marți, 29 septembrie 2020

Joi, 1 octombrie, la Muzeul Național al Literaturii Române

 

În vara lui 2019 am participat pe la mijlocul lunii iulie la festivalul „Luna autorilor”, având o serie de lecturi în cinci orașe din Cehia, Slovacia, Polonia și Ucraina. Privind retrospectiv, aș spune că cele mai reușite (sau cele care mi-au plăcut cel mai mult și în care am simțit publicul cu adevărat prezent și implicat) au fost cele din Brno, Ostrava și Wrocław. Joi de la ora 19, la MNLR (Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, București) voi avea o lectură și o discuție cu scriitoarea Magda Cârneci despre experiența cehă de anul trecut, într-un eveniment organizat de Centrul Ceh din București în colaborare cu Muzeul Literaturii din București. O să fie antrenant, literatura cehă mi-e foarte dragă, iar amintirile din Brno și Ostrava încă proaspete & înmiresmate ca o berărie din Moravia.




vineri, 25 septembrie 2020

Institutul Blecher, ediția 220

 


Clubul de lectură Institutul Blecher vă invită, duminică, 27 septembrie 2020, de la ora 15, în Green Hours (Calea Victoriei, 120), la evenimentul George Vasilievici & friends. În cadrul întâlnirii va fi prezentată și se va citi din Antologia George Vasilievici (Hyperliteratura, 2020), proiect coordonat de Claudiu Komartin și Andrei Ruse.


George Vasilievici (3 iunie 1978 - 10 aprilie 2010) a făcut parte din Cenaclul de Marți din Constanța, Asociația Arte/Litere ASALT și a fost redactor, apoi pentru o perioadă redactor-șef al revistei „Tomis”. A debutat la sfârșitul adolescenței cu un volum ulterior repudiat, Îngerul negru (1998). După 2000, când devine unul dintre membrii de bază ai grupării chiustengene din jurul Cenaclului de Marți, publică volumele de poezie Gabi78 (2001), Featuring (volum colectiv scris alături de Ștefan Caraman și Ondine Dietz, 2004), Cerneală (2004), O cameră cu două camere (2006) și W.C.-rul (2007), precum și romanul Yoyo (2008). Al doilea său roman, Viseptol, rămas în manuscris, a apărut postum, în 2011. În vara lui 2020, Claudiu Komartin și Andrei Ruse au îngrijit și editat la Editura Hyperliteratura Antologia George Vasilievici, cuprinzând o selecție robustă din poezia scrisă de Vasilievici între 2000 și 2009, inclusiv un grupaj de inedite, precum și cele două romane pe care acesta le-a scris, precedate de două povestiri scurte/scenarii. 


miercuri, 23 septembrie 2020

Concursul de debut „Max Blecher”, ediția a X-a. Lista scurtă

 


Ne-a luat ceva mai bine de o săptămână să trecem prin toate cărțile potențiale primite la cea de-a zecea ediție a concursului anual de debut pe care Casa de Editură Max Blecher îl organizează începând din 2011. Am avut șaizeci și șase de propuneri, din care mai întâi am selectat douăzeci și două, iar în a doua fază am recitit și restrâns lista din care vom alege câștigătorul (pe care sper să-l putem anunța luni, 5 octombrie) la numai zece „manuscrise”. Acestea sunt:

  

Alexandru Madian, hapworth

Denisa Ștefan, și plath dansa prin bucătărie

Ana-Maria Cioroianu, acrobații fac detox ultimii

Anda Vahnovan, Sechele

Ramona Boldizsar, antiteze

Dumitru Fanfarov, ikarus 263

Alex Higyed, nimic personal

Mircea Andrei Florea, larvae

Emanuel Zian, Începutul care nu se oprește

Matus Adrian, paris nord-aachen hbf


Fiind a zecea ediție, și întrucât editura împlinește și ea zece ani în octombrie, voi încerca să fac ceva nou, care să pună în lumină volumele propuse spre publicare: în următoarele zece zile voi posta zilnic câte ceva din fiecare dintre acești zece autori, fiecare cu disponibilitățile, (p)referințele și înzestrările sale cel puțin promițătoare (în cazul unora, veți vedea, lucrurile sunt deja clare & sigure).


vineri, 18 septembrie 2020

Institutul Blecher, ediția 219

 


Clubul de lectură Institutul Blecher vă invită, duminică, 20 septembrie 2020, de la ora 15, în Green Hours (Calea Victoriei, 120), la întâlnirea cu poeții Florin Dumitrescu, Vlad Drăgoi și Andreea Drăghici.


Florin Dumitrescu (n. 1966) a absolvit Politehnica și Facultatea de Limbi Străine (franceză-italiană) la Universitatea București. Este poet, textier pentru formații ca Direcția 5, Pasărea Rock, Jazzapella, Sarmalele Reci, fost publicitar și traducător din italiană. A debutat în volumul colectiv Marfă (1996) și a publicat volumele de versuri Ana are mere (1997), ÎNcântece (2007) și dodii (2016). În 2013 a publicat eseul de antropologie Bâlciul Universităţii. Descoperind spiritul târgoveţ în Bucureştiul postsocialist. Între 2010 și 2013, studiază antropologia cu prof. dr. Vintilă Mihăilescu, iar în 2014 susține teza doctorală Supermarketizarea tradițiilor. Anul trecut a publicat volumele Retorica sloganului. Manual de copywriting în limba română și Publi-Cetatea. Branduri de poveste.

