joi, 18 aprilie 2024

Institutul Blecher, ediția 297



Clubul de lectură Institutul Blecher vă invită, duminică 21 aprilie 2024, de la ora 18:30, în Hidden – The Social Space (Str. Doamna Chiajna 26, București), la întâlnirea cu poeții Radu Sergiu Ruba și Raul Cozlean. În cadrul întâlnirii va fi prezentat volumul Ireversibil (Tracus Arte, 2024) de Radu Sergiu Ruba.


joi, 4 aprilie 2024

Institutul Blecher, ediția 296

 


Clubul de lectură Institutul Blecher vă invită, duminică 7 aprilie 2024, de la ora 18:30, în Hidden – The Social Space (Str. Doamna Chiajna 26, București), la întâlnirea cu prozatorii Anca Chimoiu, Oana Paler și Horea Sibișteanu.


miercuri, 3 aprilie 2024

Institutul Blecher, ediția 295



Clubul de lectură Institutul Blecher vă invită, duminică 31 martie 2024, de la ora 18:30, în Hidden – The Social Space (Str. Doamna Chiajna 26, București), la întâlnirea cu poeții Andrei Dósa și Ioana Iuna Șerban. În cadrul întâlnirii va fi prezentat volumul Ultima familie tradițională (OMG, 2024) de Andrei Dósa.

vineri, 22 martie 2024

La Bacău, cu „æs aliēnum” și „Poesis international” 32

 

Vineri 22 martie, de la ora 17, la Biblioteca Județeană „Costache Sturdza” din Bacău, merg cu cel mai recent număr, de la sfârșitul toamnei trecute, al revistei „Poesis international”, și cu volumul lansat joi seară la Institutul Blecher, æs alienum (Casa de Editură Max Blecher, 2024) de Mihók Tamás, care îmi va fi alături, într-un eveniment organizat și moderat de Adrian Jicu.


joi, 21 martie 2024

Institutul Blecher, ediția 294


 

Clubul de lectură Institutul Blecher vă invită, joi 21 martie 2024, de la ora 20:00, în Hidden – The Social Space (Str. Doamna Chiajna 26, București), la întâlnirea cu poeții Mihók Tamás și Cătălina Matei, cu participarea percuționistului Juan Negretti.

Mihók Tamás (n. 1991, Oradea), poet bilingv, traducător literar, redactor de carte și redactor al revistei „Familia”. Din 2019, doctor în Litere. Autor a cinci volume de poeme în limba română și două în maghiară: Șantier în rai (2013), winrar de tot (2015), cuticular (2017), cuticulum vitae (2017), biocharia (2020), rizómazaj (2021) și æs alienum (2024), precum și al unui studiu, Bihorul poetic postbelic (2021). A tradus texte din peste șaptezeci de autori, publicându-le în reviste, antologii și volume individuale.
Cătălina Matei (n. 1988, București) a absolvit Facultatea de Litere și masteratul de Teoria literaturii și literatură comparată din cadrul Universității București, urmând, în paralel, cursurile Facultății de Interpretare Muzicală (UNMB). A co-tradus antologia Poeme alese de Anne Sexton. Autoare a două volume de poezie: Lanul cu sârme întinse (2014) și Iubirea pentru morți e cea mai mare (2022).
Juan Carlos Negretti (n. 1970, Mérida, Venezuela) a studiat la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu. Printre nenumăratele festivaluri și evenimente la nivel național, de remarcat este prezența de două ori la Festivalul de Jazz din Sibiu, apoi în mai multe ediții ale TIFF – cu un proiect de soundtrack pentru filme mute. Prin colaborările sale a susținut turnee la nivel european (Austria, Germania, Belgia, Turcia) și s-a numărat printre reprezentanții pavilionului României din cadrul Expoziției Mondiale 2005 AICHI – Japonia. Notabile sunt, de asemenea, și proiectele muzicale cu Teatrul Nottara și Teatrul Evreiesc de Stat.
Amfitrion: Claudiu Komartin

Evenimentul face parte din programul NOAPTEA DE POEZIE, organizat de asociația Euro CulturArt, cu sprijinul financiar al AFCN (Administrația Fondului Cultural Național), JTI și Opera Scrisă.ro

luni, 18 martie 2024

Miercuri, la Cărturești Verona

 


Anul trecut, pe 20 martie, am participat în cadrul proiectului „Raftul traducătorului” la o întâlnire despre Pier Paolo Pasolini, anul acesta va fi o discuție despre traducerile de poezie, miercuri de la ora 19, tot în subsolul de la Cărturești Verona, când voi intra în dialog cu George Volceanov și Alexandru M. Călin, moderați de Monica Manolachi, într-un eveniment co-organizat de ARTLIT, care va împlini peste câteva luni zece ani.


vineri, 15 martie 2024

mihók tamás, „æs alienum”


 

Cel de-al cincilea volum de poezie în limba română al lui Mihók Tamás, æs alienum, e prima carte publicată de Casa de Editură Max Blecher în 2024. Mihók a mai scos la Blecher al treilea lui volum, cuticular (2017), și antologia Către Saturn, înot. tineri poeți din Ungaria (2021).


