vineri, 2 octombrie 2020

„La feminin” – cinci ediții online ale Institutului Blecher


„La feminin” este un proiect demarat de Livia Lucan-Arjoca prin intermediul Asociației 7 ARTE și cofinanțat de AFCN, având ca obiectiv promovarea poeziei contemporane și scoaterea în evidență a multitudinii (și varietății) de prezențe feminine din poezia actuală. Clubul de lectură Institutul Blecher și Casa de Editură Max Blecher au devenit parteneri ai acestei acțiuni inițiate în luna iulie cu scopul creării unei serii de douăzeci de videopoeme realizate de regizorul Andrei Mihai Purcărea.
În iulie și august, în fiecare vineri, pe contul de Instagram 7 ARTE a fost postat cate un videopoem, iar campania continuă în septembrie și octombrie pe Facebook, cu postări lunea și vinerea, dar și cu cinci ediții online ale Institutului Blecher, fiecare dintre ele având în centru câte o autoare care a debutat scânteietor între 2006 și 2019. Ana Donțu, Livia Ștefan, Rita Chirian, Anastasia Gavrilovici și Teodora Coman au fost rugate să invite pentru fiecare dintre cele cinci ediții ale Institutului câte o poetă tânără nedebutată în volum care să le însoțească în aceste evenimente care vor avea mai multe segmente și sunt gândite ca niște emisiuni de și despre poezie de circa 45-60 de minute.
Așadar, în cele cinci sâmbete din luna octombrie, de la ora 19.30, le veți putea privi și asculta pe Ana, Livia, Rita, Anastasia și Teodora, precum și pe invitatele lor, poete care promit foarte mult, cu vârste cuprinse între 17 și 23 de ani: Antonia Mihăilescu, Maria Miruna Solomon, Iulia Iaroslavschi, Alexandra Mălina Lipară, respectiv Cătălina Suditu.
Zece autoare contemporane, născute între 1976 și 2003, și câteva apariții-surpriză (la fiecare ediție vor vorbi despre poezia invitatei câte o scriitoare sau un scriitor, punându-le în perspectivă și în contextul mai larg al literaturii scrise la noi în primele două decenii ale acestui secol).
3 octombrie – Ana Donțu & Antonia Mihăilescu
10 octombrie – Rita Chirian & Iulia Iaroslavschi
17 octombrie – Livia Ștefan & Maria Miruna Solomon
24 octombrie – Anastasia Gavrilovici & Alexandra Lipară
31 octombrie – Teodora Coman & Cătălina Suditu
Ana Donțu a publicat volumul de poezie „Cadrul 25” (Casa de Editură Max Blecher, 2015), pentru care a primit premiul „Tânărul poet al anului 2015“ la Gala Tinerilor Scriitori, Premiul Revistei „Accente“ și Premiul Național „Iustin Panța“. I-a mai apărut volumul de povestiri „Varșava” (Nemira, 2019)
Rita Chirian a publicat volumele de poezie „Sevraj” (Vinea, 2006), pentru care a primit Premiul Național „Mihai Eminescu” pentru debut; „poker face” (Vinea, 2010); „Asperger” (Cartea Românească, 2012) și „Casa fleacurilor” (Casa de Editură Max Blecher, 2016), pentru care i s-a decernat Premiul „Tânărul scriitor al anului 2016” în cadrul Galei Tinerilor Scriitori. Doctor în Litere, a tradus mai multe cărți din limba franceză.
Livia Ștefan a debutat cu „re.volver” (CDPL, 2012), căruia i-au urmat „Lolita32” (Casa de Editură Max Blecher, 2016) și „Thanato Hotel” (Casa de Editură Max Blecher, 2019). Punkistă înrăită, cântă în trupa Oedip Piaf.
Anastasia Gavrilovici a debutat cu „Industria liniștirii adulților” (Casa de Editură Max Blecher, 2019), volum care a luat Premiul Național „Mihai Eminescu” pentru debut și Premiul „Tânărul Poet al anului 2019” la Gala Tinerilor Scriitori și este nominalizat la Premiile „Observator cultural”. A tradus cărți de Kurt Vonnegut și Ernesto Cardenal.
Teodora Coman a debutat în volumul colectiv „Ziua cea mai lungă” (Herg Benet, 2011) și a publicat trei volume de poezie: „Cârtița de mansardă” (Casa de Editură Max Blecher, 2012) – Premiul Premiul Național „Iustin Panța“, Premiul Revistei „Accente”; „foloase necuvenite” (Casa de Editură Max Blecher, 2017) și „soft guerrilla” (Casa de Editură Max Blecher, 2019).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu