duminică, 26 iunie 2011

Concurs de debut Max Blecher – Herg Benet

Pe parcursul ultimului an, două edituri recent fondate – Casa de Editură Max Blecher (http://maxblecher.ro/) şi Editura Herg Benet (http://www.hergbenet.ro/) – au demonstrat, prin apariţiile pe piaţa de carte pe care le-au propus şi promovat, că se axează pe cele mai noi discursuri literare contemporane. Miza acestor edituri a fost de la început reprezentată de autorii originali şi neînregimentaţi, a căror literatură poate deschide noi perspective şi direcţii de expresivitate.

Dezideratul comun al Casei de Editură Max Blecher şi al Editurii Herg Benet de a sprijini literatura tânără valoroasă a întâlnit necesitatea tot mai evidentă de a lansa un concurs de debut în care manuscrisele trimise chiar să fie citite. Concursul de debut Max Blecher – Herg Benet li se adresează celor încrezători în puterea literaturii şi în propriul talent, celor care s-au săturat de competiţiile fictive ale căror rezultate se cunosc cu câteva luni înainte de final. Acest concurs e pentru toţi cei ignoraţi de sistemul editorial pentru a nu tulbura cumva pasivitatea, lipsa de idei şi ierarhiile „breslei”. O şansă pentru scriitorii nedebutaţi în volum de a-şi face cunoscut numele – şi, fireşte, pentru editori, de a propune publicului cărţi adevărate, actuale, greu de uitat.


Desfăşurare:Concursul va avea două secţiuni: Poezie şi Proză.Condiţia principală este ca participantul să nu fi debutat până acum în volum, indiferent că este vorba despre poezie sau proză. Nu există limită de vârstă pentru înscriere.Premiul constă în publicarea a 4 manuscrise căştigătoare, două de poezie şi două de proză, Casa de Editură Max Blecher şi Editura Herg Benet urmând a publica câte un manuscris din cele două genuri literare în toamna anului 2011.Adresa de e-mail la care vor fi trimise manuscrisele este debutMBHB@gmail.comData limită până la care pot fi înscrise manuscrisele în concurs este 31 august 2011. Manuscrisele vor fi citite de către 7 scriitori şi editori, iar decizia juriului va fi comunicată până la sfârşitul lunii septembrie a acestui an.Volumele câştigătoare vor fi lansate şi promovate în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2011.Regulament:Pentru a se înscrie în concurs, participantul îşi va face o adresă de e-mail Yahoo!, cu numele manuscrisului pe care îl propune juriului. De exemplu, un participant al cărui manuscris poartă titlul “ceaţă verde” va avea adresa de e-mail ceataverde@yahoo.com. Numele participantului NU va fi precizat în e-mailul trimis juriului, ce va conţine manuscrisul, şi nici în interiorul manuscrisului. Încălcarea acestei reguli duce la descalificarea automată.Este obligatoriu ca fiecare manuscris, indiferent de genul literar, să aibă o întindere suficientă pentru a constitui, de sine stătător, un volum tipărit.La secţiunea Proză, participantul se poate înscrie atât cu proză scurtă, cât şi cu roman.JURIUL concursului este format din scriitorii: Ioan Es. Pop, Liviu Antonesei, Radu Vancu, Dan Coman, Răzvan Ţupa şi editorii Claudiu Komartin şi Alexandru Voicescu.Membrii juriului nu vor cunoaşte identitatea concurenţilor, aceasta urmând a fi dezvăluită după desemnarea manuscriselor câştigătoare.

14 comentarii:

  1. Da, m-am săturat de competiţiile fictive...
    Aceeaşi persoană poate participa la ambele secţiuni, cu un manuscris la proză şi altul la poezie?
    Mulţumesc.

    G.

    RăspundețiȘtergere
  2. un prieten a publicat un volumas de povestiri, in urma cu cinci ani, la o editura minuscula (nici nu mai exista) in vreo suta de exemplare-nu au ajuns mai pe la nimeni-la prieteni si cunostiinte si la vreo duzina de scriitori. nu s-a scris despre ea, nu a fost promovata. debut...aiurea. de asta nici nu a mai putut participa la nici un concurs pt tineri. acum are un volum, cu adevarat. sa inteleg ca cei care au facut ca el nu pot participa, nu au nici o sansa?

    RăspundețiȘtergere
  3. Domnule Komartin,

    Aș dori să știu, dacă se pot trimite doar câteva mostre (poezii)din întregul manuscris sau întreg manuscrisul.