După un volum cu titlu în greaca veche dedicat temelor ecologice, Mihók Tamás ne izbește cu acest titlu în latină, æs alienum, sugerând mize economice. Și nu numai: alien-ul poate fi exilatul, inadaptatul, „provincialul” care, într-o lectură biografistă, se relevă a fi Mihók însuși; dar în care se poate regăsi o generație întreagă de bucureșteni „în gazdă”. Toate tribulațiile de hidalgo transilvan, trăite în raport cu vampirica metropolă și infinitele ei fațete, sunt descrise cu un farmec irezistibil, în versuri care pot deveni refrene imnice ale flotanților din cartiere și corporații, cu formulări catchy și memorabile, reactualizând un filon goliardic (legat ombilical de o Oradie a chefurilor universitare).

Mihók vorbește în numele celor mulți expunându-se pe sine, cu maximă sinceritate confesivă și grație autoironică; dar preluând, în plus, precum un receptacul empatic, varietatea destinelor conviețuitoare din toate biotopurile străbătute, ca într-un parcurs inițiatic, îmbogățitor. Nu radical diferită de biocharia, ci mai degrabă în continuarea ei, æs alienum este o lucrare de ecologie socială, o auto-etnografie poetică, deopotrivă panoramică și profundă.  

Florin Dumitrescu


S-ar fi părut că anii 2000 au fost cei mai propice pentru critica socială, pentru un discurs deopotrivă poetic și narativ care să radiografieze complicata perioadă a tranziției de la comunism la capitalism. æs alienum readuce în prim-plan, savuros și senin, incomod și vivace, o periferie europeană deghizată în metropolă, trecută prin crize multiple, animată de conflictele ei interioare și de obsesii ancestrale. Această voce uneori obscură și robotizată, alteori emotivă și sedusă de propriul ritm, e șlagărul post-tranziției, al capitalului ce desfigurează, al versiunii tale anchilozate de epuizare extremă și revoltă în limita „stocului disponibil”. Un volum al sud-estului, al trăitului în cartier, traversat de soarele balcanic”, repovestit de o instanță abisală și cinică ce încearcă să cuprindă cât mai mult, să nu lase pe nimeni și nimic deoparte.

Teona Farmatu 


joi, 29 februarie 2024

Institutul Blecher, ediția 293

 


Clubul de lectură Institutul Blecher vă invită, duminică 3 martie 2024, de la ora 18.30, în Hidden – The Social Space (Str. Doamna Chiajna 26, București), la întâlnirea cu poeții Constantin Vică și Alex Văsieș.

Constantin Vică (n. 1983, Ploiești) a publicat un prim volum de poezie, Intersecția frică de moarte, în 1997, revenind la sfârșitul adolescenței cu Ieșirea din intersecția frică de moarte (2003). După douăzeci de ani de tăcere editorială, publică 20002020 (OMG, 2023), apărut odată cu Civilizație algoritmică și viața în lumea digitală (Editura Universității din București, 2023). Este conferențiar la Facultatea de Filosofie a Universității București.
Alex Văsieș (n. 1993, Bistrița) a debutat cu volumul de poezie Lovitura de cap (2012), iar în 2016 a publicat două volume de poezie care au confirmat așteptările, Oana Văsieș și Instalația. Absolvent de Litere la „Babeș-Bolyai”, unde este în prezent doctorand.
Moderator: Răzvan Țupa

joi, 22 februarie 2024

Institutul Blecher, ediția 292



Clubul de lectură Institutul Blecher vă invită, duminică 25 februarie 2024, de la ora 18.30, în Hidden – The Social Space (Str. Doamna Chiajna 26, București), la întâlnirea cu poetele Teodora Coman și Gabriela Ilie.
Teodora Coman a publicat volumele de poezie: Cârtița de mansardă (2012), foloase necuvenite (2017), soft guerrilla (2019), Lucy (2021) și piesă de rezistență (2023). Publică în „Poesis internațional” recenzii, eseuri și traduceri din 2011.
Gabriela Ilie a publicat poezie în reviste, semnează cu prenumele tatălui din motive identitar-afective și pentru că Petre este o ingineră care nu a lucrat niciodată ca ingineră.

