar ramane in orfelinat.

      3. De fiecare data, utilizatorii acestei logici inepte prezinta cuplul gay la modul ideal: "oameni care se iubesc", "pentru care ești copilul lor și se devotează creșterii și instruirii tale" etc etc Totul e perfect si roz.. Daca vei cobora din sferele alienarii, vei putea observa ca pe langa faptul ca homosexualitatea e o boala psihica, rata sinuciderilor e mult ori mai mare la cuplurile gay. La fel depresiile, fumatul, alcoolul, nr partenerilor si tot felul de boli.

      5. E incredibil la cat de multi a inceput sa le pese de copiii din orfelintate de cand cu discutia despre cuplurile homosexuale... Brusc au devenit foarte sensibili cu privire la copii, dar in loc sa caute solutii pentru imbunatatirea conditiilor din orfelinate, pentru prevenirea abandonarii copiilor etc., pe ei ii intereseaza numai "solutia" adoptiilor gay.

      Ștergere
    4. Ingrati ii numesti tu pe oamenii care spre deosebire de tine, care ai crescut comod cu mamica si taticu, au fost adoptati de cupluri gay (care din perspectiva lor le-au facut viata mai urata decat le era la orfelinat)? Scuza-ma, dar nu vreau sa ma cobor la nivelul tau din moment ce poti face astfel de afirmatii, cum ca un copil care "I was exposed to overt sexual activities like sodomy, nudity, pornography, group sex, sadomasochism and the ilk.” poate fi intitulat astfel, doar pentru ca a avut nerusinarea sa vorbeasca deschis despre propria copilarie alaturi de un cuplu gay. Se numeste libera exprimare si celor ca tine nu le este pe plac deoarece ei vor sa auda doar ceea ce vor ei, nu realitatea. Tu crezi ca un om sanatos psihic si mintal ar face publicitate din asa ceva? Sa inteleg ca in calitate de altruist si intelegator ii cataloghezi cu nonsalanta izbitoare, ingrati, in timp ce tu nici macar nu ai experimentat copilaria alaturi de un astfel de cuplu? Te crezi superior in ignoranta ta. Esti tu asa sigur ca ii salveaza de la o viata chinuita si lipsita de perspective? De ce? Doar pentru ca asa percepi tu binele pentru ei, sau daca ti se pare tie ca majoritatea sunt ok fizic asta inseamna neaparat ca sunt ok si din toate celalalte puncte de vedere? Tu ai ramas pe vremea lui Nicolae Avram. Stai acolo, ca stai bine. Noi, ceilalti suntem in 2017. Ma anunti cand te trezesti la realitate. Pana atunci incearca, de pe tronul tau, acela impodobit cu altruism si intelegere, sa te cobori in locul unui ingrat, desi imi pare ca nu ai capacitatea necesara.

      http://www.activenews.ro/stiri-social/Copiii-crescuti-de-cupluri-homosexuale-au-probleme-in-viata-sociala-scolara-si-ulterior-in-viata-adulta.-Marturii-ale-copiilor-care-au-trait-experiente-TRAUMATIZANTE-concluzii-grave-ale-psihiatrilor-si-sociologilor-135235

      Ștergere
    5. https://qz.com/438469/the-science-is-clear-children-raised-by-same-sex-parents-are-at-no-disadvantage/

      Ștergere
  5. Demografic stam si in momentul de fata foarte bine. Natalitatea e o cauza pierduta. Dar viitorul suna bine: vor disparea copiii din orfelinate si ne vom umple de homosexuali. In general, copiii au prostul obicei de a-si imita parintii, dupa cum "spune" unii oameni de stiinta. Populatia se va inmulti prin epubrete, in cazul in care esti potent financiar, daca nu, ghinion. Asezonezi homosexualitatea cu niscaiva zoofilie si pedofilie, mai ales ca va fi cool si tot melteanu va vrea sa fie trendy si sa-si etaleze democratia pe toate gardurile si iata cum ciorba de potroace este gata. Pofta buna!

