joi, 8 septembrie 2011

Medeea Iancu, Dana Catona


Două volume de poezie recente, care, după multele dezastre citite în ultima vreme, fac multă lumină în jur. Chiar mă întrebam, după prima parte a anului, dacă are rost să facem antologia Cele mai frumoase poeme şi în 2012 cu titlurile apărute până acum. Dar aceste două cărţi, precum şi cele ale Dianei Iepure şi ale Ecaterinei Bargan (despre care voi scrie peste câteva zile), mă fac din nou încrezător. Apărute în colecţia "Poeţi români contemporani" a Editurii Brumar, Divina tragedie, a Medeei Iancu şi Prinţesa portocalie, de Dana Catona, sunt două volume cu poetici radical diferite, experienţe de viaţă şi de scriitură care sunt la extremele unui spectru larg de formule şi direcţii posibile, dar mi-au plăcut, m-au ţinut, Divina tragedie pentru tonul dramatic, intensităţile şi "adevărul"tumefiant din paginile acestei cărţi - boală, familie, traumă, furii mocnite populează o carte care nu se citeşte uşor, dar care înţeleg de ce i-a putut entuziasma în aşa hal pe domnii care semnează pe ultima copertă; iar Prinţesa portocalie pentru că în ea Dana Catona dovedeşte, după placheta cu care a debutat, Iepurele de martie, că se poate scrie în româneşte poezie "lejeră" de bună calitate. Sunt la Catona poeme scurte, relaxate, plăcut naive, dar şi cu o gravitate subtilă (ca în imaginea mormântului acoperit de ace de pin "uscate şi


triste"), păstrând candori de cea mai bună factură, pe un ton ataşant şi cu o tehnică picturală destul de rară în poezia mai nouă (şi ca obiect, cartea e realmente frumoasă). Recomand aceste două volume (ale unor autoare care sunt la a doua carte) şi vă doresc din inimă să reuşiţi să le găsiţi... Poate aici.

5 comentarii:

 1. Esti cam pesimist in legatura cu anul in curs. "Cele mai frumoase poeme din 2011" poate fi ocupata pe jumatate cu poeme din Aerostat si Institutia moarta a postei si poate mai sunt si altele, sigur se poate selecta si ceva din recenta carte a lui Cosmin Perta si mai avem un targ de carte in fata noastra si alte cateva carti bune care sunt sigur ca vor aparea pana la finalul anului.

  RăspundețiȘtergere
 2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 3. apropo de antologia cele mai frumoase poeme, de unde poate fi achizitionata?

  RăspundețiȘtergere
 4. eu unul am văzut-o în chioşcul de lângă Muzeul Literaturii şi la Librăria Eminescu, şedea cuminte-ntr-un colţ. sau de pe site. sau de la un băştinaş de treabă

  RăspundețiȘtergere
 5. Se gaseste la chiosul de langa MNLR. Chiar deunazi am trecut pe acolo si cel putin 10 exemplare sexy asteptau sa plece cu niste domni generosi.

  RăspundețiȘtergere