luni, 12 mai 2014

Din Poesis internaţional 13 & un sondaj


Pentru săptămâna asta, încă ceva din "Poesis internaţional" nr. 13: cronica lui Dan-Liviu Boeriu la volumul lui Ştefan Baghiu, Spre Sud, la Lăceni, câştigătorul Premiului Naţional "Mihai Eminescu" pentru debut pe 2013.

Şi o provocare pentru cititorii blogului (n-aş vrea să se înţeleagă prin asta că intru în logica plicticoasă a topurilor şi a clasamentelor mai mult sau mai puţin conjuncturale din revistele de la noi): care sunt cele mai bune volume de debut în poezie apărute în România (şi Republica Moldova) anul trecut? E o scenă mică, vorbim de câteva edituri care se mai ocupă la modul serios cu asta, cărţi apărute în câteva sute, până-n o mie de exemplare (deşi nu mai ştiu de când n-a mai scos un poet, fie şi dintre cei cu operă sau reputaţie de greuceni o plachetă în o mie de cofraje). Şi totuşi, aceşti poeţi tineri, ultimii intraţi în joc, sunt citiţi şi citaţi (uneori pe nemestecate) pe internet, am avut ocazia să văd că uneori câte un exemplar din cărţile lor circulă prin câte un cenaclu întreg - sau pe câteva etaje ale unui cămin studenţesc -, lucrurile încă se mişcă, poezia se face auzită, altfel decât acum 30-40 de ani, mai aproape de vremurile în care un debutant cu pseudonim haios, Bacovia, apărea cu-al său Plumb în 300 de exemplare (sunt 98 de ani de-atunci)...

Sunt curios care au fost preferinţele (măcar ale) cititorilor acestui blog în materie de poezie (poezia cea mai nouă & mai plină de mojo) a debutanţilor de anul trecut, în condiţiile în care sus-menţionatul Baghiu a "ras" toate premiile importante.

Şi nu uitaţi că puteţi comanda "Poesis internaţional" nr. 13 pentru 20 de lei, trimiţând un simplu e-mail la poesisinternational@yahoo.com sau intrând aici. Atât e de simplu. Vă veţi putea lăuda cu ea la toţi prietenii ;)

6 comentarii:

  1. din capul locului zic că flo popa și baghiu jr au scos cărți cu adevărat remarcabile; cred că-s cele mai mișto debuturi de la bogdan lipcanu (fuck tense) încoace

    1-2. Florentin Popa, Trips, heroes & love songs, Casa de editură Max Blecher

    1-2. Ştefan Baghiu, Spre Sud, la Lăceni, Cartea Românească

    3. Nina Coman, ghinga pe înţelesul tuturor, Charmides

    4. Ion Buzu, 3ml de Konfidor, Casa de Pariuri Literare

    5-6-7. Alexandru Cosmescu, Un spaţiu blând, care mă primeşte ca şi cum m-ar îmbrăţişa, Cartier

    5-6-7. Krista Szöcs, cu genunchii la gură, Charmides

    5-6-7. George Floarea, Cântec de leagăn pentru păpuşa cu pleoape căzute, Casa de editură Max Blecher

    8. Dominic Stănescu, zeii platanelor mixează pentru tine, Cartea Românească

    9. Raluca Blezniuc, Imnul cioZvârtei, Vinea

    RăspundețiȘtergere
  2. ai citit Viku Zen? dar pe Vlad A. Gheorghiu?

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu aș merge pe mâna a trei debutanți: Ștefan Baghiu, Krista Szöcs și Florentin Popa. Dar dacă ar fi fost vorba doar de poezia „cea mai tânără & mai plină de mojo”, cred că Metode e cea mai tare (cu italice, chiar dacă nu le pot pune) carte de anul trecut.

    RăspundețiȘtergere
  4. "Metode" e a doua carte a lui Drăgoi, dar da, ai dreptate

    RăspundețiȘtergere
  5. şi asta zice Conkan, spre confirmare:
    http://www.romlit.ro/limbajul_nou_al_poeziei

    RăspundețiȘtergere