vineri, 25 noiembrie 2011

Matei Hutopila şi Cosmin Cârciova în colecţia Opera prima


Casa de editură Max Blecher anunţă apariţia în colecţia Opera prima a volumului copci, semnat de Matei Hutopila. Manuscrisul volumului a câştigat concursul de debut organizat de Casa de editură Max Blecher şi Editura Herg Benet în 2011.

La concursul de manuscrise, l-am remarcat imediat: avea naturaleţe şi directeţe, ştia să-şi spună poveştile (ei bine, şi în poezie se spun poveşti) şi o făcea cu plăcere, livra umorul în doze bine cântărite şi acompania cu el până şi „scenele” funerare. Iar acum aflu că are şi un nume: Hutopila. Să tot scrii cărţi bune cu un nume ca ăsta! (Ioan Es. Pop)


De la primele poeme pe care i le-am citit, am ştiut că Matei Hutopila este unul dintre acei poeţi rari care pot să impună noi posibilităţi, încă neexplorate, de acţiune poetică, fiindcă nu vine pe urmele bătătorite de alţii şi nu se ia după nimeni. Fără să dea impresia că îl interesează să fie mai autentic sau mai revoluţionar decât alţi poeţi afirmaţi recent, Hutopila e din ce în ce mai bun, mai adevărat şi mai sigur pe el de la un poem la altul. Dezinhibat şi melancolic, impetuos şi sentimental, tânărul poet îşi face prin copci o intrare memorabilă.
În cazul său, nu are nici un sens să vorbim despre grupuri, găşti sau strategii de impunere. Hutopila enervează şi emoţionează, uimeşte şi înnoieşte, ca orice poet valoros, fără să pună la bătaie nimic altceva în afară de talentul şi energia lui formidabilă.
Pe scurt, Matei Hutopila este unul dintre flăcăii teribili ai noii generaţii care pot duce oricând meciul în prelungiri.
(Claudiu Komartin)


Matei Hutopila (n. 1987)
absolvent istorie, masterand arheologie
a publicat în tomis şi hyperion,
prezent online pe clubliterar.com şi fdl.ro
trăieşte la Iaşi


Prezentarea volumului, urmată de o lectură, va avea loc în cadrul târgului de carte Gaudeamus, sâmbătă, 26 noiembrie 2011, de la ora 17, la standul Casei de editură Max Blecher.



Matei Hutopila, copci,
Casa de editură Max Blecher, Bistriţa, 2011
Colecţia Opera prima


Casa de editură Max Blecher anunţă apariţia în colecţia Opera prima a volumului Voia, semnat de Cosmin Cârciova. Manuscrisul volumului a câştigat concursul de debut organizat de Casa de editură Max Blecher şi Editura Herg Benet în 2011.


Cosmin Cârciova (n. 19 februarie 1988, Brăila) a scris, înainte de Voia, cinci romane, dintre care unul s-a pierdut, precum şi numeroase proze scurte şi poeme.

A lucrat ca paznic, brutar, constructor, vânzător, zugrav, manipulant, magazioner, ceramist, pictor bizantin, demolator, gazonier, fierar, betonist, supraveghetor, agent imobiliar, agent de publicitate, decupator autocolante etc.

Îşi împarte timpul între Cluj, Bucureşti şi Acapulco.


„Nihilist, tupeist, parodic, decomplexat, Cârciova intră în literatură cu ironia lui Vonnegut, cu inventivitatea lui Gaiman şi cu toate trăsăturile pentru care îl iubim pe Goofy.

Claudiu Komartin


Nu ştiu ce să zic, eşti sigur că e interesant începutul?

Cosmin Cârciova


Cosmin Cârciova, Voia,
Casa de editură Max Blecher, 2011,
Colecţia Opera prima


Prezentarea volumului, urmată de o lectură, va avea loc în cadrul târgului de carte Gaudeamus, sâmbătă, 26 noiembrie 2011, la standul Casei de editură Max Blecher.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu