marți, 20 octombrie 2009

Fratre Francone Zutphanico

Meister Francke sau, după numele lui de cleric, Fratre Francone Zutphanico a fost unul dintre marii pictori ai Renaşterii timpurii. Călugăr dominican de origine olandeză (din Zutphen) a dominat, alături de Meister Bertram, pictura religioasă germană de sorginte gotică de la începutul secolului al XV-lea. Între 1424 şi 1436, Francke a lucrat la o lucrare monumentală - altarul Sf. Thomas din Canterbury, din care au mai rămas fragmente aflate astăzi la Hamburg Kunsthalle.
Extrem de interesantă, pe tărâm poetic, este întâlnirea dintre tânărul Ion Barbu (aflat în Germania pentru a-şi continua la cel mai înalt nivel studiile de geometrie) şi pictura Maestrului Francke. Barbu scrie că descoperirea lui Francke este marea sa revelaţie de la începutul anului 1922, exprimându-şi regretul de a nu fi scris După melci în Hamburg pe la 1400, fiindcă şi-ar fi găsit în perso(a)na călugărului dominican un ilustrator ideal...

15 comentarii:

  1. Un emoţionant flamand în acest om renascentist.
    Păstorii par copii pe lîngă magi. Şi chiar aşa stăteau proporţiile atunci, mai la începuturi.
    Şi oiţele, ca...melciţele. Dar n-aş vrea să cad în rime flutureşti.
    Bună "dimineaţa"! Îmi permit acest salut cu scuze din postura în care clicasem pe blog ca să adaug comentariul "de ce nu scrii? de ce nu scrii?"
    la postarea anterioră.
    XXM

    RăspundețiȘtergere
  2. uneori nu ştiu ce să scriu, ce să răspund ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Orice raspuns este bun, daca simti nevoia.
    Daca nu...si tacerea e un raspuns, in care intra si "nu stiu" si toate cele. Imi dau seama ca sinceritatea, entuziasmul, uneori poate fi stinjenitoare. Dar mai stiu ca discretia asupra gindirilor si imaginilor ce par deplasate, dar nu fac rau nimanui, se poate face vinovata de intinderea pustiului din lume.
    XXM

    RăspundețiȘtergere
  4. sunt de acord (în parte) cu teza asta, numai că prin internet sigur nu ne vom aduce inimile laolaltă, aici vom rămâne mereu în regimul pre-simţirii şi al contactului inevitabil superficial... dar uite că vorvim, ceea ce mă bucură

    RăspundețiȘtergere
  5. I really dont understand what is it about, can I ask you? In english please? I would be happy.
    Janka.

    RăspundețiȘtergere
  6. Iar pe mine bucuria asta ma ameteste şi...nu-mi şade bine cînd îmi tremură mîinile şi picioarele.Şi- am adormit, bacovian, pe tastatură...Somn uşor.
    XXM

    RăspundețiȘtergere
  7. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  8. @Janka (if it's not just a joke): this is a small article about a great Renaissance painter, Meister Francke and, incidentally, a renowned Romanian poet from the 30's, Ion Barbu, who discovered Francke's work while in Hamburg (1922)

    RăspundețiȘtergere
  9. Thanks for your answer :), today I wrote to your friend Gelu, and I add you at reteaualiterara, I hope you add me too :)

    RăspundețiȘtergere
  10. I want something more
    No it wasnt joke :) I wanted to know what is this article abot :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Ne- am întîlnit deja, în grădina botanică din Jibou, şi- n toate locurile rarissime de pe acest blog. Şi de- acolo am văzut o porţiune de cer.
    Cu tot dragul,
    XXM

    RăspundețiȘtergere
  12. am citit "toate locurile rarissime de pe acest glob", si poate chiar asa este...

    RăspundețiȘtergere
  13. I thought you are a kind person, but now I have doubts
    J.

    RăspundețiȘtergere
  14. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  15. Abia acum am citit...Nu-mi vine in minte altceva, decît finalul "Odei în metru antic", dar parca ceva mai vesel.

    XXM, deliciul anonimatului

    RăspundețiȘtergere