vineri, 28 mai 2021

Institutul Blecher, ediția 225

 


Clubul de lectură Institutul Blecher vă invită, duminică, 30 mai 2021, de la ora 16:00, în Londohome (Str. David Praporgescu 31, sector 2), la ediția 225 a Clubului de lectură Institutul Blecher. Vor citi poezie Ștefania Mihalache și Ligia Keșișian.

Ștefania Mihalache (n. 1978) este absolventă a Facultății de Litere a Universității „Transilvania” din Brașov și a cursurilor de masterat în „Gender and Culture” ale Universității Central-Europene de la Budapesta. Doctor în Filologie la București. A publicat două romane: Est-falia (2004) și Poemele secretarei (2010), volumul de poezie Sisteme de fixare și prindere (2016) și Copilăria. Reconstituiri literare după 1989 (2019).
Ligia Keșișian (n. 1988) este poetă, traducătoare și curatoare a unor festivaluri de muzică și film – Balkanik Festival, Kinodiseea, Caravana Metropolis, Nomad Film Festival. A publicat volumele de poezie Mici cutremure (2017) și Miss Houdini (2019) și a fost cotraducătoare a antologiei Revoluție și inocență (2020) de Mario Benedetti.

Moderator: Claudiu Komartin

marți, 25 mai 2021

Îmbălsămatul lovește din nou

 

Fiindcă ăsta îi e caracterul scârnav, Nicolae Manolescu pregătește pe careva dintre cei care-i poartă țucalul să pună satrap la revista „Steaua”. Ruxandra Cesereanu, redactor-șef acolo, îl incomoda că nu râde la glumele lui, așa că ce s-a gândit îmbălsămatul de la Vernescu? Încurajat de frumosul exemplu de acum câteva zile al colegului Lukașenko, a deturnat puțin avionul ca să dea jos bampira de la publicația clujeană.
Reamintesc, pentru cei care au deschis aparatele mai târziu, că Nursultanul ăsta local e de 16 ani președintele Uniunii Scriitorilor, pe care a-ngropat-o, dar încă taie și spânzură înconjurat de supuși sus-puși de calitatea morală a unor Chifu, Vosganian, Lavric (detașat oleacă-n Parlament), Mihăieș, Voncu sau Cristea-Enache, care, cel puțin până la pandemuie, îi purtau moaștele prin țară ca Sfintei Parascheva.
Eu am combătut vreo trei-patru ani, dar am luat o pauză, că n-aveam nimic de câștigat din asta, în plus vrând să construiesc pe cont propriu o alternativă la prosteala asta dusă-n derizoriu de un boșorog pervers. Dar uite că unii chiar au de pierdut. Și nu mai e vorba doar de cei dați afară din Uniune pentru delict de opinie, în tăcerea asurzitoare a mii de colegi.
Ca să dau un exemplu în legătură cu coloana vertebrală a scriitorului român: în 2015 am pornit un Grup de Reformă a USR și am redactat împreună cu Andrei Terian un program cu propuneri punctuale pe care l-au semnat vreo sută de scriitori. La câteva zile după ce am lansat public scrisoarea, unul dintre ei mi-a scris să-i scot numele de pe orice listă, propunere sau protest anti-Manolescu. L-am văzut după nici o lună în niște poze la mare prin Bulgaria, unde participa la Turnirul poetic dintre două filiale ale Uniunii... Acum îl observ pe același omuleț strigând că e incredibil ce i se întâmplă Ruxandrei Cesereanu. Of of of, unele tare nu vor dispărea niciodată prin părțile astea.

vineri, 21 mai 2021

Institutul Blecher, ediția 224

 


Institutul Blecher vă invită duminică, 23 mai 2021, de la ora 14:00, pe terasa Londohome, la o discuție pe marginea recentei antologii bilingve Poesia presente/Poezia italiană de astăzi (Humanitas, 2020). Antologie și introducere de Francesco Napoli, traducere și note de Smaranda Bratu Elian și Aurora Firța Marin. Ediție îngrijită de Smaranda Bratu Elian.

Se va vorbi despre și se va citi din poeți italieni contemporani, invitate fiind Smaranda Bratu Elian și Dana Barangea, într-o întâlnire moderată de Claudiu Komartin.




luni, 17 mai 2021

Mario Benedetti, lansare, joi 20 mai

 

          Am așteptat ceva vreme să se întâmple asta și iată că o putem face din nou, nu prin zoom, ci în carne și oase. Antologia pe care am tradus-o împreună cu Ligia Keșișian, Revoluție și inocență (Casa de Editură Max Blecher, 2020), cuprinzând o selecție din poezia marelui scriitor uruguayan Mario Benedetti (1920-2009), va fi lansată joi, de la ora 18.30, în Sala Amfiteatru a Institutului Cervantes din București. Vom vorbi și citi Magda Cârneci, Ligia Keșișian și subsemnatul, moderați de către directorul Institutului, Jorge Jiménez-Zumalacárregui, iar lansarea propriu-zisă va fi urmată de un film de o oră în centrul căruia se află Benedetti, în dialog cu J. Soler.

          Rezervările pentru participarea la eveniment se fac trimițând un mail la cultbuc@cervantes.es



vineri, 14 mai 2021

Institutul Blecher, ediția 223



 

Clubul de lectură Institutul Blecher vă invită, duminică, 16 mai 2021, de la ora 116, în Londohome (David Praporgescu nr. 31, sect. 2, București), la întâlnirea cu poeții Octavian Soviany și Denisa Arcip. Va fi lansat volumul Șaizecișișase (Casa de Editură Max Blecher, 2020).


Fostul meu profesor, poet, romancier, traducător, dramaturg, critic și istoric literar, Octavian Soviany, este unul dintre greii literaturii române de azi, făcând un salt spectaculos de la ipostaza de scriitor erudit, migălos și manierist pe care o dovedise în volumele sale de până la începutul acestui secol, cele peste cincisprezece cărți publicate din 2005 încoace așezându-l în rândul celor mai buni, mai activi și mai multiformi scriitori români contemporani.

Denisa Arcip se întoarce după un an și jumătate la Institut. Acea primă lectură, pentru care venise de la Suceava pe când avea doar optsprezece ani, a fost una dintre cele mai memorabile la care am asistat eu în 2019. Tramvaiul 26, gazda noastră vreme de șapte ani, avea să se închidă la numai câteva săptămâni după ediția 214, la care Denisa a citit împreună cu Teodora Coman și Ioana Tătărușanu. Îmi amintesc foarte bine cum, stând pe holul dintre camera în care se citea și bar, am urmărit expresiile celor care o ascultau și priveau pe Denisa Arcip recitând. Se lăsase o tăcere copleșitoare, pe fundalul căreia versurile incantatorii și foarte puternice din punct de vedere vizual pe care le auzeam se derulau cu o lentoare obsedantă.
Sunt tare curios cum va fi și de data asta.


duminică, 9 mai 2021

Monografie


Dacă cineva îl plânge
pe o distanță mai mică de
cinci sute de stânjeni
de locul în care l-au așezat,
există credința că mortul
nu va mai încolți.
Cei care, ignorând interdicția străveche,
nu se pot stăpâni și o fac,
sunt alungați din cetate
și se transformă pe tăcute
într-o ploaie,
într-un animal sfios, fără nume,
într-un tumul la care se reculeg
veteranii întorși din provinciile exterioare.
Viitor, îi spun ei acestui defileu de satâre,
dar tânjesc să prindă locuri în față la
banchetul tuturor neputințelor.
Și din corpul diform al bătrânei Lilith
extrag cantități de la an la an
tot mai mari
de uitare.


7/9 mai 2021