sâmbătă, 22 ianuarie 2011

Cele mai frumoase poeme din 2010


Am terminat o antologie la care am lucrat împreună cu Radu Vancu din decembrie trecut, o carte care sper să deschidă o tradiţie (existentă în alte ţări şi literaturi de multă vreme): publicarea unor selecţii anuale care să cuprindă ce e mai valoros din poezia apărută în cuprinsul unui an. Cartea va găzdui textele a 50 de poeţi contemporani, de la Mircea Ivănescu (cu un grupaj de poeme inedite ce-au apărut anul trecut într-o revistă) la cei mai tineri debutanţi, şi va ieşi în februarie la Tracus Arte.

43 de comentarii:

  1. cel mai, cei mai, nu se mai termina clasamentele astea de autobaza! de ce nu va multumiti voi sa SCRIETI poezie si va incordati sa controlati ce scriu altii? va pierdeti si ultima farama de integritate

    RăspundețiȘtergere
  2. şi de ce oare eşti tu şi vei rămâne pentru totdeauna un anonim cu spume la gură?...

    RăspundețiȘtergere
  3. şi uite, îmi mai pierd câteva minute ca să-ţi explic ceva de bun simţ. fiindcă, oricât de atent cititor eşti, sunt convins că nu ai citit cele 37 de cărţi apărute în 2010 la aproape 15 edituri, din care sunt selectate poemele. şi s-ar putea în felul ăsta să descoperi poeme şi poeţi de care n-aveai habar. şi poate le vei căută cărţile şi te vei împrieteni şi cu altceva decât cu frustrarea

    RăspundețiȘtergere
  4. ca sa spui "cele mai" se presupune, intai de toate, ca ai citit TOT. 37 de carti de poezie e cam putin. apoi, "cele mai" nu lasa loc de echivoc, inseamna ca evaluatorul detine adevarul absolut. ce frumos era sa bagati macar un "probabil" pe coperta...

    RăspundețiȘtergere
  5. Omule, relax, e vorba de poezie, asta ar trebui să fie ceva frumos, nu-i aşa?
    37 de cărţi de poezie bună pentru un an ţi se pare "cam puţin"? Mie nu. Sau crezi că cele 37 de cărţi sunt toată poezia citită de noi în 2010? Că, prin urmare, cum citeam ceva, cum treceam în antologie? Te asigur că am citit mult mai multe lucruri, şi nume onorabile n-au intrat, pentru că ni s-a părut că nu trec scena, în schimb altele cu o cotă mai mică da. În fine, asta se va vedea.
    Cât despre "cele mai" - bineînţeles că fiecărui autor i se pare că face în cartea lui cel mai bun lucru. De asta se numesc cărţile de genul ăsta "Panorama poeziei universale contemporane", şi nu "Probabil panorama" etc. Sau "Antologia poeziei generaţiei 80", nu "Probabil antologia" etc. Dacă autorul nu are dreptate, e liber oricine să facă o antologie mai credibilă.
    În fine, nu ştiu de ce te indignezi. Am lucrat cât de bine ne-am priceput şi a ieşit o colecţie de vreo două sute de poeme frumoase, bune şi adevărate.

    RăspundețiȘtergere
  6. ups! "pentru ca ni s-a parut ca nu trec scena". ni s-a parut? ceva cat se poate de decent si subiectiv daca titlul n-ar promite obiectivitate absoluta...
    despre asta e vorba - nu e sanatos ca doi poeti, altfel foarte promitatori si de viitor, sa se erijeze in arbitrii "scenei" literare.
    altfel, daca fiecare antologator ar pune in titluri superlative, ar iesi altceva decat spui: "cele mai universale poezii contemporane", sau "cele mai contemporane poezii universale", sau chiar "cele mai poezii universale contemporane"...

    RăspundețiȘtergere
  7. mi-e teamă că vorbim în gol

    dragă anonimule, antologiile sunt de la diavol, să nu le deschizi niciodată!

    RăspundețiȘtergere
  8. Sunt curios, anonimule, ce părere ai despre, să zicem, celebra colecție a editurii Albatros, intitulată "Cele mai frumoase poezii."
    Chiar frumusețea trebuie să existe doar obiectiv?
    Felicitări, Claudiu și Radu, pentru acest proiect pe care îl aștept cu convingerea unei cărți reușite și cu bucuria re-întâlnirii cu poezia de calitate.

    RăspundețiȘtergere
  9. Toată încrederea în discernământul vostru!
    ...

    RăspundețiȘtergere
  10. Cred ca Anonimul care bantuie pe-aici e Cristea Enache. Numai el poate fi invidios ca nu i-a venit lui ideea si ca mai exista si altii a caror parere sa aiba statut de decizie.

    Un alt anonim

    RăspundețiȘtergere
  11. Tot ce sper este sa nu aiba un pret prohibitiv.
    Felicitari pentru initiativa & pentru munca depusa.;)

    RăspundețiȘtergere
  12. ¡Qué ganas de ver el libro! :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Mi-a trecut prin cap de mai multe ori că ar trebui să se apuce cineva să facă varianta autohtonă a celebrei Best American Poetry. Și uite că antologia e deja în curs de apariție. Acum stau și mă ciupesc de braț. Dar degeaba :)

    Anonim, atenție mare la cuvântul ”probabil”, probabil ai auzit de acest slogan: ”Probably the best beer in the world” Cheers! :)

    RăspundețiȘtergere
  14. claudiu, in spatele anonimatului se paote ascunde oricine...nu ar trebui sa iei in seama toate rautatile astea si sa mergi pe drumul tau...felicitari pentru acest proiect!

    RăspundețiȘtergere
  15. of doamne
    coperta e frumoasa
    sa va traiasca ideea buna, moarte constiparii :)

    RăspundețiȘtergere
  16. super, abia astept sa citesc! bravo pentru initiativa!

    RăspundețiȘtergere
  17. ce le mai place unora sa se pupe singuri in partea dorsala!

    RăspundețiȘtergere
  18. felicitari pentru idee. sunt convins ca va fi o opera de calitate.

    RăspundețiȘtergere
  19. "Mai", chiar nu se intelege de la Radu Vancu si Octavian Soviany cat este de discutabila?

    RăspundețiȘtergere
  20. Si chiar asa, ce legatura are asta cu cartea de poezie?

    RăspundețiȘtergere
  21. "Mai", "mai", sincer, chiar nu inteleg, nici de la Vancu, nici de la Soviany, de ce e discutabila. Grosan insusi a recunoscut ! De ce ne jucam cu vorbele ?

    Marius

    RăspundețiȘtergere
  22. e o idee cel putin laudabila. iar o colaborare intre radu vancu si claudiu komartin aparuta la o editura unde e cosmin perta redactor-sef nu miroase a subiectivism, pe orice parte ai intoarce-o. e clar ca (cel putin) trei oameni fara interese de tot felul s-au adunat sa faca o treaba foarte utila.

    iar primul anonim e un cretin. la multi le-a trecut prin cap, dar n-au spus-o, incercand sa-i explice frumos ce si cum. uite, ti-o zic eu de la mine. esti un cretin, iar din cauza unor idioti resentimentari si vesnic frustrati ca si tine, oricine ai fi, nu am nevoie sa aflu ca sa-mi dau seama cat meriti, din cauza celor cu atitudine ca a ta arata piata de carte (si viata culturala in general) din romania asa cum arata. din cate stiu eu, nici c.k., nici r.v. si nici cosmin perta nu au avut niciodata o obsesie legata de scrierile altora si au promovat si sustinut unele din cele mai curate si solide proiecte legate de poezie. a se citi: edituri, festivaluri, lecturi, site-uri cu profil cultural etc. din cauza unor penibili de teapa ta, anonimule, care prefera sa se manance intre ei decat sa puna mana si sa promoveze ceva viabil, trebuie poetii sa puna osul mai mult decat e cazul intr-o tara civilizata si sa se ocupe de treburi de management cultural, sa puna la punct astfel de aparitii. nu exista editori, ne descurcam cum putem. nu exista PR cultural, ne descurcam cum putem. iar rezultatele, cand e vorba de oameni de valoare, sunt de calitate.

    asa ca asteapta sa apara cartea, pune mana si scoate o antologie cel putin la fel de buna ca cea propusa aici (chiar, sunt curios sa o vad) scoate-le ochii cu ea sau taci din gura naibii si vezi-ti de treaba ta.

    sau macar ai bunul simt sa te semnezi cand ataci atat de virulent.

    RăspundețiȘtergere
  23. remarcabil
    bafta mai departe!
    cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  24. " poetul care se apuca de antologii si-a epuizat filonul"
    apoi, prea va folositi de partea intunecata a dirzeniei, pentru niste tineri poeti.

    RăspundețiȘtergere
  25. hei, anonimii... vorba filosofului, avem identitate sau nu mai suntem. vocea poporului e la otv, trimiteti sms acolo.

    RăspundețiȘtergere
  26. hei, advocatii poetilor,baroul e metafora, insa ca sa demonstrezi ca musca face miere tre' sa fii al dracu' de intepat.

    RăspundețiȘtergere
  27. Brokenpromiseland27 ianuarie 2011 la 09:24

    Eu zic sa vedem mai intâi de toate rezultatul si apoi sa judecam. Poate vor fi subiectivi, poate vor fi inspirati, poate vor fi si corecti. Sa nu aruncam cu piatra degeaba. Mi-e teama doar sa nu se aplice reteta clasica din literatura româna actuala : preaslavirea prietenilor, cunostintelor, amantelor, mentorilor si tot ceea ce inseamna slabiciunea umana. Despre Komartin mai pot intelege ca se ocupa de asta, dar Vancu chiar se cheama ca e poet? Come on, ne-am pierdut cu totii simtul orientarii?
    Oricum ar fi, bafta in proiect!

    RăspundețiȘtergere
  28. Radu Vancu este un poet foarte bun, draga broken, trust me
    48 de poeti inseamna foarte mult pentru un an, ceea ce inseamna mai degraba un an excelent de poezie decat o selectie generoasa. Iar o antologie de poezie functioneaza pentru mine ca o multime de repere din care pot alege carti sau poeti pe care inca nu i-am citit, dar aflu acum de ei si devin interesat.
    Asa ca orice reactie negativa, mai ales inaintea aparitiei cartii nu poate fi decat nejustificata.

    RăspundețiȘtergere
  29. Brokenpromiseland27 ianuarie 2011 la 11:14

    Pai te-as crede, dar pe ce baze as face-o? Ce il recomanda? Ce te recomanda pe tine sa fii garantul calitatii sale poetice? Iar cum ai face tu o selectie n-are a face cu modalitatea celor doi, doar nu ti-au cerut parerea. Cunoscând lumea literara mult mai bine decât tine, mi-am exprimat niste temeri, pentru ca stiu cum functioneaza prieteniile literare. N-am acuzat pe nimeni, astept rezultatul acestei initiative laudabile, care se va valida doar prin sine insasi.

    RăspundețiȘtergere
  30. Aştept să le citesc, nu mai e aşa mult. :)
    Mie, "cele mai frumoase" îmi sună mai degrabă, a selecţie decât a clasament. Selecţia înseamnă pe alese, clasamentul presupune ordine. Eu cred că poezia se alege cumva ieşind din rând.
    Cele mai frumoase poeme din 2010 = Frumoasele din 2010. Poeme :)

    Iniţiativa este una lăudabilă şi din pricina dificultăţii propunerii şi acceptării criteriilor pe care se vor fi ales poeziile. Am citit mai sus la ce zicea Brokenpromiseland: inspiraţie, subiectivism, corectitudine, nepotisme...
    Înainte de a ne gândi la posibilii nedreptăţiţi, cred că suntem îndreptăţiţi să ne bucurăm că antologia va apărea. De dragul poeziei şi atât.

    RăspundețiȘtergere
  31. bogdan odagescu, nu mai pupa atata in cur pe deageaba si pe toata lumea care te-ar mai putea publica intr-o revista sau alta. vezi-ti de treaba ta si scrie ceva, orice, chiar si jurnal, ocupa-ti timpul ca din cate vad nu creezi nimica, plus ca scrii si cronici foarte proaste, la misto, din care dai dovada uneori ca nu prea cunosti literatura romana. hai ca te-am pupat, nu vreau sa te zdrobesc, pseudocriticule!