Vlad Drăgoi (n. 1987) este absolvent de Litere la Universitatea „Transilvania” din Brașov. A debutat cu volumul de proză Istoria artelor sau memoriile unui veleitar incognito (2009), urmat de volumele de poezie Metode (2013) și Eschiva (2015), de Sergio Leone (poeme în proză, 2017) și de romanul Mica mea inimă de om singuratic (2019). Pregătește un nou volum de poezie, intitulat Aer, păsări, bere. 

Andreea Drăghici (n. 1996) a absolvit Facultatea de Litere (română-germană), apoi a continuat studiile de masterat la Centrul de Excelență în Studiul Imaginii. A publicat articole și texte în diferite reviste online și offline, precum Iocan, scena.ro sau Dissolved Magazine. În prezent este editor de carte și, din când în când, traduce.


Moderator: Florin Iaru


joi, 17 septembrie 2020

Două poeme din Sofia

 

Jenski Pazar, intrarea dinspre Podul cu lei

 

cu cine e mai nedreaptă istoria – cu leii

sau cu femeile?

celor ce cunosc răspunsul le sunt smulse limbile

însă înainte de asta strigătul lor răsună

ca o mie de găleți și ligheane lovite la unison

în Jenski Pazar.

până și cei ce nu vor să audă nimic

vor auzi multă vreme după ce ecoul

protestului se va fi risipit în nepărtinitorul văzduh.

cine vrea să mănânce limbă de poet

sau de revoltat

o să afle: îți trebuie stomacul și hotărârea unui leu

sau ale unei femei

pentru a digera un organ atât de suplu

în stare să rostească adevărul

chiar și dintr-o gură străină.

 

 

Квадратът на толерантността

 

și dacă fiecare membru al unui om

ar fi de altă confesiune?

am putea oare să fim în armonie

cu noi înșine și cu celălalt –

pe care îl luăm atât de des drept altcineva decât este?

ce-ar scrie mâna mea dreaptă mozaică

în vreme ce stânga cea ortodoxă

ține pagina aceasta să n-o zboare vântul?

cum s-ar potrivi pe străzile înguste pasul

piciorului musulman

cu cel al piciorului meu catolic?

cum ne-am îmbrățișa,

cum am mângâia,

cum am aplauda,

cum ne-am da unul altuia uleiul și sarea,

toate ustensilele privilegiate

cu care zgândărim golul

transformându-l în biserici, sinagogi sau

moschee?

ar fi atunci trupurile noastre în sfârșit

patrulatere ale toleranței?

și dacă fiecare membru al unui om ar afla

că putem fi coerenți,

întregi doar așa?


Sofia, 12 septembrie 2020

joi, 3 septembrie 2020

Institutul Blecher revine. Prima ediție a celui de-al doisprezecelea an

 


Clubul de lectură Institutul Blecher vă invită, duminică, 6 septembrie 2020, de la ora 15, în Londohome (Str. David Praporgescu, nr. 31, sect. 2, București), la întâlnirea cu poeții Bogdan Ghiu, Andreea Apostu și Adelina Pascale.

 

Bogdan Ghiu (n. 1958) este poet, eseist, critic cultural, traducător şi jurnalist. A fost membru al Cenaclului de Luni, debutând în volumul colectiv Cinci (1982), alături de Mariana Marin, Alexandru Mușina, Romulus Bucur și Ion Bogdan Lefter. Este autorul volumelor de poezie: Manualul autorului (1989), Poemul cu latura de un metru (1996), Arta consumului (1996), Arhipelogos (1997), Pantaloni și cămașă (2000), Manualul autorului (ediție completă și definitivă, 2004), (Poemul din carton). Urme de distrugere pe Marte (2006), Opera poetică (2017) și Cu Orice este posibil (2019). A publicat numeroase studii și eseuri critice, printre care Evul Media sau Omul terminal (2002), Eu(l)artistul. Viața după supraviețuire (2008), Contracriza (2011), Linia de producție. Lucrând cu arta (2014) sau Totul trebuie tradus. Noua paradigmă (un manifest) (2015). A tradus din limba franceză cărți semnate de Georges Bataille, Michel Foucault, Pierre Bourdieu, Jacques Derrida, Gilles Deleuze, Jean Baudrillard, André Breton, Henri Bergson, Charles Baudelaire, Marguerite Duras, Antonin Artaud, Didier Anzieu, Annie Le Brun, Michel Leiris, Sade.

Andreea Apostu (n. 1990) este absolventă de Litere la București și a făcut un doctorat în cotutelă între Școala Doctorală Studii literare și culturale, din cadrul Facultății de Limbi și Literaturi Străine a Universității București și Școala Doctorală Lettres, pensée, arts et histoire a Universității din Poitiers. Este membră ARCEN, contribuind la organizarea Nocturnelor de Poezie Contemporană. În prezent este asistent de cercetare în cadrul Institutului de Teorie și Critică Literară „G. Călinescu” și predă cursuri de limba franceză.

Adelina Pascale (n. 1995) a absolvit Facultatea de Litere și un masterat la Centrul de Excelență în Studiul Imaginii. Parte a Nocturnelor de Poezie Contemporană, a mai citit la Institutul Blecher în primul an de facultate (la ediția 95 din 1 noiembrie 2014) și a publicat în antologia Subcapitol (2015).

 

Moderator: Claudiu Komartin