Moderator: Claudiu Komartin


luni, 19 februarie 2024

Marți, la Oradea


 

Ajung marți, după aproape șase ani de la ultima mea descindere în Oradea, la Pragul Vaida, club de lectură ajuns la ediția a noua, alături de Toni Chira. Se va întâmpla de la ora 19, în Moszkva Café (Str. Moscovei 12), un local rezistent unde am organizat în toamna lui 2010 una dintre cele câteva ediții itinerante din istoria Institutului Blecher (invitații mei au fost atunci poeții Ioan Moldovan și Viorel Mureșan). Voi citi câteva poeme scrise în 2023 și alte câteva la care tot migălesc de ani.


joi, 15 februarie 2024

Despre Cristian Popescu, la Londohome


 

Scriam în primele zile ale anului despre volumul III de Opere cristipopesciene, Jurnalul unei vieți moarte de-a gata (publicat la sfârșitul toamnei trecute de Tracus Arte). Probabil cel mai strălucit poet care s-a afirmat la sfârșitul secolului XX (în orice caz, cel a cărui legendă e încă vie la douăzeci și nouă de ani de la moartea sa, când încă nu împlinise 36, o vârstă la care alții de-abia încep să priceapă ceva în legătură cu scrisul), Popescu rămâne, alături probabil doar de Ioan Es. Pop, poetul 90-ist cu influența cea mai importantă asupra celor din generația care le-a urmat.
Acum aproape opt ani (era 1 iunie 2016), după ce-au apărut primele două volume de Opere (ce se lăsaseră așteptate două decenii), am făcut o întâlnire frumoasă și emoționantă la Tramvaiul 26, în care s-a vorbit despre și s-a citit din Cristi Popescu, și asta vrem să reedităm sâmbăta aceasta, de la ora 18.30, la Londohome, împreună cu toți cei cărora poetul Familiei Popescu le e drag.

joi, 8 februarie 2024

Sâmbătă, în Daravere și Zadar

 



Sâmbătă serbăm un an de când am deschis Daravere, un loc minuscul și tare simpatic de vizavi de Piața Matache, unde vă așteptăm cât e ziua de lungă, dar mai cu seamă între 17 și 20, când voi fi și eu prin preajmă. Vă primim cu poezie, ceaiuri, cafele și voie bună (sau, dacă e nevoie, hună).
La 20.30 ne mutăm în apropiere, la Zadar Bar, unde marcăm ziua în care Mariana Marin, Madi, ar fi împlinit 68 de ani, ascultând înregistrări cu ea rostindu-și poemele, dar și muzici pe care le iubea (Piaf, Gainsbourg, Dylan, Cohen). E, într-un fel, reeditarea evenimentului pe care l-am făcut acum exact opt ani la Tramvaiul 26, din dor de Madi, de spiritul și de versurile ei. Voi aduce, pentru cine nu o are și și-o dorește, câteva exemplare din antologia La întretăierea drumurilor comerciale, scoasă în două ediții (2021, 2023) de Editura Cartier.

joi, 25 ianuarie 2024

Dactăr Nicu's Skyzoid Poets, ediția 60


 

Sunt mai bine de opt ani de când a-nceput seria de lecturi „Dactăr Nicu's Skyzoid Poets”, ajunsă la ediția 60 – sâmbătă 27 ianuarie, la Tipografia (Str. Postăvarului nr. 1, Brașov), vor citi și vor lansa volumele pe care le-am publicat la sfârșitul anului trecut Florin Dumitrescu (Sentimentul naturii) și Ligia Keșișian (Anul tigrului de apă), iar alături de ei va citi tânărul poet Vlad Minea.


duminică, 14 ianuarie 2024

Prin Bucovina

 

Mâine, de ziua lui Eminescu și a culturii naționale și poimâine, pe 16 ianuarie, voi fi prin părțile Rădăuțiului și voi participa la cinci evenimente de literatură și muzică, luni de la ora 13 în Horodnic de Sus, la ora 15 la Muzeul Etnografic din Rădăuți, la 17.30 la Voitinel, iar marți de la 13 la Vicovul de Sus și de la ora 18 la Casa de Cultură din Rădăuți. Alături de mine vor fi pianiștii Eugen Dumitrescu și Corina Răducanu, pe care mă voi bucura să-i reîntâlnesc și să facem împreună câteva spectacole (sper agreabile), după opt ani și jumătate de la Festivalul Poezia e la Bistrița, unde ne-am cunoscut. Mai participă muzicienii Anca Kogut (vioară) și Alexandru Domnari (caval).