joi, 8 octombrie 2009

Yoshizumi

Tot la Zalău am văzut două expoziţii cu lucrările (aduse şi îngrjite de Ov. Petca) unor artişti foarte valoroşi: Oleg Denisenko şi Toshio Yoshizumi. Japonezul Yoshizumi (n. 1952) este un gravor excelent, despre care veţi găsi mai multe pe internet (s-a scris despre el inclusiv în câteva reviste de cultură de la noi). Lucrările lui sunt realmente hipnotice, par că ies din cadrul prea strâmt al hârtiei căpătând a treia dimensiune.

6 comentarii:

  1. Într- adevăr, reproducerea de aici e foarte...filmică. Parcă mă duce direct în "Cavalerii Apocalispsei", sau cam aşa ceva, dacă nu mă înşală memoria asupra titlului unui film...şi asta e poezie şi îţi trebuie ochi, creier şi inimă pentru asta...

    RăspundețiȘtergere
  2. "Înşală" sau "înşeală"?

    RăspundețiȘtergere
  3. Hm..Lucrarea parcă ar fi unul dintre visele mele...(După ş în rădăcina unor verbe e alternează cu a,nu cu ea:aşez- aşază,deşel-deşală, înşel-înşală. Ca să fie lămurit anonimul...)

    RăspundețiȘtergere
  4. De unde şi
    "Scoicile coastei înşală
    eu le- am iubit pentru tot
    se poate- ntîmpla
    că abia peste ani se închide o perlă......"
    (Emily Dickinson, varianta Veronica Porumbacu, colecţia "Cele mai frumoase poezii".
    Dar în legatură cu "Cavalerii apocalipsei" tot n- am aflat. Că- mi place mai mult cînd Google- mi vorbeşte direct.

    RăspundețiȘtergere
  5. Că doar n- o să stea Google de mine, să mi se adreseze personal, l-am accesat şi ma tem de multă confuzie...Poate mai degrabă mă refeream la "Cei patru cavaleri ai Apocalipsei", dar nu mai sunt sigură...Oricum, imaginea mă trimite la un film (clar!) vizionat nu foarte de mult, deci creează iluzia celei de a treia dimensiuni (şi, de ce nu, chiar şi a patra),ca să rotunjesc cu încheierea.

    RăspundețiȘtergere