    RăspundețiȘtergere
  32. ma doare in 14 cat public in reviste :) asta sa-mi fie cea mai mare problema in viata.

    chipurile, ca anonim poti spune orice. nu-i chiar asa...

    nu stiu cate zile mai sunt pana apare antologia, dar de-abia astept sa o vad.

    te pup si eu, pseudoanonimule

    RăspundețiȘtergere
  33. Cele mai bune poeme ale lui 2010 se vor afla peste ceva vreme si ele vor fi confirmate de catre cititori. Chestia asta, si asa suficient de discutabila, seamana cu "Cei mai buni fotbalisti ai anului" ori cu alte nazbatioase clasamente. Cunoastem cu totii ca la fotbal primul sacrficat in caz de esec e selectionerul, nu ?... Personal am citit cateva carti excelente de poezie aparute in anul anterior, numai ca, autorii lor fiind decenti si poate prea discreti nu-si vor vedea versurile in antologia pomenita. G.Vladimir

    RăspundețiȘtergere
  34. când citesc asemenea lucruri, am impresia că nu trăiți decât pentru a urî. culmea e că sunt sigur că majoritatea anonimilor care comentează pe aici sunt, la rândul lor, scriitori. sau se vor scriitori. dar scapă din vedere esențialul: bucuria de a citi și de a scrie, temeiurile și idealurile cuiva care își dedică viața unei îndeletniciri atât de gratuite ar trebui să nu te facă să fii mâncat de viu de frustrare, gelozie și resentiment. e tare trist că vorbiți atâta despre o copertă, oricât de mult ne-ați detesta pe mine sau pe Radu. e tare trist

    RăspundețiȘtergere
  35. Atata timp cat nu cititi cum se cuvine un comment aveti toate motivele unei intristari vremelnice. In ceea ce ma priveste, nu sunt deloc scriitor, prefer ipostaza de bun cititor si-mi ajunge. Nici pe departe nu e o lume prea frumoasa, aceasta a celor ce scriu, recunoasteti, va rog ! In comentariul anterior voiam sa spun (am si facut-o, de altfel...) ca sunt autori valorosi nemediatizati si ca suprema confirmare vine in timp din partea cititorilor. Atata tot. Asa ca nu va inteleg deloc reactia, mai tinere domn ! Oricum, succes in intreprinderile dv ! Sunt trist... G.V.

    RăspundețiȘtergere
  36. de unde stiti dumneavoastra, domnule G.V., cine e si cine nu e in antologia asta? vorbiti, vorbiti ca sa nu taceti

    RăspundețiȘtergere
  37. O sa tac, domnule. Sperand ca in acest fel va voi face placere. Vorbeam numai de scriitori talentati, ignorati nemeritat ori prea discreti, atat doar. Pentru Radu, jos palaria ! Si n-are nici nici ţâfnă...

    RăspundețiȘtergere
  38. Brokenpromiseland31 ianuarie 2011 la 09:03

    Mult zgomot pentru (aproape) nimic. Sa-i lasam pe cei doi sa prezinte selectia, vom citi si vom vedea daca titlul e pe masura continutului. Mai e putin si iese cartea, discutam dupa, da? Succes dl. Komartin si dl. Vancu!

    RăspundețiȘtergere
  39. hi...limbaritza=))(veronica)

    RăspundețiȘtergere
  40. No Comment. No Deponent. No Moment. Non Volent. Volenti Non Fit Injvria, E Plvribvs Vnvm - Actus non facit reum nisi mens sit rea actus non facit reum nisi ... Ad Vitam, Non Deposit Qvid Pro Qvo Hic, Sine Qvibvs Non.

    RăspundețiȘtergere
  41. Păcat că ideea asta n-a fost pusă în practică și anii trecuți, dar tot e bine că există acum mai multă „lumină” în avalanșa editorială decât era, de pildă, prin anii 90. Trăiască Internetul.
    Și trăiască și Komartin, și Vancu. De-abia aștept să apară cartea asta! Deși, cel mai probabil, n-am fost antologat (nici nu prea aveam cum, cartea mea e încă rătăcită la tipar, iar din reviste... cum nu sunt Mircea Ivănescu... se înțelege... nu că nu l-aș respecta pe Ivănescu...), iată că n-o să vă înjur. Merită, cred, să scoateți astfel de antologii și în anii următori, cu toate invidiile pe care, iată, deja ați început să le atrageți ca moliile...

    RăspundețiȘtergere