luni, 4 februarie 2013

Mult succes, Nicolae Manolescu!


"Nicolae Manolescu vrea să candideze pentru a treia oară consecutiv la preşedinţia Uniunii Scriitorilor. (...) În statutul USR, modificat în 2009, scrie însă că preşedintele ales are dreptul la cel mult două mandate. (...) Pentru a scăpa de eventualele contestări, Nicolae Manolescu a anunţat (...) că vrea să propună şi schimbarea statutului, astfel încît în 2013 să poată candida din nou, fără nici o apăsare. Pentru asta însă ar trebui ca membrii Consiliului Uniunii să accepte modificarea, cu dedicaţie, a statutului breslei lor, care a ajuns într-o situaţie falimentară. Nicolae Manolescu spune că se gîndeşte la un nou mandat pentru a scoate Uniunea la liman. Cum va face asta – tot aşa, printre picături, făcînd naveta Bucureşti-Paris? Şi mai ales cu ce preţ pentru ceea ce a mai rămas din prestigiul Uniunii? Nicolae Manolescu vrea să transforme mica republică a literelor autohtone, în care preşedintele nu poate avea decît două mandate, într-un cătun ai cărui locuitori pot alege acelaşi primar de cîte ori are el chef să candideze." (Cristian Teodorescu, Cațavencii, nr. 47 / decembrie 2012) 

"La Diverse, dl Mihai Zamfir a propus eliminarea din statutul USR a prevederii ca un membru al USR să poată candida numai pentru două mandate de președinte, propunere care a fost aprobată de către toți cei prezenți." (Comunicat - Întrunirea Comitetului Director al Uniunii Scriitorilor din România, din 14 decembrie 2012)

Așadar, Nicolae Manolescu se pregătește să devină președinte etern (ceea ce, desigur la altă scară, nici măcar Ion Iliescu nu s-a gândit să facă), iar întrucât domnia sa, ambasador al României la Unesco și proaspăt însurățel, îi va îngropa probabil în următoarele decenii pe trei sferturi dintre membrii mamutului userist, probabil că membrii comitetului director visează că vitalitatea președintelui lor este contagioasă, și că ea singură va fi de ajuns pentru a salva Titanicul scriitorilor. Nu ne rămâne decât să le urăm tuturor mult succes  și, desigur, să-l felicităm pe domnul Mihai Zamfir (72 de ani) că a făcut această propunere salvatoare, pentru ca domnul Nicolae Manolescu (73 de ani) să poată candida și în 2013 și în toți anii care urmează la președinția venerabilei instituții...

(Pentru amatorii de curiozități și rebusuri, recomand citirea cu atenție voce tare a punctului patru din lista de evenimente importante pe care le pregătește USR în 2013, și anume: "Turnirul de poezie, ediția a III-a, care se va desfășura în Spania între 8 și 15 iunie, iar concurenții vor fi filialele Arad și Cluj"  :)

15 comentarii:

  1. fain articol, atât prin argumentele selectate, care-s publice, cât şi prin judecata onestă pe care ai făcut-o. chiar dacă sunt din arad, nu mă complexează deloc. dimpotriva, mă bucură.

    max t

    RăspundețiȘtergere
  2. nici nu cred că ai vreun motiv să fii complexat. că doar nu vei fi printre autorii care vor merge în Spania pentru turnir :)

    RăspundețiȘtergere
  3. :))
    echipa aradului e cu braşoveni, s-ar putea să fie şi cu un orfan din iaşi, din ăştia. cei din arad duc lumânări de botez la, doamne dă-i sănătate, manolescu. hai că am fost cam rău, dar chestia e nasoală de tot. o să public în nigeria nişte chestii, e, să ştii, onorabil. iar am fost rău.

    max t

    RăspundețiȘtergere
  4. măcar cititorii noștri parcă-s mai inteligenți decât ai lor :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Claudiu, acum să sperăm că și Uniunea Scriitorilor din Spania va organiza un turnir de poezie în România, parcă și văd Barcelona și Madrid înfruntîndu-se la Călărași sau Făurei.

    RăspundețiȘtergere
  6. ce cacat
    dar nici ca nu face nimeni ceva

    propun sa organizam o asasinare

    kenobi.

    RăspundețiȘtergere
  7. cred că un haiku percutant ar fi de ajuns :)

    RăspundețiȘtergere
  8. asta mergea acum cativa ani, k. modernizeaza-te

    http://lungimeadeunda.wordpress.com/2013/02/06/apropo-de-a-treia-candidatura-a-domnului-manolescu/

    RăspundețiȘtergere
  9. poezia. puterea :))

    instituționalizarea religiei

    ion iliescu și versetele de aur

    și poemul ultimelor decenii:

    „nu vrem bani, nu vrem valută
    vrem pe roman să ne fută”

    RăspundețiȘtergere
  10. acum n-ar fi tocmai corect din partea noastră să asimilăm poporul scriitoricesc votant din 2013 cu masa de muncitoare de la Apaca pregătindu-se pentru Hormoniada din 1990. chiar și cu tonusul său de invidiat, domnul Manolescu nu ar putea satisface atâtea mii de penițarzi (cei care-o ard cu penița) câte stahanoviste dădea gata Petrică doar într-un pulovăr pe gât (iartă-mi tu, Petre Roman, răutatea de la finalul acestei fraze) :)

    RăspundețiȘtergere
  11. cine e maftei şi-o torpilă? gulag ca blea in tzintirim/ ca omu dam, da nu vinim!

    RăspundețiȘtergere
  12. Я не понимаю, но ты смешной

    RăspundețiȘtergere
  13. http://adevarul.ro/cultura/carti/kitsch-impostura-uniunea-scriitorilor-romania-literatura-care-ti-intoarce-stomacul-dos-1_511531a54b62ed5875ecb902/index.html

    RăspundețiȘtergere
  14. E o veste trista legata de USR, insa, ma intrebam daca in acest caz nu merge ideea de lider tanar, relativ mai tanar decat domnia sa, si care sa propuna si sa puna in practica solutii pentru revitalizarea sa. Stiu doar ca, ca si om de litere, a simpatizat si el cu regimuri de guvernamant.

    RăspundețiȘtergere