miercuri, 20 iulie 2011

Hyperliteratura

S-a lansat noua Hyperliteratura, un site care (în noua formulă) pare extrem de promiţător şi de bine gândit, implicându-i pe câţiva dintre cei mai activi şi mai vizibili tineri autori. Sper – şi le urez – ca proiectul ăsta să ţină.

28 de comentarii:

  1. ...un proiect ratat de la inceputul sau. Administratorii site-ului isi permit, cu de la sine putere, sa excluda orice "neavenit" care nu intra in anumite standarde, nu posteaza texte dure (cu fuck si... toate cele). Cenzura se pare ca nu si-a spus ultimele cuvinte, acum 21 de ani. "Felicitari" tinerilor nostri poeti...

    RăspundețiȘtergere
  2. Perfect de acord! Acesti mojici, ca altfel n-am cu sa-i numesc, care stabilesc ei, cu de la sine putere, cine si cine nu are valoare literara. Nu-ti face griji, nu va rezista mult.

    Adevaratele proiecte romanesti, care sustin spiritul nostru, credinta si adevarul, raman Reteaua Literara, Poezii.biz si Poezie.ro.

    Restul... O apa si-un pamant.

    Nu-mi vine sa cred, domnule Claudiu Komartin, cum puteti promova asemenea mizerii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Doemne, câtă deşertăciune!
    Nu-mi vine să cred că acum, când Arsenie Papacioc şi Mircea Ivănescu abia ce s-au îmbarcat în săniile nord-estului cel mai pur,când, în altă şi alte ordine se întâmplă atâtea lucruri cumplite - unora le arde de mica lor ofuscare.

    RăspundețiȘtergere
  4. De enervare am şi mâncatlitewra foarte bună, "A" şi-ampus în locul ei literabună "E":

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu trebuie amestecate lucrurile. Ce legatura are plecarea la Ceruri a marelui duhovnic cu promovarea acestui site? Cat despre batjocorirea limbii romane si a cuvantului - vorba lui G.Pruteanu -, despre noile curente din poezia romaneasca si despre asa-zisii "poeti", despre hyperincultura si scrierea unor intregi "romane" cu propozitii/fraze ce incep cu litera mica si nu mai au nevoie de niciun semn de punctuatie...(vezi ultimele reusite ale marelui romancier Andrei Ruse!!), unii dintre noi se vor simti in continuare jigniti. Daca vom sta nepasatori la nesfarsit, fara a ne spune cuvantul, sa nu ne mire ca tinerii de 17-25 de ani ajung sa scrie si sa vorbeasca in pasareste, si nu in dulcea si frumoasa limba a lui Eminescu. Si ca sa inchei apoteotic, redau o mostra poetica, dintre multe altele:

    vreau sa fac un copil cu tine romania (cu "r" mic, sic!),
    al aceluiasi prozator, poet... Andrei Ruse - Project Manager site hyperliteratura.ro


    m-am săturat să ne-o tragem ca niște puști
    pe-ascuns
    să nu ne prindă ai mei
    fiscul
    garda sau
    toate instituțiile tale de tot căcatul

    în noaptea asta vreau să mă simți românia
    n-o să mai stai deasupra să faci ce vrei tu
    să mă fuți în cur
    cu jocurile tale
    cu mizeriile tale

    voi face dragoste cu săracii și bătrânii tăi
    cu orfanii și casele părăsite
    cu femeile tale frumoase și proaste

    în noaptea asta-ți voi fute
    toți politicienii
    de la un capăt la altul
    și toate neamurile lor parvenite

    toți cocalarii
    toți nespălații
    manelarii și idolii lor împuțiți
    hoții
    alcoolicii
    drogații care nu-nțeleg nimic

    fotbaliștii cu două clase
    care nu sunt în stare să se calafice la un turneu mondial

    profesorii care o sug și nu pot face o grevă ca lumea
    ca să priceapă lumea că ei educă

    artiștii care-și plâng de milă și-s prea orgolioși să se unească
    să facă ceva

    jurnaliștii care se fut în cur ca ultimele curve după cine sare cu banul
    toți prezentatorii și realizatorii știrilor care-mi bagă pe gât în fiecare zi
    crime violuri accidente sânge pizde analfabeți
    și reclamele în care nu-mi arată decât căcat cu diverse mirosuri
    ambalate frumos

    o să-mi dau drumul în tine românia
    un an întreg de inundații cutremure greve sau revoluții

    în câteva zile o să ai grețuri
    o să-ți verși toate organele pe rând
    o să te doară

    o să te doară de-o să te caci pe tine uneori
    și frica va crește-n ei
    ca o plantă agățătoare

    frica le va invada creierele și sângele

    frica de copilul nostru românia
    copilul care le crește în burtă și lovește din ce în ce mai tare
    cu picioarele

    copilul pe care îl voi numi iubire

    Semnat,

    un ofuscat



    P.S. Cititul unor asemenea texte dauneaza grav sanatatii!

    RăspundețiȘtergere
  6. Luati si cititi Shakespeare


    In jur de 200 de sibieni, de toate vârstele, s-au înghesuit vineri dupa-amiaza sa o vada pe Maia Morgenstern vorbind despre experienta ei cu cel mai mare autor dramatic al tuturor timpurilor, William Shakespeare.

    “Luati si jucati Shakespeare, luati si cititi Shakespeare, este la vârsta voastra, cu problemele noastre!”, este sfatul Maiei Morgesntern pentru toti tinerii din Sibiu si nu numai. Tema întâlnirii iubitorilor de teatru sibieni cu celebra actrita, prilejuita de cel de-a treilea atelier din cadrul proiectului cultural “Shakespeare Palimpsest” a fost “Noaptea regilor”. Maia a ales aceasta tema pentru ca “Noaptea shakespeariana este una magica, în care personajele se dovedesc a fi cu totul altfel decât le vedem la început.


    Stefan Dobre

    RăspundețiȘtergere
  7. e loc sub cer pentru toţi. dacă îi dispreţuiţi, de ce le vizitaţi site-urile, de ce le citiţi şi le reproduceţi textele? din frustrare şi răutate, cel mai probabil. poate din invidie, nu prea-mi pasă ce motivaţii aveţi.
    v-aş ruga totuşi să nu vă deversaţi lăturile pe blogul meu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se pare că,,lături”are site-ul pe care,,cu onor” îl conduci!!! nu am citit decât aceste comentarii, dar îmi este suficient!!!!Așa vedeți voi literatura mil.III? asta va rămâne ,,moștenire” în Istoria Literaturii Române?Unde este valoarea instructiv -educativă a literaturii sec. XXI?jalnici,,oameni de cultură” sunteți toți care promovați vulgaritatea, pornografia...iar de gramatica limbii române...se pare că nu ați urmat cursurile unei școli...Din păcate, se văd roadele distrugerii sistemului educațional românesc în modul de exprimare-scris și oral- al,,intelectualilor” din 2018. Poate te întrebi -De Ce am ajuns pe acest site?- Căutam unul literar de calitate, din care să ai ce învăța și-ți dai seama cât de dezamăgită am fost!!Și-ți permiți să critici alte site-uri literare, care cultivă poezia clasică, decența, chiar dacă este poezie modernă și respectarea regulilor gramaticale. Presupun că trebuie să fii obsedat sexual, cu predispoziții antisociale, pentru a citi asemenea ,,opere”. Iată un exemplu de versuri,,inteligente”: ,,(…)Toate lucrurile care ne-au făcut să dârdâim în tăcere
      jucăriile exterminatoare
      bucuria clinică a unui înger toxicoman
      mâinile mele verzi, neîndemânatice
      sunt pe această tavă”...cred că ți-ai recunoscut,,opera”! sigur, cu asemenea,,creații”, veți rămâne nemuritori!!! aaa...rămași,,pe această tavă”. Dacă nu ar fi de plâns pe mâinile cui a ajuns literatura, ai râde cu lacrimi...
      dar pentru a lectura așa ceva, nu se merită deranjul. Eu am pierdut prea mult timp citindu-ți câteva versuri ...și mai sunt traduse, adică promovate în alte țări! Grozavă părere își fac despre români...cu așa cultură, nici nu se merită să știi unde este localizată România!...deși țara...poporul nu au nici o vină că se promovează asemenea cretinisme. Se răsucesc în morminte personalitățile din literatura/cultura/română.

      Ștergere
  8. c.k.,

    Doar pentru a arata la ce nivel a ajuns cultura romana, cine si ce se promoveaza, cine cu cine se aliaza :)


    Daca m-ai aveti un gram de respect pentru limba romana si pentru cei care au iubit-o cu adevarat (Eminescu, Arghezi etc.) nu mai stergeti postarile.

    Laturi sunt doar poeziile citate.

    RăspundețiȘtergere
  9. Se pare ca, postarile raman nesterse, daca au o greseala gramaticala grava. E bine si asa :)

    "...Daca mai aveti..."

    Textul de mai sus (postat de mine) a rezistat 55 de minute :)

    Poetul c.k. a uitat cumva si limba in care scrie?

    RăspundețiȘtergere
  10. @anonimi: sunteţi teribil de proşti şi de retardaţi...

