luni, 5 septembrie 2016

În toamna 2016 la Casa de Editură Max Blecher


     Dacă tot ne-a dat de gol Mihai Iovănel în articolul lui de pe scena9, anunț aici cărțile pe care le pregătim și pe care, dacă toate merg cum trebuie, le vom scoate în aceste trei luni de toamnă (de fapt, nu mai sunt decât două luni și jumătate până la târgul de carte Gaudeamus, unde se cam încheie anul dpdv editorial).
     Încep cu titlul care mi-a scăpat în raportul pe care i l-am dat lui Iovănel când m-a întrebat: volumul de poezie al poetului și artistului vizual maltez Glen Calleja, pe care Radu Nițescu l-a tradus împreună cu mine. Calleja a citit la Institutul Blecher acum un an și va reveni în România pentru un mic turneu de lansare a acestei cărți despre cancer și rezistență (în a doua parte a lunii octombrie).
     E pe ultima sută antologia tinerilor poeți maghiari din România, intitulată liniște, pace, perversiuni, heppiend, în traducerea lui Andrei Dósa, și coordonată de Ștefan Baghiu. Va avea prima lansare pe 4 octombrie, la Cluj.
     Am terminat selecția și va fi cât de curând gata și prefața unei antologii din poezia lui Vasile Petre Fati, O anumită căldură umană. Va conține 60 de poeme din cărțile sale și cred că îi face dreptate, la aproape 20 de ani de la moarte, unui poet bun și adevărat. Mă țin astfel de o promisiune făcută acum șapte luni, și îi sunt recunoscător Bogdanei Fati că a răspuns prompt și încurajator propunerii mele de a scoate acest volum de poeme alese în colecția Plantații”.
     Până la sfârșitul anului voi face tot posibilul să-l aduc la București pe prietenul meu, excelentul poet turc Gökçenur Ç., din poezia căruia traduc de șase ani, deci ar cam fi vremea să apară în volum.
     Tot în „Plantații” vor apărea al 28-lea și al 29-lea titlu, aparținându-le lui Sorin Despot (ce revine, astfel, la șase ani de la debutul cu apasă) și Ritei Chirian (cred că al patrulea ei volum ar putea fi și cel mai bun de până acum).
     La târgul de carte din toamnă vom mai lansa cartea câștigătorului Concursului de debut de anul acesta (adică al zecelea poet pe care îl debutăm) și numărul 18 din Poesis internațional, care, pot să anunț asta de pe acum, va fi cel mai consistent din istoria de șase ani a revistei.
     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu