marți, 27 octombrie 2015

Concursul de debut „Max Blecher”. Remiză


Am tot întârziat să fac anunțul legat de concursul de debut de anul acesta, recitind, sperând să găsesc ceva care să mă convingă pe de-a-ntregul, căutând să iau decizia cea mai bună și mai justă. Fiindcă în nici unul din anii precedenți câștigătorii concursului nostru nu au avut unanimitate (dimpotrivă, aproape întotdeauna rezultatele au fost foarte strânse după ierarhiile făcute de membrii juriilor de până acum), știam că nici de data asta stabilirea câștigătorului nu va fi simplă. Ca să nu mai lungesc suspansul, trebuie să spun că, din păcate, anul acesta premiul nu va fi acordat, deși mi-e ciudă că întrerupem în felul ăsta un șir care-arăta bine. Pe de altă parte, Casa de Editură Max Blecher rămâne consecventă în editarea și publicarea a două volume de debut pe an, iar în 2015 cărțile semnate de Victor Țvetov și Ana Donțu (aceasta din urmă e în pregătire și va ieși la începutul lui noiembrie) duc la 10 numărul autorilor pe care i-am debutat de când am început.
Nu se pune problema că nu am avut de unde alege, însă cine-mi cunoaște exigențele ca editor știe, vreau să cred, că nu mă mulțumesc cu jumătăți de măsură. Vreo doi (dacă nu chiar trei) dintre poeții selectați pe lista scurtă sunt printre cei mai promițători tineri care scriu acum. Știu că în momentul ăsta le-aș face mai degrabă un deserviciu publicându-i la 19-20 de ani (spun asta din proprie experiență). În rest, am avut un volum atipic și experimental, dar haotic și adesea destul de naiv, o carte stranie de poeme în proză care, oricât de atentă la stil și la înrămări, nu ar fi mai mult decât o broșurică (partea a doua, în versuri, fiind nepublicabilă) și un volum excedentar la capitolul cantitate, în care o poetă pe care o știu de ceva vreme a-nghesuit tot ce a scris în ultimii ani, ceea ce a făcut din manuscrisul pe care ni l-a propus ceva destul de inegal și de greu digerabil.
Sunt convins că, scriind mai departe și lucrând asupra acestor cărți potențiale, unii dintre cei pe care i-am citit și recitit pentru concursul de anul ăsta vor ajunge să publice nu peste multă vreme (poate chiar după concursul de debut de anul viitor, cine știe?) cărți bune și întregi, cu care nu ne va fi jenă, peste ani, nici autorilor, nici editorului lor.

P.S. Le mulțumesc Ruxandrei Cesereanu și lui Nicolae Coande pentru că au acceptat să fie în juriul celei de-a cincea ediții a concursului și fiindcă s-au aplecat cu răbdare și interes asupra manuscriselor primite.

4 comentarii:

  1. O curiozitate: puteti va rog sa-mi spuneti cine este autorul acelui "volum atipic și experimental, dar haotic și adesea destul de naiv". Nu stiu de ce, dar imi suna cunoscut :)

    Cu stima
    Serban Georgescu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu ar fi tocmai corect din partea mea să fac asta fără acordul autorului

      Ștergere
  2. daca e vorba de mine, aveti acordul meu :)

    RăspundețiȘtergere
  3. imi pare o decizie curajoasa. bravo! ;)

    RăspundețiȘtergere