Sâmbătă, la noul AFI Palace Cotroceni, am încercat un experiment: o lectură a câtorva scriitori contemporani față cu publicul de mall. Într-un eveniment pus la cale de Leonard Ancuța, adică Expo Mall Cotroceni, Institutul Blecher (adică eu) și Fabrica de Literatură (din partea căreia a venit Victor Potra). O lectură într-un spațiu în care performarea textului contează mult pentru a mai agăța câte un spectator, doi. Ceva oameni au venit special pentru eveniment, alți câțiva s-au așezat sau au stat câteva momente, fiind în trecere. Problema nu a fost publicul (nici foiala dimprejur și toate zgomotele specifice), cum s-ar fi putut crede (ba dimpotrivă), ci scriitorii invitați (care știau de poveste de o săptămână), care în majoritatea lor (3/5, adică Vasilievici, Grosu și Mihuț) au fost absenți, punându-mă într-o situație destul de penibilă. Au citit, însă (și au făcut-o bine, chiar și după criteriile mele), Lorena Lupu, cu care am și avut un dialog interesant despre scrisul ei și dubla postură de actriță și autoare, Adrian Suciu (un poet a cărui revenire o salut cu interes), Victor Potra, cu niște texte scurte sprințare și de efect și Leonard Ancuța. Cei care n-au venit nici măcar nu m-au anunțat personal că nu vin. Pardon, Grosu mi-a sau
și-a lăsat un comentariu pe blog, în care se arăta foarte mâhnit (nu înțeleg, zău, ce avu cu mine, care pe blogul lui m-am exprimat mereu corect și echilibrat, spre deosebire de istericii și de fixiștii care îi populează universul blogheresc).
În condițiile astea, nu cred că putem cere prea mult de la public. Nu așa. Ne tot plângem că nu se ajunge la "reprimirea" scriitorilor ca voci importante-n "cetate", toți sunt dezamăgiți că nu reușesc să trăiască din scris, dar sunt atât de puțini destul de serioși, de profesioniști, și care nu se comportă infantil (aud că un cristian iar a impus ca eu să nu fac parte, deși recomandat de unul dintre cei implicați, într-un proiect, sub diverse pretexte penibile). Un alt autor a refuzat să vină la lectură fiindcă nu vrea să citească alături de o scriitoare pe care o antipatizează (și care își confirmase deja prezența la eveniment)... O altă mostră recentă de seriozitate - în ciuda promisiunilor inițiale, USR sprijină noul Club de lectură Blecher pe care l-am dus la Uniune cu 4 milioane de lei pe lună (eu voiam să le decontez drumul celor din provincie, iar lecturile să fie plătite)...
Dacă aș spune că sunt profund dezamăgit ar fi, cred, redundant.
foto: Ana Toma
Eu m-am simţit f. bine la acest eveniment. Mă bucur că ţi-am demonstrat că, dacă sunt tratată ireproşabil, şi eu mă comport ireproşabil. :D
RăspundețiȘtergereMi-a făcut plăcere să te descopăr în calitate de bun moderator (ipostază care cere naturaleţe, graţie şi spontaneitate), şi eu zic că publicul de mall a fost destul de receptiv la evenimentul nostru. Nu ai de ce să fii dezamăgit.
"pur și simplu uitînd
RăspundețiȘtergerecă e din ce în ce mai trist pe lume
din ce în ce mai urît și insuportabil
că popoarele au ales să fie guvernate
de mutanți cretini, de copiii mutanților cretini
în vreme ce poezia asta abia își mai tîrăște
picioarele varicoase
abia își mai găsește locul sub cortul ei peticit”
Acest citat dintr-o poezie a lui Ștefan Manasia li se potrivește perfect celor care nu s-au prezentat la eveniment, dar și Uniunii.
nice haircut
RăspundețiȘtergerepentru evenimente ca astea mi-ar placea mie sa stau in bucuresti
totusi, pacat ca nu sunt oamenii seriosi
VA SALUT,
RăspundețiȘtergereimi cer scuze ca nu am putut ajunge insa nu stiu daca eram indrepta'it sa ies in public dupa ultimelel mele manifestari. am nevoie de reculegere si o pluta pe spate. in ceea ce priveste ce ni, sau ce nu ni s/ar potrivi, nu va mai dati cu parerea. unii au vietile zbucuimate si uneori nu se simt demni sa iasa acolo.
cu prietenie george vasilievici
deh, minunata lume scriitoriceasca neaosa! ce se da de ceasul mortii ca nu e bagata in seama de cititorul vulg!
