joi, 29 februarie 2024

Institutul Blecher, ediția 293

 


Clubul de lectură Institutul Blecher vă invită, duminică 3 martie 2024, de la ora 18.30, în Hidden – The Social Space (Str. Doamna Chiajna 26, București), la întâlnirea cu poeții Constantin Vică și Alex Văsieș.

Constantin Vică (n. 1983, Ploiești) a publicat un prim volum de poezie, Intersecția frică de moarte, în 1997, revenind la sfârșitul adolescenței cu Ieșirea din intersecția frică de moarte (2003). După douăzeci de ani de tăcere editorială, publică 20002020 (OMG, 2023), apărut odată cu Civilizație algoritmică și viața în lumea digitală (Editura Universității din București, 2023). Este conferențiar la Facultatea de Filosofie a Universității București.
Alex Văsieș (n. 1993, Bistrița) a debutat cu volumul de poezie Lovitura de cap (2012), iar în 2016 a publicat două volume de poezie care au confirmat așteptările, Oana Văsieș și Instalația. Absolvent de Litere la „Babeș-Bolyai”, unde este în prezent doctorand.
Moderator: Răzvan Țupa

joi, 22 februarie 2024

Institutul Blecher, ediția 292



Clubul de lectură Institutul Blecher vă invită, duminică 25 februarie 2024, de la ora 18.30, în Hidden – The Social Space (Str. Doamna Chiajna 26, București), la întâlnirea cu poetele Teodora Coman și Gabriela Ilie.
Teodora Coman a publicat volumele de poezie: Cârtița de mansardă (2012), foloase necuvenite (2017), soft guerrilla (2019), Lucy (2021) și piesă de rezistență (2023). Publică în „Poesis internațional” recenzii, eseuri și traduceri din 2011.
Gabriela Ilie a publicat poezie în reviste, semnează cu prenumele tatălui din motive identitar-afective și pentru că Petre este o ingineră care nu a lucrat niciodată ca ingineră.

Moderator: Claudiu Komartin


luni, 19 februarie 2024

Marți, la Oradea


 

Ajung marți, după aproape șase ani de la ultima mea descindere în Oradea, la Pragul Vaida, club de lectură ajuns la ediția a noua, alături de Toni Chira. Se va întâmpla de la ora 19, în Moszkva Café (Str. Moscovei 12), un local rezistent unde am organizat în toamna lui 2010 una dintre cele câteva ediții itinerante din istoria Institutului Blecher (invitații mei au fost atunci poeții Ioan Moldovan și Viorel Mureșan). Voi citi câteva poeme scrise în 2023 și alte câteva la care tot migălesc de ani.


joi, 15 februarie 2024

Despre Cristian Popescu, la Londohome


 

Scriam în primele zile ale anului despre volumul III de Opere cristipopesciene, Jurnalul unei vieți moarte de-a gata (publicat la sfârșitul toamnei trecute de Tracus Arte). Probabil cel mai strălucit poet care s-a afirmat la sfârșitul secolului XX (în orice caz, cel a cărui legendă e încă vie la douăzeci și nouă de ani de la moartea sa, când încă nu împlinise 36, o vârstă la care alții de-abia încep să priceapă ceva în legătură cu scrisul), Popescu rămâne, alături probabil doar de Ioan Es. Pop, poetul 90-ist cu influența cea mai importantă asupra celor din generația care le-a urmat.
Acum aproape opt ani (era 1 iunie 2016), după ce-au apărut primele două volume de Opere (ce se lăsaseră așteptate două decenii), am făcut o întâlnire frumoasă și emoționantă la Tramvaiul 26, în care s-a vorbit despre și s-a citit din Cristi Popescu, și asta vrem să reedităm sâmbăta aceasta, de la ora 18.30, la Londohome, împreună cu toți cei cărora poetul Familiei Popescu le e drag.

joi, 8 februarie 2024

Sâmbătă, în Daravere și Zadar

 



Sâmbătă serbăm un an de când am deschis Daravere, un loc minuscul și tare simpatic de vizavi de Piața Matache, unde vă așteptăm cât e ziua de lungă, dar mai cu seamă între 17 și 20, când voi fi și eu prin preajmă. Vă primim cu poezie, ceaiuri, cafele și voie bună (sau, dacă e nevoie, hună).
La 20.30 ne mutăm în apropiere, la Zadar Bar, unde marcăm ziua în care Mariana Marin, Madi, ar fi împlinit 68 de ani, ascultând înregistrări cu ea rostindu-și poemele, dar și muzici pe care le iubea (Piaf, Gainsbourg, Dylan, Cohen). E, într-un fel, reeditarea evenimentului pe care l-am făcut acum exact opt ani la Tramvaiul 26, din dor de Madi, de spiritul și de versurile ei. Voi aduce, pentru cine nu o are și și-o dorește, câteva exemplare din antologia La întretăierea drumurilor comerciale, scoasă în două ediții (2021, 2023) de Editura Cartier.