vineri, 16 ianuarie 2015

Premiul Național „Mihai Eminescu”. Minciuna


     Sunt încă mult prea nervos și prea mâhnit pe câțiva scriitori la care țin de ani buni, critici eminenți, profesori cu o reputație nepătată și oameni de cea mai bună factură intelectuală care s-au lăsat târâți într-un joc mizerabil, ca să nu comentez pe marginea acordării greșite, penibile, imorale, a Premiului Opera Omnia unui autor mărunt, care nu s-a distins în literatura română a ultimelor trei decenii decât prin poziția sa de șef al gărzii pretoriene a lui Nicolae Manolescu.
     Mi-am exprimat clar părerea și poziția la Botoșani în mai multe discuții pe care le-am avut cu poeți și critici prezenți acolo, inclusiv cu organizatorul galei, transformate în chip rușinos într-o comedie a erorilor. Voi spune câteva lucruri simple, fiindcă scandalul s-a iscat, minciuna e evidentă și mai flagrantă decât oricând (într-o măsură evident mai mare decât în cazul premierii silnice de acum doi ani a lui Nicolae Prelipceanu, un alt autor care nu strălucește decât prin cantitate și foncții).
     În primul rând, toată lumea de la Botoșani părea că-și cere scuze pentru ceea ce s-a întâmplat, inclusiv membri ai juriului, nume prestigioase, în care am avut aproape întotdeauna încredere, până și vajnicul Gellu Dorian, pentru oricine de acolo mascarada era clară. Premiul Opera Omnia a fost acordat în urma presiunilor lui Nicolae Manolescu, un om care ține cu tot dinadinsul să facă praf la bătrânețe imensa autoritate pe care și-a câștigat-o între anii '60 și '90 ai secolului trecut. Nicolae Manolescu este acum, ca președinte etern al Uniunii Scriitorilor (pe care, din punctul meu de vedere, a îngropat-o definitiv), un farsor și un aranjor de doi bani. Forțându-le mâna colegilor săi să premieze un autor submediocru, individ altfel spălățel și civilizat, N. Manolescu a bagatelizat o instituție clădită în 25 de ani (mă refer aici la premiul botoșănean, și nu la Uniune, care chiar nu mai are nicio importanță pentru vreun scriitor român sub 40 de ani, vârstă pe care hai să nu uităm că Eminescu nu a apucat-o) și i-a pus într-o situație jenantă pe ceilalți membri ai juriului, care nu cred că meritau asta... Sau poate că o merită, de vreme ce niciunul nu s-a dezis public de această potlogărie, de o malversație căreia i-au căzut victime ca niște copii.
     Pe scurt, domnul Manolescu a aruncat în derizoriu ceva foarte important pentru acei fanatici ai literaturii și nebuni după poezie, pentru că el oricum nu se mai găsește de mult (dacă o fi fost vreodată) în această categorie. Mă simt jignit personal de ce s-a întâmplat la Botoșani, e un lucru pe care îl și scriu ca să nu rămână doar în discuțiile private pe care le-am avut în cele două zile cât am stat acolo. Nu în ultimul rând, îmi pare rău că din cauza acestei fraude morale, a acestei, să-i spun pe nume, porcării greu de egalat, cei doi poeți tineri care au primit premiul pentru debut, și anume Ștefan Ivas (cu mila schimbă gustul cărnii) și Merlich Saia (cu garda de corp) sunt aproape complet trecuți cu vederea în mai toate discuțiile care se poartă acum pe facebook, pe bloguri, foarte curând în reviste. E o nedreptate pentru care tot domnilor Manolescu și Chifu trebuie să li se mulțumească. Când am luat împreună cu Dan Coman premiul pentru debut, acum 11 ani, la Opera Omnia a fost celebrată Angela Marinescu. Nu cred că are rost să mai spun cât a însemnat asta pentru acei doi poeți tineri copleșiți de emoții.
     Înainte de a pleca, i-am comunicat domnului Chifu ce cred, și anume că protectorul și patronul său i-a făcut un deserviciu și l-a supus unei umilințe publice (care vine, e drept, la pachet, cu un premiu de câteva zeci de mii de lei, o sumă enormă pentru orice scriitor român de astăzi), iar răspunsul său a fost n-am avut ce să fac. Ba da, domnule Chifu, îl puteați refuza. Sau, și mai simplu, îi puteați transmite belferului de la Paris că nu puteți accepta o minciună atât de sfruntată. Nu când ceilalți nominalizați sunt Mircea Cărtărescu, Aurel Pantea, Marta Petreu, Ioan Moldovan, Liviu Ioan Stoiciu sau Lucian Vasiliu.
     Acum lui Gabriel Chifu nu-i mai rămâne nimic de făcut. A fost atâția ani un poet modest, acum este și un scriitor dezonorat. În locuri în care oamenii demni pățesc una ca asta, se recurge la harakiri sau la plecarea grabnică în pustie.