    RăspundețiȘtergere
  11. Am avut o experienta neplacuta cu hyperliteratura.ro care exprima destul de mult lucrurile spuse de cativa anonimi mai sus. N-o sa-mi ascund numele pentru ca nu am de ce.

    Dupa ce mi-am facut cont si am postat doua texte (poezie) am avut cateva discutii cu cativa membrii ai comunitatii. De la simple afirmatii pe care le-am facut pe "wall"-ul meu discutiile au degenerat imediat in injurii si insulte la adresa mea. Tot timpul am raspuns respectuos, clar si fara sa jignesc pe nimeni. Dupa cateva ore am primit pe mail de la Andrei Ruse urmatoarea motivatie:

    "In urma activitatii dumneavoastra in comunitatea Hyperliteratura, echipa administrativa a observat ca textele publicate si comentariile lasate nu se potrivesc proiectului nostru, care este unul deschis spre experimentare si nu in ultimul rand calitate. Conform regulamentului nostru (public), am hotarat excluderea dumneavoastra din comunitate. Va uram succes mai departe."

    De altfel am comentat lucrul asta si intr-un articol, sper sa nu se considere reclama. Daca se va considera se poate sterge din comentariu linkul urmator: http://blog.claudiuconstantin.ro/la-inceput-esti-entuziasmat/

    Intr-adevar, poeziile "promovate" sunt cele cu vulgaritati foarte dese si cu cuvinte obscene, nu a mintit anonimul de mai sus. Asta n-ar fi o problema, fiecare se exprima cum vrea, dar lipsa de "democratie" si banarea din motive puerile sunt mari minusuri pentru acest proiect. Sper ca lucrurile sa se indrepte.

    RăspundețiȘtergere
  12. Ia uite cum zboara pasarea!

    Da' rezista textu' de deasupra lui cl.k.

    Inca.

    Sa afle lumea de hyperliteratura.ro;
    tare saitu' lu' pește.

    RăspundețiȘtergere
  13. "...un site care (în noua formulă) pare extrem de promiţător şi de bine gândit, implicându-i pe câţiva dintre cei mai activi şi mai vizibili tineri autori."


    Ei între ei. A tunat afară zilele astea și i-a adunat pe toți laolaltă. Este bine. Noi rămânem cu ceilalți care știu să aprecieze adevărata poezie (www.poezie.ro, Rețeaua literară)

    Gustați poezie adevărată!

    RăspundețiȘtergere
  14. Adevărat, Anonim 2

    Există cel puţin doi critici respectabili (Ion Simuţ şi Paul Cernat) pentru care poezia noastră tânără este, toată, o apă şi-un pământ, înecată în mizerabilism şi eşuată în sexualism, expresie vie a debusolării estetice şi existenţiale.

    (România literară, nr. 43/8 noiembrie 2005)

    RăspundețiȘtergere
  15. 13 commenturi

    să-i fie cu noroc!

    RăspundețiȘtergere
  16. pe poezie.ro gasesti articole faine

    RăspundețiȘtergere
  17. - da' toti poietii astia de la hyp-hop, de unde au venit fratilor?

    - cre' ca dă la Hyperion maică că tare îs muuulți.
    mulți. și buni dă pus la coasă. mai ales acu, că iete e vremea dă secerat. ho bă că ne aude Sache și ălai mai mălai ca vrabia. dăi o ideaie și numa ce-l vezi pă asta că-i strânge ca la răgiment.

    - dă la Hyperion zisăși, ai? facultate dă producție. fain.

    (intre doi poporani - Cațavencus story)

    RăspundețiȘtergere
  18. claudiu, o lume de anonimi nu trebuie asa mult bagata in seama...anonimi din toata blogosfera uniti-va si botezati-va! :D

    RăspundețiȘtergere
  19. e scarbos ce se intampla aici.
    poezie.ro o sa devina pentru mine un site cat de cat agreabil cand o sa pot sa-mi sterg definitiv contul de acolo.
    am trimis o cerere, am primit ca raspuns un mail-robot, a trecut o saptamana si nimic. nu inteleg de ce trebuie sa-mi ramana contul acolo, daca mi-am sters textele.

    RăspundețiȘtergere
  20. Dezgustatori mai sunteti. Gura pacatosului adevarat a grait, Komartine... Sa ne mai miram pe ce se scurg banii destinati culturii?
    Scrieti poezii pt. tampiti si analfabeti... Mai luati cartea in brate si mai studiati-l pe Nichita ori Eminescu, ca aveti de unde invata filfizonilor.