    Ce garanții are autorul, în cazul în care nu și-a protejat lucrarea printr-un copyright?
    Cred că ar fi fost mult mai corect dacă erau acceptate doar fragmente din manuscris (juriul desemnat putând sa-și facă o idee privind calitatea lucrărilor). Cerința impusă, aparent lămuritoare cu privire la numărul de pagini, în sine, ale unui volum -
    "Este obligatoriu ca fiecare manuscris, indiferent de genul literar, să aibă o întindere suficientă pentru a constitui, de sine stătător, un volum tipărit." - mă face să cred că unii dintre scriitori se găsesc într-o acută lipsă de inspirație, căutând să și-o acopere astfel... lansând un concurs...

    Semnat,

    un alt anonim

    RăspundețiȘtergere
  4. @ anonim 1: se pot trimite manuscrise şi la poezie, şi la proză

    @ anonim 2: este un concurs de debut, care se adresează scriitorilor care nu au mai publicat un volum individual

    @ anonim 3: da, de asta am făcut concursul acesta, fiindcă sunt în criză de inspiraţie... m-ai prins, isteţule

    Cl.K.

    RăspundețiȘtergere
  5. Domnule Cl.K.,

    Mulțumesc, pentru sinceritate.

    Semnat anonim 3

    RăspundețiȘtergere
  6. Avand in vedere ca toate debuturile anilor ce au tot si au tot trecut au avut "integrata" in reusita publicarii/debutului componenta notorietatii- chiar sunt curios cine va castiga... As propune ca cel care trimite manuscrisul la adresa de mai sus sa mearga la un notar "de tineri scriitori" mai intai, pentru ca acest notar sa poata asocia titlul ce apare pe manuscris cu validitatea adresei de e-mail ce se va crea instant in prezenta notarului, deci "pe loc" - astfel notarul "de tineri scriitori" poate gira - ca totul este perfect legitim. Ce te faci insa cu alte posibile scenarii? ti le evidentia treptat cu urmatoarea ocazie in caz de exista interes.
    - de tineri scriitori numai de bine- vorba aia!

    RăspundețiȘtergere
  7. Vreau şi eu să întreb asta: pot trimite manuscrisul meu şi aici şi în altă parte (la alt concurs)? Pentru că se întâmplă ca să coincidă cele două perioade de înscriere pentru debut.
    N-aş vrea să simt că trişez cumva, e vorba doar că la mai multe, e o şansă în plus şi astfel, se poate ivi o situaţie de genul ăsta.

    Mulţumesc,
    Ana

    RăspundețiȘtergere
  8. Domnule Komartin,
    O întrebare referitoare la id-ul de Yahoo!

    Chiar dacă id-ul în sine conţine titlul manuscrisului, cînd cineva îşi face cont yahoo i se cere să completeze şi datele personale, inclusiv numele. Din această cauză, atunci cînd pe adresa dvs. vor sosi manuscrisele, serviciul de mail va afişa, cu siguranţă, şi a cui este adresa de e-mail, iar asta ar aduce cu sine descalificarea din concurs. De aceea întreb: cînd facem id-ul, să completăm spaţiile cu numele noastre sau nu?

    Apoi, nu există specificaţii în legătură cu natura fişierului în care se află manuscrisul? pdf? word? nu contează? fontul, mărimea scrisului, aşezarea în pagină ar putea fi semne distinctive care i-ar avantaja pe unii sau dezavantaja pe alţii (nu neapărat, desigur).

    Şi o ultimă întrebare: cîştigătorul îşi poate alege singur coperta volumului care va fi publicat?

    Vă mulţumesc anticipat.
    O seară plăcută.

    RăspundețiȘtergere
  9. ideea e să nu apară numele autorului, ca să evităm astfel orice fel de interpretare.

    manuscrisul poate fi în pdf, word, scris cu literă mică sau mare, totul e să fie o carte bună, haide să nu ne împiedicăm de nimicuri

    cred că e nu e cazul să vorbim despre copertă, nu credeţi?...

    RăspundețiȘtergere
  10. salut initiativa. 2011 n-a miscat ca al trecut in poezie deci dubla lansare fi unul din evenimentele principale ale anului pt debut

    RăspundețiȘtergere
  11. Va salut
    As avea o intrebare: castigatorii prin ce modalitate vor fi anuntati? Prin adresa de e-mail pe care au trimis manuscrisul?
    toate bune

    RăspundețiȘtergere
  12. Se poate stii cand exact se vor afisa castigatorii ? Macar sa nu mai stam cu sufletul la gura...

    RăspundețiȘtergere