18 comentarii:

  1. Poate că nu este încă totul pierdut. Domnul Chifu ar avea şansa unei reabilitări morale dacă ar dona premiul unui sau unor scriitori care îşi duc traiul de pe o zi pe alta. Sau oricăror alte persoane defavorizate într-un fel sau altul. Ar putea de asemenea să renunţe la funcţii (la Uniune, la revista Ramuri) sau dacă nu renunţă să doneze lunar o parte din veniturile câştigate prin munca birocratică. Dar cea mai importantă este penitenţa de a nu mai publica nimic măcar timp de un an. Ar fi mai mult decât umanitar.

    RăspundețiȘtergere
  2. în 2012, domnul Chifu a primit premiul USR (instituție al cărei înalt foncționar era și este!) pentru poezie. ceilalți patru nominalizați au fost:

    Nichita Danilov ("Imagini de pe strada Kanta")
    Ştefan Manasia ("Motocicleta de lemn")
    Ion Pop ("În faţa mării")
    Ioan Es. Pop ("Unelte de dormit")

    nici atunci, G.Chifu nu-mi amintesc să fi donat banii, nu văd cum ne-am putea închipui pentru o clipă că o va face acum

    câte sfruntări de felul ăsta poți accepta înainte să devii o amibă?

    RăspundețiȘtergere
  3. Mă bucur că nu se tace în această privinţă. Mă bucur că tinerii scriitori iau atitudine. Mă întristez însă când îi văd pe cei care ar putea schimba ceva că se dau după cireş, de teamă să nu-şi piardă vremelnicele funcţii. Le vor pierde sigur, devreme ce prin ei literatura română a început să piardă. Iată de ce refuz să mă las racolat în USR.

    RăspundețiȘtergere
  4. Domnul Chifu a mai luat un mare premiu la Festivalul de Literatura de la Cluj, festival aparut la initiativa domniei sale. Acolo i s-a platit ideea?
    http://www.observatorcultural.ro/Festivalul-National-de-Literatura-la-final*id_5737-news_details.html

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu ştiu ce să mai zic. Despre oribila fază din 2012 ştiam. Şi cred că au mai fost şi altele, îmi amintesc vag ceva de genul acesta de la un participant resemnat-dezgustat la un fel de festival al membrilor generaţiei optzeci. Dar mă gândeam că dacă domnul Chifu îşi face harakiri, ar fi păcat. De-asta insistam pe roade şi forme ale plecării în pustie.

    RăspundețiȘtergere
  6. Subscriu,non valorile sunt omagiate de non valori ,oameni catarati in fruntea culturii.Rusine!

    RăspundețiȘtergere
  7. E clar, domnul Chifu sufera de megalomanie! Imi amintesc de un festival de poezie unde acest domn a fost prezentat cu "pompa" de catre Nicolae Manolescu. Ma gandeam atunci ca daca e cu adevarat talentat, nu ar fi avut nevoie de "oficiile" Tătânelui. Firesc, ar fi trebuit sa lase poezia sa vorbeasca! Si a vorbit...Fiasco!

    RăspundețiȘtergere
  8. Așa e la noi, și Komartin a luat premii fără merit, dar despre asta nu se vorbește aici, nu ? O scară a valorilor are nevoie de oameni DE VALOARE... unde sunt aceștia ? La Academie ? :))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eşti un anonim şi anonim o să mori. du-te şi cântă la altă masă, la asta stau oamenii cu coloană vertebrală şi care nu scriu cu verzale cuvântul "valoare"

      Ștergere
  9. Vad c a toata vina pentru porcaria de la Botosani cade in spatele lui Manolescu, ce e drept, foarte vinovat, desi inteleg ca nu a fost el presedinte de juriu. Dar cum de nu se vede acum contributia "patronului" acestui premiu, Gellu Dorian cel care pana acum se impauna teribil cu meritul lui dar acum tace chitic. Nu el face nominalizarile la premiu si in aceasta calitate el l-a trecut si pe Chifu acum ca si pe Prelipceanu altadata? Nu el suge banii de la primaria Botosani fara sa dea nici o socoteala cum si pe ce se duc banii? Nu el are de cistigat din "mituirea" conducerii Uniunii Scriitorilor ca sa poata face ce vrea muschii lui si introduce in Uniune orice neispravit care ii pupa talpile papucilor? Nu el publica oriunde, primeste cite permii vrea si e in orice jurii literare doreste desi sta cam prost cu alfabetizarea la putina scoala facuta la seral? Acum numai este el "tata premiului Eminescu" si n-are nici o vina, numai merite si profituri?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. după stilistică şi persistenţa obsesiei, cred că eşti un cristian, chiar dacă semnezi ca anonim. în mod normal nu lăsam jegul ăsta de comentariu penibil în care te răfuieşti (pentru a câta oară?) cu unul care nu te cheamă la festivalul lui. şi încerci să-l scoţi vinovat pentru o chestie în care n-are nici o treabă. că doar nu influenţează el decisiv votul juriului. numai un om cu probleme profunde îşi poate imagina aşa ceva. las însă comentariul tău ca să se vadă că trăim într-o lume în care e mult tembelism

