luni, 27 aprilie 2020

Teodora Coman: „acest ultim front între tine și lume”


          Am postat în săptămânile trecute volume de Răzvan Țupa, Radu Nițescu și Andrei Dósa, acum punem gratuit online cartea de debut a Teodorei Coman, Cârtița de mansardă, căreia i-au urmat la Casa de Editură Max Blecher Foloase necuvenite (2017) și recenta soft guerrilla (2019). 
          Teodora Coman e o poetă care nu seamănă cu nici o altă personalitate (feminină sau masculină, asta în cazul scriiturii ei cred că e mai puțin relevant) din literatura recentă, să spunem din ultimul deceniu.
          Deși ceva mai mare decât poeții din „Zona nouă”, gruparea sibiană din care au ieșit începând cu 2012 Anatol Grosu, Krista Szöcs, Ioan Șerbu, Ana Donțu, Andrei C. Șerban, Sînziana Șipoș, Savu Popa și Ioana Vintilă (și încă sunt așteptați să debuteze Vlad Pojoga, Daniel Coman și Cătălina Stanislav), Teodora Coman a întreținut relații cordiale cu aceștia, însă nu a avut propriu-zis legătură cu poeticile favorizate de „zoniști”.
          Teodora a devenit în scurtă vreme o autoare dintre cele mai prețuite azi, despre care au scris admirativ câțiva excelenți comentatori de literatură (de la Mihaela Ursa la Adrian Lăcătuș), iar pentru Cârtița de mansardă (Casa de Editură Max Blecher, 2012) a primit câteva premii care nu i-au schimbat cu nimic profilul retractil și de o mare discreție. 
          Casa de Editură Max Blecher i-a mai publicat în anii din urmă Foloase necuvenite (2017) și soft guerrilla (2019). Acum, la șapte ani și jumătate de la apariție, Cârtița de mansardă (care a fost cel de-al treilea titlu pe care l-am scos în colecția „Opera Prima”) poate fi citită și descărcată gratuit. Nu trebuie decât să dați clic pe copertă.


Teodora Coman, Cârtița de mansardă
(Casa de Editură Max Blecher, 2012)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu