vineri, 23 octombrie 2015

O nouă carte de Nicolae Coande și Institutul Blecher, ediția 111
Clubul de lectură Institutul Blecher vă invită, duminică 25 octombrie 2015, de la ora 19, în Tramvaiul 26 (strada Cercului nr. 6, sect. 2, București), la întâlnirea cu Nicolae Coande și Mihnea Bâlici. În cadrul întâlnirii va avea loc prezentarea volumului Nu m-au lăsat să conduc lumea (Casa de Editură Max Blecher, 2015) de Nicolae Coande.


Nicolae Coande (n. 1962) a debutat editorial cu placheta de poeme În margine (1995). Au urmat: Fincler (1997), fundătura homer (2002), Folfa (2003), Vînt, tutun și alcool (2008), Femeia despre care scriu (2010), precum și antologiile VorbaIago (2012) și Persona (2013). A mai scris cărți de publicistică și eseuri. Trăiește la Craiova.

Mihnea Bâlici (n. 1998) este elev la Colegiul Național „Calistrat Hogaș” din Piatra Neamț. A câștigat în ultimul an premii la cele mai importante concursuri pentru poeți nedebutați (Licart, Zilele de Poezie „Constantin Virgil Bănescu”).


Moderatori: Claudiu Komartin și Tiberiu Neacșu.


Nicolae Coande, Nu m-au lăsat să conduc lumea,
Casa de Editură Max Blecher, 2015
colecția „Plantații”

Prin noul său volum, Nu m-au lăsat să conduc lumea, Nicolae Coande mai demonstrează o dată că viabilitatea unei formule poetice nu ține de mode, de migrații sezoniere, de tendințe. Că un poet adevărat continuă cu obstinație să-și urmărească obsesiile, să-și hrănească indispozițiile, și o face rămînînd tot timpul subtil și neașteptat, fals sentențios — dai la tot pasul în această poezie de admirabile scăpărări de luciditate și inteligență bine strunită —, sarcastic, negru-n cerul gurii și bavard, cînd, de fapt, atît de grav în fiecare secvență derulată în filmul său straniu, ce atinge uneori tragismul prin intermediul metonimiei și al deriziunii. Lucru pe care doar cîțiva dintre cei cu adevărat mari (nu neapărat poeți galonați sau faime ale istoriilor literare) l-au mai reușit atît de memorabil — de obsedant — în toată poezia românească recentă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu