marți, 31 octombrie 2023

„Anul tigrului de apă”, de Ligia Keșișian

 


Anul tigrului de apă este, în cele din urmă, un jurnal ținut cu grijă la un punct de frontieră dezafectat, de un grănicer care nu mai cere de multă vreme pașapoartele celor care trec granița dintre cele două țări: țara realului și țara imaginarului. Așa se face că personaje, lucruri, întâmplări din cele două ținuturi se amestecă imprevizibil, conviețuiesc, se complică și se explică unele prin altele, într-o devălmășie pașnică. Pe această contrabandă între real și imaginar este clădită lumea poeziei Ligiei Keșișian și versurile sale sunt ca niște ferestre plutind deschise pe suprafața unui lac liniștit, în zidul orizontal de apă.” (Ion Mureșan)


vineri, 27 octombrie 2023

Institutul Blecher, ediția 287

 


La ediția 287 a Institutului Blecher citesc în premieră patru tineri poeți nedebutați din București, Suceava și Timișoara: Irina Francisca Ion, Alexandru-Codruț Ivașcu, Alexia Plăcintă și Răzvan Stoicovici. Duminică 29 octombrie 2023, de la ora 18.30, în Hidden – The Social Place (Str. Doamna Chiajna 26, sector 3).


vineri, 20 octombrie 2023

Marți, la Chișinău

 

Pentru a șaptea oară la Chișinău (prima a fost în 2010  ar fi trebuit să fie 2009, când a apărut Un anotimp în Berceni, dar am fost împiedicat de protestele din primăvara aceea, numite și „Revoluția tinerilor”), voi merge în câteva școli, iar marți 24 octombrie, de la 18.15, am o lectură la Librăria din Centru. Am mai participat la una dintre „serile poetice” organizate la cunoscuta librărie de pe Bd. Ștefan cel Mare, nr. 126, în urmă cu șase ani – acolo, tipicul e ca invitatul să invite la rândul său cinci poeți: în octombrie 2017 i-am avut alături de mine pe Irina Nechit, Em. Galaicu-Păun, Iulian Fruntașu, Dumitru Crudu și Moni Stănilă, iar marți mă voi sprijini pe Marcela Benea, Nicolae Popa, Ion Buzu, Artiom Oleacu și Dumitru Fanfarov. Poeți unul și unul, care vor participa astfel la târzia lansare a volumului publicat toamna trecută, Inoculare. Hore pentru zădărnicirea combaterii, parcă cea mai defavorizată carte a mea (poate și din cauza formulei / a temei, poate și fiindcă am fost eu prins cu atâtea altele încât nu am avut timp să o plimb mai mult). Oricum, întoarcerea la Chișinău e mereu ceva ce mă pune în mișcare și îmi ascute simțurile pohetice.



joi, 12 octombrie 2023

Institutul Blecher, ediția 286



 

Clubul de lectură Institutul Blecher vă invită, duminică 15 octombrie 2023, de la ora 18:30, în Hidden – The Social Space (Str. Doamna Chiajna 26, București), la întâlnirea cu poeții Bogdan-Alexandru Petcu și Simona Sigartău. 

Bogdan-Alexandru Petcu (n. 1995), poet și librar cu studii neterminate de Filosofie, a publicat unul dintre cele mai bine primite debuturi din ultimii ani, Transcender (Charmides, 2022).
Simona Sigartău (n. 1993) a studiat Literatură Română și Literatură Universală și Comparată la Cluj și este doctor în Filologie cu o lucrare despre comunitățile periferice în proza românească de după 2000.

Moderator: Claudiu Komartin

luni, 2 octombrie 2023

Miercuri, la Suceava

 


Voi ajunge din nou la Suceva, unde voi citi miercuri 4 octombrie, de la ora 16, în cocheta aulă a Colegiului Național „Petru Rareș”, în compania unor poeți consacrați, precum și a câtorva dintre tinerii premiați în cadrul celei de-a 30-a ediții a Festivalului „Nicolae Labiș”.