luni, 26 februarie 2018

O nouă carte de Ionel Ciupureanu la Casa de Editură Max Blecher



Prima carte apărută în 2018 la Casa de Editură Max Blecher, e timpul să visăm un măcel, de Ionel Ciupureanu, este al 37-lea titlu din colecția „Plantații” (care s-a deschis în toamna lui 2010 cu Federeii lui Nicolae Avram și Mișcări de insectă a lui Ciupureanu).
După Mișcări de insectă (2010) și Venea cel care murisem (2014), I.C. vine cu un extraordinar volum de poeme în proză ce îl confirmă definitiv, la 60 de ani, ca pe unul dintre cei mai originali și mai memorabili poeți români contemporani.
„Poezia lui Ciupureanu, depoetizată à la Bacovia, ca să luăm un reper autohton, «dodecafonizată», relativizându-și instanța locutorie prin numeroase puncte de fugă, cu voci care compun mai degrabă o bandă sonoră înregistrată ca atare (fragmente de dialog, monologuri masculine sau feminine, uneori confuze, ce induc un timbru transgender, în cheia grotescă și perversă urmuziană din Ismail și Turnavitu: «ochi, favoriți și rochie»), decât un discurs literar… poezia lui, zic, se încarcă, într-o atmosferă de azil de noapte locuit de clodos beckettieni, de o intensitate existențială – implicit lirică – purificată brusc de zgura oricărei recuzite. Textul își leapădă pieile. Nu mai rămâne decât stupoarea de a exista.” (O. Nimigean)
e timpul să visăm un măcel și numărul 20 al revistei „Poesis internațional” vor fi lansate joi, 1 martie, de la ora 17, la Biblioteca Județeană din Craiova (Str. Mihail Kogălniceanu, nr. 9). Vor vorbi George Popescu, Horia Dulvac și Claudiu Komartin, într-o întâlnire moderată de Petrișor Militaru.

Ionel Ciupureanu, e timpul să visăm un măcel
Casa de Editură Max Blecher, 2018
Colecția „Plantații”

Un comentariu:

  1. Așa este! Ionel Ciupureanu, la cei 60 de ani ai săi, este unul dintre cei mai buni poeți contemporani. O carte unică, cu o grafică de excepție. Aștept cu nerăbdare să o citesc!

    RăspundețiȘtergere