miercuri, 13 decembrie 2023

Festivalul de Poezie „Ion Monoran”Invitat la Festivalul „Ion Monoran” de la Timișoara, voi participa între 14 și 16 decembrie la mai multe evenimente pe care le aștept cu interes. Primul e joi de la ora 17 la sediul Fundației Art Encounters (Str. Take Ionescu 46C), în spațiul în care are loc expoziția Ioanei Nemeș, „Rituals, Keepers and Storms”. Am intitulat întâlnirea „Aici se ridică Bertolt Brecht” și vom citi Mirela Iacob originalele în germană, iar eu în românește traducerile din Brecht realizate de Robert G. Elekes, Alexa Stoicescu și Andrei Anastasescu și apărute în cel mai recent număr, 32 (2/2023), al revistei „Poesis internațional”.

Vineri, la 18.30, în librăria „La Două Bufnițe” are loc lansarea volumelor de poezie publicate la OMG de Constantin Vică și Cătălin Șuteu.

Iar sâmbătă e ziua cea mai plină a Festivalului: la ora 16 are loc un Tur istoric – Tramvaiul Revoluției / Timiș 2, cu Viorel Marineasa și Gabriel Timoceanu; la 18.30, tot „La Două Bufnițe” se lansează opera poetică a lui Ion Monoran, Dragă poezie; iar la ora 20 se va citi poezie la Reciproc Café din Piața Ionel I. C. Brătianu.


joi, 7 decembrie 2023

Institutul Blecher, ediția 291
Clubul de lectură Institutul Blecher vă invită, duminică 10 decembrie 2023, de la ora 19, în Hidden – The Social Space (Str. Doamna Chiajna 26, București), la întâlnirea cu poeții Radu Nițescu și Șerban Mihalache. În cadrul evenimentului va fi lansat volumul vom trece de Marte dar nu imediat (Casa de Editură Max Blecher, 2023) de Șerban Mihalache.

Radu Nițescu (n. 1992, București) a publicat volumele de poezie gringo (2012), Dialectica urșilor (2016) și Satao (2020), pentru cel din urmă primind Premiul Tânărul scriitor al anului 2020. A participat la cele mai importante festivaluri literare din România și a avut lecturi la Berlin, Sofia, Istanbul. Citește pentru a zecea oară la Institutul Blecher, debutând la ediția 38 din 10 aprilie 2011.

Șerban Mihalache (n. 1993, București) a urmat studiile de licență și masterat la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației a Universității Politehnica din București, unde predă începând cu 2017. În 2023 și-a definitivat doctoratul, având ca temă utilizarea sistemelor cu inteligență artificială pentru recunoașterea emoțiilor, stresului și minciunilor din vorbire. A mai publicat demo-volumul de poezie M (2020).

Moderatori: Claudiu Komartin și Anastasia Gavrilovici


miercuri, 6 decembrie 2023

Joi, la Muzeul Storck

 


Dragoș-Radu Dumitrescu a studiat biologia, fiind un fotograf de vocație, format la Școala de Fotopoetică a lui Francisc Mraz. Moartea lui acum cinci luni la numai 38 de ani a fost un șoc pentru toți cei care îl cunoșteau și îi admirau arta. Expoziția „Dobrogea lui Dragoș”, găzduită de Muzeul Storck într-un fost atelier de sculptură (str. Vasile Alecsandri, nr. 16) și curatoriată de Alexandra Mihailciuc, a fost vernisată la sfârșitul lunii octombrie și are finisajul mâine de la ora 18.30, ocazie cu care Institutul Blecher se va alătura Comunității Fotopoetica: Ligia Keșișian și cu mine vom citi poezie în conturul fotografiilor dobrogene ale lui Dragoș Dumitrescu, care îmi amintesc de Mexicul obsedant al lui Juan Rulfo.