      Ștergere
  10. Acu am dat si eu de articolul asta si am citit comentariile si m-am mirat in final de rapunsul pe care l-ati dat comentariului anterior .Nu stiu la care cristian va referiti si cine e autorul, dar stiu ca sunt foarte multi cei care gindesc astfel din foarte simplul motiv ca asta e adevarul gol golut si trebuie ca cineva sa aiba un motiv foarte puternic sau subiectiv ca sa se faca a nu-l vedea ba inca sa-l blameze pe cel care are curajul sa-l afirme. Scurt spus, nu se poate desface acest scandal de vina principala care a aceluia care taie si spinzura in acest premiu cu multa necinste si asta stie lumea din orasele din jur unde am aflat mai multe si despre o serie de insi care-l sustin si fac legea literara. E pacat ca un om de valoarea ca dvs sa nu vedeti adevarul, al poeziei dar si al necistei. Sin ceva cum adica "la festivalul lui", ce e proprietatea lui si da acesti bani multi din punga lui ? Vedeti ca va cotraziceti chiar si in termeni?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. dragă domnule sau doamnă, aş prefera, mi-ar plăcea mult, chiar şi în mediul ăsta impropriu care e internetul, să ştiu cu cine vorbesc atunci când vorbesc. mă scoate din sărite anonimatul ăsta din care se poate spune orice. zi, domnule: sunt Aurica Poptămaş din Sculaţi şi eu cred că... eu aşa cu cine să stau de vorbă, cu anonimi plini de curaj care dau lucrurile "pe faţă"? haida de

      Ștergere
    2. dar vă răspund chiar şi aşa. Gellu Dorian este, din câte ştiu, organizatorul acestui eveniment (care, hai să fim de acord, pune Botoşaniul pe harta literară a României, că altfel acolo e cam jale, dar asta e altă discuţie) de la începuturile lui. Deci este omul care s-a spetit să construiască o instituţie, cea a Premiului "Mihai Eminescu", din 1992. Chiar nu ştiu detalii în privinţa începuturilor acestei poveşti, fiindcă aveam 8-9 ani pe atunci. Dar Gellu Dorian e acel individ cu rolul, dacă vreţi, de "curea de transmisie" între autorităţile botoşănene (care finanţează povestea) şi scriitorii care participă an de an la evenimentele de la Botoşani, care aranjează întregul bal. Probabil că are ceva de câştigat din asta, în primul rând simbolic, aş spune, poate şi financiar, nu e treaba mea şi nu am cunoştinţă de vreo potlogărie făcută din bani publici de G.D. Aşadar, omul pune la cale toate cele, invită scriitori (da, aici are un rol important, contează pe cine inviţi şi cât de mult diversifici acest "bazin" de invitaţi, din păcate cam acelaşi de când cunosc eu premiul şi ajung la Botoşani, adică din ianuarie 2004). Din 2004 până azi am fost invitat de mai multe ori. De ajuns, am ajuns la festivităţile cu pricina de 5 ori, cred. Am văzut energia depusă şi eforturile lui de a ţine pe picioare ceva care a îmbătrânit şi pare adesea destul de provincial. Ceea ce nu era provincial, până de curând, era celebrarea unui poet important de astăzi. Nu reiau lista premiaţilor, e lungă şi, până de curând, convingătoare. Premiantul e ales de juriul binecunoscut, căruia noi îi cerem astăzi demisia. Unde şi cu ce greşeşte Gellu Dorian în chestiunea care priveşte strict acordarea premiului Opera omnia? Cum influenţează deciziile luate de cei 7 critici (dintre care 5 personalităţi ilustre ale criticii româneşti)? Ce mizerie face? Unde e acuza care i se poate aduce în chestiunea adusă în discuţie de noi? Credeţi că el l-a impus pe Gabriel Chifu ca premiant? Sau ce, că nu înţeleg?

      Ștergere
    3. ce păcat, chiar voiam să ştiu de ce e beştelit Gellu Dorian

      Ștergere
  11. am înţeles ce i se poate reproşa: că el face nominalizările pentru premiul Opera Omnia. din care e ales câştigătorul. într-adevăr, asta e ceva ce poate fi discutat. deşi lista de nominalizări nu a arătat niciodată rău. nu au lipsit de pe ea nici Vasile Vlad, nici Nora Iuga sau Constantin Abăluţă, poeţi ai Generaţiei '60-'70 care ar fi putut primi liniştit premiul în anii 2000.

    RăspundețiȘtergere