    RăspundețiȘtergere
  6. observația "ne vom umple de homosexuali" arată o gândire pe cât de rudimentară și de retardată, pe atât de schingiuită de prejudecăți. stai liniștit, n-o să te fută nimeni în cur când ești ușor neatent, asta se cheamă viol și ți se poate întâmpla și acum, nu doar într-o lume în care persoanele gay ar avea toate drepturile pe care le ai și tu.
    văd că vă doare enorm de orfelini, dar mă întreb: câți dintre voi ați avut vreodată de a face cu vreunul? câți v-ați implicat real în problema abandonului și a acelora lipsiți de șansă care nu au avut părinți? brusc a devenit o problemă când a-nceput să se vorbească despre posibilitatea asta și-n societatea românească. give me a break
    ești (sau sunteți, nu mi-e clar dacă e unul singur care tot postează aici sau mai mulți) ca-n bancul ăla vechi și prost cu tipul care zice că vrea să se mute pe Lună. dar de ce? e-ntrebat. fiindcă acum 50 de ani, homosexualitatea era interzisă. acum e recunoscută, dacă peste 50 de ani o să fim obligați să fim homosexuali?
    din păcate, ceea ce era o glumă, pentru voi e o realitate mentală. una îngrijorătoare. vă-nțeleg, vă e frică să nu fie răsturnată lumea așa cum o știți și aveți o repulsie peste care nu puteți trece. ambele se pot vindeca. trebuie doar să vrei

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De unde ai mai aparut si tu mai nene? Toti neavenitii au rasarit asemenea ciupercilor dupa ploaie drept mari scriitori ori bloggeri de cartier care pana mai ieri spargeau seminte in fata blocului. Ca sa iti umpli paginile, nu-i nevoie sa ne arati cat de distorsionat intelegi limba romana, poti sa-ti manjesti blogul cu texte de proasta calitate, similare acestuia in cauza dar daca suntem mai multi care nu-ti impartasim parerea, nu-i vina noastra ca gandirea ta "rudimentara" si "retarda", demna de un "scriitor" dezlantuit in tinda mahalalei, este incapabila de a oferi argumente de om mare. Cum spunea si cel de mai sus, ceva practic vedem si noi de la sensibilosii de bloggeri ca vad ca stati doar sa ne despicati noua firul poetic in 100.

      Ștergere
  7. iar reducerea discuției la problema adopției este o strategie propagandistică meschină. căsătoriile gay nu sunt exclusiv despre asta, ci despre garantarea drepturilor egale cu ale oricărui alt cetățen pentru persoanele homosexuale care aleg să-și trăiască viața împreună. văd că nu pune nimeni problema situațiilor în care un cuplu gay alege să aibă un copil cu ajutorul unei mame sau unui tată-surogat. adică a cuiva dispus să participe genetic la procreere pentru ca o familie ce nu poate avea copii (nu e doar cazul homosexualilor, ci și al cuplurilor hetero, în care unul dintre soți e, din varii motive, steril) să-și poată asuma aducerea pe lume și creșterea unui urmaș. în cazurile astea ce facem? sunt tot felul de probleme pe care le ridică subiectul ăsta (inclusiv dreptul la moștenire), nu doar cea a adopției.

    RăspundețiȘtergere
  8. In primul rand acelea nu sunt injuraturi, dar trebuia sa stii. In in cazul in care asa le consideri, inseamna ca tu ai fost cel care a dat startul. In mare parte eu te-am citat pe tine. In al doilea rand, desi vorbesc pe inteles, tu nu ma poti pricepe, asta in ciuda faptului ca treaba era chiar simpluta. Se pare totusi ca la tine gandirea functioneaza pe ritm ardelenesc, incet, incetisor spre deloc. Dar sa-ti traduc: absolut toate speciile de pe pamant tind sa se reproduca, numai noi tindem sa ne futem in cur, ca sa-ti vorbesc pe limba ta de erudit. Capisci?

    RăspundețiȘtergere
  9. nu, sunt manifestări pure ale ignoranței și resentimentului.
    dacă ai citi mai mult, ai ști și cu cine stai de vorbă (dar nu e nicio problemă în asta, putem vorbi de la egal la egal, deși tu ești un anonim, iar eu... se poate afla cu ușurință cine sunt și cam ce fac), și nici nu ai mai vântura toate cretinismele posibile.
    în lumea animală, deșteptu lu pește, homosexualitatea e un comportament la fel de des întâlnit ca la oameni. sunt cărți despre asta, scrise de oameni de știință eminenți. îmi pare rău să te dezamăgesc, dar și dacă intri pe youtube o să vezi tot felul de animale cu comportament homosexual, de la pinguini la girafe și de la lei și maimuțe la lebedele negre (dintre care 1/4 par să afișeze tendințe homosexuale).
    citește, puiuț, pune-te la punct și după aia vorbim.

    RăspundețiȘtergere