    RăspundețiȘtergere
  21. Hyper culturalilor v-ati tacanit de tot ?
    Lansati site-uri, concursuri de debut castigate de cine trebuie...si incercati sa ne prostiti in fata cu subcultura pe care o scrieti. Atunci, de ce nu vindeti cartile in tiraje adevarate si va smiorcaiti ca traiti mizerabil, in Beceni, la garsoniera. Am citit "poezia" de mai sus si mi-a venit sa vars...
    Geniilor, atata puteti, atata vindeti.

    RăspundețiȘtergere
  22. cum aduci o mîţă decrepită şi senilă dintr-un secol în următorul dacă nu apucînd-o zdravăn de coadă şi trăgînd fără milă? :D

    RăspundețiȘtergere
  23. @Claudiu: Draga Claudiu,

    Te deranjeaza tonalitatea anumitor comentarii de aici, si pe buna dreptate.

    Din pacate, pe hyperliteratura se comunica la fel. Am publicat cateva texte si comentariile au fost, de cele mai multe ori, lipsite de respect. De asemenea, am observat ca se incurajeaza un anumit gen de texte, care, in umila mea parere, sunt destul de slabe, conventionale, incarcate cu banalitati, englezisme si un vocabular colorat. Fiecare scrie cum vrea. Dar pe pagina sunt clar favorizate doar textele care intra in aceasta categorie. Se cultiva superificialitatatea, "metaforele" socante si lipsa de continut. Un gen de literatura care, face poate cateva scantei acum in ochii unor oameni si-n lipsa altori autori contemporani de valoare, dar care nu va citita prea mult timp sau de prea multi.

    Imi pare rau, dar aceasta este impresia mea.

    RăspundețiȘtergere
  24. comentariile la texte literare nu trebuie să fie neapărat pline de respect, e o naivitate să te aştepţi la aşa ceva, din prea multe motive ca să le enumăr aici. din momentul în care ai postat ceva ca fiind literatură şi îţi asumi că textul respectiv poate fi citit, judecat şi comentat (criticat) de oricine, trebuie să te aştepţi şi la răutate şi la sarcasme şi la oameni care pur şi simplu nu înghit ce faci tu - şi e perfect să fie aşa. dacă am învăţat ceva în toţii anii ăştia, atunci e că nu poţi fi iubit de toată lumea şi că ceea ce facem nu va fi îmbrăţişat niciodată fără contestări, oricând se găseşte cineva să-ţi găsească nod în papură. dacă e inteligent şi convingător în demonstraţia lui, comentariul pe care-l lasă e util, dacă nu, nu, îl ignori şi treci mai departe.

    dar ce am citit mai sus (iar aceste comentarii m-au făcut, după doi ani şi jumătate de blogging, să nu mai accept orice comentariu pe blog fără moderare) arată primitivismul, prostia şi răutatea sumbră, de Săptămâna lui Barbu sau România Mare a lui CVT, a unor frustraţi care nu au legătură cu literatura, ci cu revărsarea de orduri, cu înjurătura cea mai ordinară.

    repet, dacă nu-ţi place un loc, nu intri acolo, dacă-ţi displace compania unor inşi pe care îi dispreţuieşti nu te obligă nimeni, dar nimeni să stai cu ei la masă...

    RăspundețiȘtergere
  25. salut claudiu,

    m-am referit si eu tocmai la acest tip de comentarii: primitive, rautacioase si care nu au legatura cu literatura. pot sa accept critica si respingerea foarte bine. nu asta e problema.

    oricum, a mai trecut ceva timp de cand am scris comentariul de mai sus si mi-am schimbat parerea. mi-am dat seama ca editorii incearca din rasputeri sa controleze tipul acesta de limbaj, ceea ce e de apreciat, pentru ca munca si eforturile depuse sunt mari.

    se ramane insa la favorizarea unui anumit tip de literatura. nu e toata rea (am recitit ce-am scris mai sus si mi-am dat seama ca m-am referit numai la textele rele recomandate, dar sunt si multe foarte bune), dar se inscrie in acelasi registru (un fel de moda). mi se pare o slabiciune a paginii, dar partea buna e ca, chiar daca unele texte bune nu sunt apreciate de editori, aceste continua sa fie citite si apreciate de alti membri.

    CONCLUZIA: pagina a devenit o sursa de inspiratie pentru mine si schimbul de pareri si idei e foarte stimulant! ma bucur c-am ramas! intotdeauna se poate imbunatati cate ceva, si sunt convinsa ca editorii vor acumula mai multe experienta si vor schimba anumite lucruri. cu mai multa deschidere catre o mai variata paleta de stiluri le prezic succes rasunator! :)

    RăspundețiȘtergere