RăspundețiȘtergeredar nu e un esec, ci inca un mod in care un asa eveniment nu functioneaza!
Dedesubturi care ar face bine să rămână dedesubturi. Zic şi eu...
RăspundețiȘtergereîncă nu am trecut la dedesubturi
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergereclaudiu, mi-am cerut scuze, chiar îmi pare foarte rău că te-am anunţat prea târziu că nu pot veni, îmi dau seama în ce situaţie te-ai trezit, dar ţi-am spus motivele pentru care am lipsit şi nu cred că era nevoie să vorbim de nu ştiu ce lipsuri când, cel puţin în cazul meu, chiar dacă de puţine ori, de câte ori am vorbit un lucru a rămas aşa. e prima dată când greşesc faţă de tine, nu mă ascund după nu ştiu ce motive, dar... totuşi...
RăspundețiȘtergereAnonim, pari un centru psihotronic. Nu crezi ca, uneori, autoexcluderea devine proprie marca pentru unii?
RăspundețiȘtergerePana sa-i faci lui Claudiu profilul temperamental, asuma-ti un nume si un minimum de decenta.
tu eşti şi rămâi un idealist. bineînţeles, oprobriul nu loveşte decât fruncea unui proiect. tu încerci să impui seriozitate într-o lume a boemei. crezi c-o să reuşeşti vreodată? şi, oricum, angoasa şi mizantropia sunt de bonton. vânare de vânt... :)
RăspundețiȘtergeretot eu
anonim: care oprobriu, dacă nu vă supăraţi că întreb?
RăspundețiȘtergereîmi pare rău că nu s-a înţeles. mă refeream la faptul că reuşita sau nereuşita unui proiect îl "aureolează" pe cel care l-a pus la cale. dacă cei implicaţi s-au descurcat mai mult sau mai puţin bine (dar, iată, au fost unii care s-au remarcat tocmai prin absenţă), atunci "măgăreaţa" cade pe organizator, în speţă, claudiu komartin, care, probabil, aşa cum îl cunosc, s-a dat de ceasul morţii să iasă bine. din nou, nu am făcut decât să-i reamintesc lui claudiu că trebuie să aibă mai multă clemenţă. lumea e aşa cum e şi ca dânsa suntem noi.
RăspundețiȘtergereiar eu, ca părtaş la eveniment, am constatat următoarele:
RăspundețiȘtergere-nişte oameni încântaţi să fie acolo şi să se uite la noi
-o atmosferă plăcută, prietenoasă, propice lecturii / dialogului ş.a.m.d.
concluzie: numita "măgăreaţă" nu a existat. deci nu a căzut nimic pe organizator.
nu văd de ce am lua lucrurile în tragic. faptul că eschil, sofocle şi euripide au murit acum câteva mii de ani e un semn că ar fi cazul să trecem la sentimente mai vesele.
am sentimentul că trebuie să-mi adaptez limbajul, să nu ne mai înţelegem ionescian: nu ştiu cum a fost, mă bucur că a ieşit bine ş.a.m.d., ideea era că-i înţeleg revolta lui claudiu, pricep cam de ce scriitorii nu pot ieşi din etapa aceasta de clarobscur, nu am făcut remarci legate strict de eveniment, ci generale.
RăspundețiȘtergereIar eu cred că fiecare scriitor în parte e responsabil de destinul lui, de aceea generalizările nu îşi au rostul.
RăspundețiȘtergereŞi eu înţeleg perfect revolta lui Claudiu, are toată dreptatea din lume. Dar nu mi se pare că modalitatea ta de a-l "consola" - vorbindu-i despre "oprobriu" şi recomandându-i "clemenţă" faţă de inşi care nu au nici măcar bunul simţ să-şi anunţe absenţa - este cea mai eficientă.
mai, ce nu e clar, toti absentii si-au anuntat absenta, iar unul dintre ei mai avea si toate motivele din lume. in fine, creca voi nu aveti despre ce vorbi. a iesit bine, spuneti?! pai asta e tot ce conteaza!
RăspundețiȘtergeremi se pare absolut normal ca lumea să fie neserioasă. de ce ar fi?
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergereClaudiu, tu ai zis ca scriitorii si-au dat cu firma-n cap. Urat din partea lor. Eu, nefiind scriitor, ma dezic public si am sa trec sa citesc autori straini. cele bune,
RăspundețiȘtergereDancus
KOmartin e un jeg care injura pe toata lumea, un sobolan egocentric si un profitor
RăspundețiȘtergereIar tu eşti bolnav de invidie.
RăspundețiȘtergereCatalin
mulţumesc pentru treceri
RăspundețiȘtergere