marți, 26 februarie 2019

Centenar Constant Tonegaru la MNLR


       Trecerea de la calendarul iulian la cel gregorian s-a petrecut cam la o lună și jumătate de la nașterea lui Constant Tonegaru, așa încât data corectă a sărbătoririi centenarului Tonegaru este, pe stil nou, 26 februarie.
       Tonegaru a fost un talent strălucit și unul dintre cei câțiva poeți care ar fi putut redefini poezia românească în preajma anilor 1942-1946. Că nu s-a întâmplat așa din pricini istorice pe care acum le cunoaștem destul de bine nu împiedică însă ca, la lectura poeziei lăsate de autorul Plantației de cuie, să ai sentimentul unei extraordinare originalități ce leagă mai multe posibilități de acțiune poetică și tendințe stilistice pe care e mare păcat să le ocolim în continuare. Tonegaru, mort la nici 33 de ani, rămâne un poet cu un imens potențial în parte împlinit în cele două cărți lăsate, dintre care a doua postumă.
       Barbu Cioculescu, Constantin Abăluță, Paul Cernat, Cosmin Ciotloș și subsemnatul vom vorbi despre Tonegaru și moștenirea sa, în contextul tumefiat al generației războiului al cărei protagonist a fost, mâine, miercuri, 27 februarie 2019, de la ora 17, la Muzeul Național al Literaturii Române din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, București.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu