miercuri, 23 septembrie 2009

O dezbatere compromisă

În august, Curtea Supremă de Justiţie din Argentina a luat o decizie istorică, stabilind că punerea sub acuzare a cetăţenilor pentru deţinere de droguri pentru uz personal e neconstituţională, întrucât unui adult trebuie să i se permită să ia deciziile ce privesc stilul său de viaţă fără intervenţia statului. Politicile aplicate de statele europene sunt încă foarte diferite: dacă în Spania, Olanda şi Cehia, drogurile au fost legalizate (nu însă şi traficul, care este în continuare considerat un delict), în alte ţări drogurile uşoare sunt relativ scoase de sub incidenţa legii, eventual pasibile uneori de amenzi - în Islanda sau Portugalia, ţări care au adoptat o atitudine mult mai liberală, progresele sunt evidente: un studiu arată că în Portugalia rata supradozelor şi a îmbolnăvirii cu HIV a scăzut semnificativ, la fel ca şi consumul de heroină.
Când a ieşit ieri în presă, raportul Comisiei prezidenţiale ce recomandă legalizarea (de fapt, dezincriminarea) prostituţiei şi a drogurilor a fost din păcate confiscat instantaneu de trusturile care l-au transformat în mai puţin de o zi într-o glumă. Într-un instrument de luptă împotriva sau în favoarea unui candidat la preşedinţie. Politicul nostru deşănţat a învins încă o dată orice posibilitate de dialog civilizat şi onest. Din cele câteva sute de pagini ale raportului, au fost citate două rânduri discutate alandala în ziare şi la televizor şi aruncate - ca orice altceva în România - în luptele meschine care au ajuns să ne scârbească pe toţi. Iată, de pildă, ce mizerie de titlu într-un ziar pe care până nu demult îl citeam cu plăcere.
Dezbaterea publică pe această temă pare încă o dată compromisă. Nici nu ştiu cum ar putea fi altfel într-o ţară atât de dezbinată şi de puerilă. Şi totuşi, problema drogurilor rămâne, cu toate că discuţia e imposibilă încă pentru o vreme (probabil până când nişte legi unitare în această privinţă ne vor fi impuse din vest), în principal datorită moralităţii ipocrite şi a vederilor extraordinar de înguste ale românilor (începând cu politicienii şi sfârşind cu bravii bărbaţi ai patriei care îşi omoară nevestele în bătaie şi apoi cad în comă alcoolică, dar sunt vehemenţi împotriva marijuanei, care, nu-i aşa, e un instrument al diavolului...)

8 comentarii:

  1. De cate ori ai fost beat in viata?
    De cate ori ai facut abuz de droguri de mare risc?

    Cred ca e clar ce vreau sa spun.

    RăspundețiȘtergere
  2. îţi dai seama că n-ai spus nimic cu asta

    RăspundețiȘtergere
  3. chiar vroiam sa pregatesc si eu un articol legat de asta, dar o sa-l recomand pe al tau.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am inteles situatia: daca tot exista dezlegare la peste, de ce n-ar fi si la sell some yay or smoke some hay? Si-apoi daca Berceniul se impodobeste cu felinare rosii, inainte de Craciun, tot la dezlegare la peste ajungem? Primul anonim care a comentat a fost malitios, ceea ce a vrut sa sublineze, probabil, e ca vacile care scapa la trifoi se umfla si mor. Al dracu domne, poezia-i vicioasa.

    RăspundețiȘtergere
  5. uite că şi aici se cam întâmplă acelaşi lucru. e, desigur, destul de relevant dacă sau nu komartin s-a îmbătat sau a făcut abuz de droguri, relaţia din berceni între cetăţenii oneşti şi dezlagarea la peşte marcată de felinarele roşii... sau dacă se umflă bălţata românească de la consumul dă substanţe (cică n-are decât, se rezolvă c-o trestie în burtă sau cu alergatul pe deal). când e vorba de discuţii serioase, scăpăm în lucerna patriei (a propos, anonim 2, cred că la lucernă te refereai, trifoiul nu cred că are acelaşi efect) şi se alege praful. asta denotă că soţietatea nu e pregătită să discute, dar să mai şi accepte o formă de legalizare. şi cică poezia e vicioasă. neah, vorba aia, ochiul stăpânului îngraşe vaca. na, aveam eu dreptate, am devenit şi specialişti în vaci! :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Rautati, rautati sinonimecu prostii, nu le mai puneti si voi pe toate la inima...

    RăspundețiȘtergere
  7. Parol, Dan Mihut, ai glosat perfect pe marginea acelui citat al lui John Wayne care spunea: Vacar e cel ce paste vaca si numai cel ce o alearga e demnul cowboy. (Rio Grande, Berceni si retur):-)

    RăspundețiȘtergere
  8. Mihuţ e marele nostru specialist in vaci (chiar nebune) iar in droguri e maestru de vreo 10 ani.

    problema e ca daca s-ar legaliza si traficul, Mihuţ ar deveni mICUŢ.

    RăspundețiȘtergere